Array

Η Diamant θα μας βρίσκει μπροστά της – ενάντια στο ξεζούμισμα των εργαζομένων!

 

Μετά από προσωρινές παραχωρήσεις η εταιρεία προχωρά σε νέες προκλήσεις.
Η εκστρατεία συνεχίζεται.

Δείτε περισσότερα εδώ
 

Σε νέες απολύσεις προχώρησε η διεύθυνση της Diamant ΑΕ στο τηλεφωνικό κέντρο. Οι απολύσεις έγιναν για άλλη μια φορά χωρίς δικαιολογία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια της εταιρίας να κάνει τους εργαζόμενους να «σωπάσουν». Όπως και με τις 3 πρώτες απολύσεις πριν 2 εβδομάδες, έτσι και οι 3 τελευταίες αφορούν άτομα που ζήτησαν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους: να εφαρμόζεται το νόμιμο ωράριο, να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για τις αλλαγές στις βάρδιες, και να πληρώνονται με τη νόμιμη προσαύξηση οι ώρες των υπερωριών.

Ας πάρουν (οι της διεύθυνσης) το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε μια εταιρία που απολύει εργαζόμενους μόνο και μόνο γιατί ζήτησαν να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, δεν θα ανεχτούμε να ξαναγίνει η Diamant εργασιακό κάτεργο με ατελείωτες ώρες απροειδοποίητων υπερωριών που δεν πληρώνονται όπως πρέπει.

Και φυσικά η εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη Diamant. Έχουμε χάσει το μέτρημα με τα πρόστιμα που τρώει διαρκώς η εταιρία για παραπλάνηση των πελατών της από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Το τελευταίο πρόστιμο το έφαγε μόλις τον Οκτώβριο και αφορούσε «παράβαση διατάξεων περί ενημέρωσης των καταναλωτών» και «παραπλάνηση ως προς τα δικαιώματα του καταναλωτή».

Λίγα λόγια για το ιστορικό

Όι περισσότεροι γνωρίζουμε την εταιρία από τις διαφημίσεις για τα «έξυπνα»… πράγματα (σίτες, τραπεζάκια, καλσόν, pretty bra κτλ). Ίσως κάποιοι να έχουν τηλεφωνήσει για να παραγγείλουν κάποιο από αυτά τα προϊόντα. Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου, υπάρχει μια τηλεφωνήτρια η οποία κυριολεκτικά περνάει πιο πολλές ώρες στο χώρο εργασίας, παρά στο σπίτι της με τα παιδιά της και την οικογένειά της.

Η εταιρία Diamant επί μεγάλο χρονικό διάστημα εκμεταλλευόταν την ανάγκη των εργαζομένων της να έχουν μια δουλειά και ένα στοιχειώδες εισόδημα μέσα στην κρίση για να μπορέσουν να επιβιώσουν και τις ανάγκαζε να δουλεύουν πάνω από 8ωρο, μέχρι και 12 ώρες, καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες και μάλιστα δεν τις πλήρωνε όλες αυτές τις υπερωρίες αλλά τις ανάγκαζε να τις πάρουν σε ρεπό όποτε η εταιρία ήθελε.

Οι εργαζόμενες άρχισαν να κουράζονται με αυτήν την κατάσταση, αφού άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλη ήταν η πραγματικότητα. Μετά από το αίτημα 3 εργαζομένων της εταιρίας να μάθουν πότε θα πάρουν τα ρεπό τους, η διεύθυνση τις απέλυσε!

Η εκστρατεία

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το «Ξεκίνημα» μαζί με όσες εργαζόμενες απολύθηκαν ξεκίνησε εκστρατεία με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις έξω από το κατάστημα στη Βαλαωρίτου 12 με πανό, ντουντούκα και φυλλάδια. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και μεγάλη εκστρατεία ηλεκτρονικής προώθησης των σχετικών άρθρων σε site και blog στο ίντερνετ για να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η είδηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περαστικών επικροτούσε την προσπάθεια που κάναμε και μας έλεγαν «Άντε από κάπου να ξεκινήσει κάτι!», «Παντού τα ίδια γίνονται, αλλά πρέπει να τα σταματήσουμε!», ενώ πολλοί από αυτούς έμπαιναν στο κατάστημα για να διαμαρτυρηθούν για εμάς, για τις εργασιακές συνθήκες, για τις απολύσεις!

Μάθαμε επίσης ότι μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, υπήρξαν τηλεφωνήματα όπου οι πελάτες ακύρωναν παραγγελίες τους επειδή δεν ήθελαν να αγοράζουν προϊόντα από μια εταιρία που εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο τους εργαζομένους της!

Τι γίνεται τώρα

Μετά τις πιέσεις που δέχτηκε η εταιρία αναγκάστηκε να υποχωρήσει προσωρινά. Για όσο ήμασταν απ’ έξω είχαν σταματήσει οι πολλές υπερωρίες, οι εργαζόμενες ερωτούνταν για το αν θέλουν να κάτσουν παραπάνω, και το κλίμα τρομοκρατίας υποχώρησε.

Όχι ότι αυτό σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έλεγχο που έγινε τις προηγούμενες μέρες από την επιθεώρηση εργασίας η πλειοψηφία των εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι και έπεσε (κι άλλο) πρόστιμο.

Η εταιρία βέβαια προσπαθεί ήδη να βρει τρόπο να ξαναεπιστρέψει στο παλιό καθεστώς. Με τις νέες απολύσεις προσπαθούν να διώξουν όσους «μιλάνε» για να μπορέσουν να εφαρμόσουν το ίδιο ξεζούμισμα ξανά.

Να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους!

Δεν πρέπει οι προκλήσεις αυτές να μείνουν αναπάντητες. Να ξέρουν ότι θα είμαστε εκεί, θα παρακολουθούμε και θα καταγγέλλουμε κάθε κίνηση της εταιρίας που παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων της.

Η κατάσταση που υπήρχε στην Diamant, είναι λίγο πολύ η ίδια σε πολλές επιχειρήσεις. Οι εταιρίες με την ανοχή της κυβέρνησης επιτίθενται ακόμη και στα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κέρδος.

Αυτό όμως δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συνεχιστεί!

Όσο πιο πολύ χτυπάνε τα δικαιώματά μας σήμερα, τόσο πιο πολύ θα μας χτυπάνε στο μέλλον, εμάς και τα παιδιά μας!

Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε εργοδότη, ο οποίος θέλει να δουλεύουμε σχεδόν δωρεάν ότι αυτό δεν θα περάσει!

Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ίδιες εργασιακές συνθήκες γαλέρας, ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες για όλους μας!

Κανένας μόνος!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα