Η Boeing, τα ελαττωματικά αεροσκάφη και η εκστρατεία σιωπής…

Στις αρχές του χρόνου, αεροσκάφος της Alaskan Airlines σε μια σύντομη, τοπική πτήση, «έχασε» μια από τις πόρτες του λίγο μετά την απογείωση. Οι επιβάτες έζησαν σκηνές τρόμου, με δυνατό αέρα να εισβάλει στην καμπίνα και μάσκες οξυγόνου να κρέμονται από το ταβάνι. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά με ασφάλεια, ενώ σημειώθηκαν μόνο μερικοί μικροτραυματισμοί. Αν ωστόσο η αποκόλληση της πόρτας είχε συμβεί αργότερα, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο σοβαρές, ενώ ενδέχεται να έμπαιναν σε κίνδυνο ακόμη και οι ζωές των επιβατών. Το εν λόγω αεροσκάφος ήταν ολοκαίνουριο. Είχε παραδοθεί στην Alaskan Airlines μόλις λίγους μήνες νωρίτερα από την Boeing, μια εταιρεία – κολοσσό της αεροναυπηγικής. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας, προσπαθώντας αργότερα να εξηγήσει τι πήγε στραβά, ανέφερε ότι κάποιο θέμα ασφάλειας «ξέφυγε» από τον έλεγχο. Το θέμα ασφάλειας που «ξέφυγε», ήταν όπως αποδείχτηκε ότι τέσσερις από τις βίδες που θα έπρεπε να κρατάνε την πόρτα στη θέση τους έλειπαν από το αεροσκάφος. Όταν αργότερα η Alaskan Airlines έλεγξε και τα υπόλοιπα αεροσκάφη που της είχε παραδώσει η Boeing (τύπου 737 9 MAX, όπως αυτό στο οποίο συνέβη το ατύχημα) ανακάλυψε ότι υπήρχαν χαλαρές βίδες στις πόρτες πολλών από αυτά. Και τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι τα μόνα, καθώς τα τελευταία χρόνια έγιναν μια σειρά από ατυχήματα σε αεροσκάφη της εταιρείας (από πυρκαγιές εν πτήση, μέχρι θανατηφόρες πτώσεις αεροπλάνων, στις οποίες σκοτώθηκαν όλοι οι επιβάτες). 

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στις αρχές του Ιούνη κυκλοφόρησε η είδηση (μετά από καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων) ότι διευθυντές της εταιρείας «κυνηγάνε» τεχνικούς που μιλάνε δημόσια για τα ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν πολλά αεροσκάφη της Boeing. Πολλοί ωστόσο το κάνουν, έστω και ανώνυμα. Ανάμεσα στις καταγγελίες, είναι αυτή ενός εργαζομένου της εταιρείας που δουλεύει γι’ αυτή πάνω από τριάντα χρόνια. Ο μηχανικός ανέφερε ότι η μονάδα κατασκευής αεροσκαφών Everett της Boeing στην Ουάσινγκτον, είναι γεμάτη «προβληματικά» τζετ 787 που χρειάζονται επισκευές. Ένας άλλος εργαζόμενος ανέφερε ότι «Δεν θα ήθελα για κανέναν λόγο να είμαι πιλότος στη Νότια Καρολίνα και να κυβερνώ κάποιο από αυτά (τα Boeing 787) μέχρι εδώ».

Αυτές είναι μόνο μερικές ενδεικτικές υποθέσεις από τις πολλές που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και αφορούν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στα αεροσκάφη της Boeing. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη, ότι εκεί όπου οι μεγάλες εταιρείες είναι ικανές να παίξουν στα ζάρια τις ζωές και την ασφάλεια αμέτρητων ανθρώπων προκειμένου να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν τα κέρδη τους, οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που θα μπορούν να επισημάνουν τα προβλήματα και να απαιτήσουν λύσεις. Μόνο στα δικά τους χέρια και όχι σε αυτά των κερδοσκόπων, μπορεί κάθε πτυχή της οικονομίας και της παραγωγής να είναι ασφαλής και να προορίζεται για να διευκολύνει τις ζωές των πολλών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα