Η απάντηση στο κλείσιμο του ξενοδοχείου «Athens Ledra» είναι η εθνικοποίησή του

Μάριος Ρούγκος

 

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Τα ξενοδοχεία βασικό στοιχείο του τουρισμού. Είναι ο μόνος κλάδος που παρά την κρίση πάει καλά, με κέρδη, λόγω της αυξανόμενης ροής τουριστών. Παρ’ όλα αυτά, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, από το 2011 έχουνε κλείσει 73 ξενοδοχεία.

Το Ledra δεν είναι ένα οποιοδήποτε ξενοδοχείο, είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αθήνας. Πρόκειται όπως λένε παράγοντες της τουριστικής αγοράς για «μαγαζί γωνία» στο κέντρο της Αθήνας με 300 κλίνες.

Το περίεργο είναι ότι κλείνει σε μια περίοδο που ανεβαίνει το κύμα του τουρισμού και ενώ έχει πληρότητα κλινών στο 80% και η προοπτική ήταν για πάνω από 90% στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για φαινόμενο κακής διαχείρισης, που δείχνει και το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!

Αλλά τις συνέπειες της αποτυχίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όσο αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις της πληρώνει ο εργαζόμενος και η κοινωνία με την διόγκωση της ανεργίας και το βάθεμα της κρίσης.

Μέσα σε διάστημα 45 ημερών τρεις μεγάλες εταιρίες «κατεβάζουν ρολά», η «Ledra», η «Πυρσός» σεκιούριτι και η «Ηλεκτρονική» οδηγώντας στην ανεργία 1300 εργαζόμενους.

Η περιουσία του Παρασκευαΐδη, ιδιοκτήτη του «Ledra» το 2012 αποτιμούνταν συντηρητικά κοντά στα 450 εκατομμύρια!! Και βέβαια το ξενοδοχείο δεν ήταν η μόνη του επιχείρηση, είχε και έχει επιχειρήσεις ή είναι μέτοχος στον κατασκευαστικό κλάδο, στις τράπεζες, στα ξενοδοχεία και στην ενέργεια!! Δεν πρόκειται να μείνει στο δρόμο όπως θα συμβεί με τους 200 εργαζόμενους που απασχολεί το ξενοδοχείο.

Και ενώ ο κλάδος του τουρισμού πάει καλά και το ξενοδοχείο πήγαινε και πάει καλά βρέθηκε να χρωστάει 30 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες (κόκκινα δάνεια), στα ασφαλιστικά ταμεία 7 εκατομμύρια ευρώ και στους εργαζόμενους αρκετούς μήνες.

Επομένως η περίπτωσή του επιβάλλει να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα (το επιχειρησιακό και το κλαδικό σωματείο του χώρου) να διεξαχθεί Διαχειριστικός Έλεγχος .

Οι εργαζόμενοι παραμένουν καθημερινά στο χώρο του ξενοδοχείου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα προχωράνε σε επίσχεση εργασίας και ζητάνε από το υπουργείο εργασίας να τους δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος επίσχεσης.

Το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής (ΠΑΜΕ) εκτιμά ότι:

«Το ξενοδοχείο “Athens Ledra” δεν ήταν ποτέ, ούτε και τώρα, ένα τυχαίο ξενοδοχείο (…) Ανήκει σε ένα όμιλο κολοσσό, πίσω από το οποίο στοιχίζονται συμφέροντα διακλαδικά και διακρατικά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, που μαζί με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ επισκέφθηκαν τους εργαζόμενους, δήλωσε ότι:

«Πρόκειται για ακόμα μια επιχείρηση που την κλείνει ο εργοδότης γιατί κάνει άλλες επιλογές. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Όποτε Θέλουν κλείνουν, όποτε θέλουν ανοίγουν τις επιχειρήσεις, όποτε θέλουν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όσο θέλουν τους πληρώνουν. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα απ’ αυτό το σύστημα, απ’ αυτή τη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και να αποφασίσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους…” (“Ριζοσπάστης” 2/6/2016 υπογρ δική μας)

Για να κάνουν όμως οι εργαζόμενοι «ένα βήμα μπροστά και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους» θα ήταν σκόπιμο το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το κλαδικό Συνδικάτο και το επιχειρησιακό να απαιτήσουν, πέρα από τους μισθούς τους:

  • Την Εθνικοποίηση του ξενοδοχείου χωρίς αποζημίωση, κάτω από την διαχείριση των εργαζομένων!
  • Και βέβαια διαχειριστικό έλεγχο με την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων

Είναι αυτά τα αιτήματα που πάνε την συνείδηση του συνόλου των εργαζομένων, όχι μόνο του ξενοδοχείου, πάρα πέρα, για «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους». Αυτό δεν σημαίνει να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τα άμεσα αιτήματά τους (μισθοί κλπ) ωστόσο τα άμεσα αιτήματα από μόνα τους δεν βοηθάν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα «απ’ αυτό το σύστημα, απ’ αυτή τη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και να αποφασίσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά» να καταλάβουν τον καταστροφικό και αχρείαστο πλέον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Και επειδή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν τα προωθούν, επειδή πιστεύουν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στο καπιταλισμό (αλήθεια με ποιο τρόπο θα ανέβει η συνείδηση των εργαζομένων μέσα στο καπιταλισμό;;) είναι απαραίτητο η ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Αριστεράς μετά το ΚΚΕ, να υιοθετήσουν και να προβάλλουν τα παραπάνω αιτήματα. Γενικά να προβάλλουν το αίτημα της εθνικοποίησης για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που κλείνουν. Και ασφαλώς να απαιτούν διαχειριστικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα