Η αλυσίδα Today αυξάνει τις τιμές της, χρησιμοποιώντας σαν δικαιολογία την αύξηση του βασικού μισθού!

Σχόλιο από «Ξ»


Αναγνώστες μας μας έστειλαν την παρακάτω φωτογραφία, από κατάστημα της αλυσίδας Today στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία λοιπόν ανακοινώνει ότι θα αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της και χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την άνοδο του βασικού μισθού που πέρασε με νομοθετική ρύθμιση πρόσφατα. Έτσι, καλεί τους καταναλωτές στην ουσία να πληρώσουν την μικρή αύξηση μισθού που υποχρεούται η ίδια να πληρώσει στους εργαζόμενους της!

***

Ο όμιλος Today group έχει 60 καταστήματα σε 14 πόλεις, και 72.000 πελάτες καθημερινά, όπως μας πληροφορεί στην ιστοσελίδα του. Αποτελείται από τα καταστήματα Today Stores, Todaylicious και Today’s Delicious Stores, πολλά από τα οποία λειτουργούν με franchising, και είναι ανοιχτά 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα. Έχει πάνω από 800 εργαζόμενους πανελλαδικά, που μάλιστα τους χαρακτηρίζει «Guardians of Delicious», δηλαδή «φύλακες της νοστιμιάς».

Αυτούς τους εργαζόμενους λοιπόν τους πληρώνει με ελάχιστα χρήματα ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πλήρως ασφαλισμένοι και ότι δεν δίνονται όλα τα νόμιμα (δώρα, επιδόματα, άδειες, κυριακές και αργίες). Ο όμιλος μάλιστα έχει καταγγελθεί ότι προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δράσης (διαβάστε εδώ και εδώ)

***

Και τι κάνει λοιπόν η εταιρεία όταν πρέπει να κάνει την μικρή αύξηση αυτού του ελάχιστου βασικού μισθού; Αντί να την καλύψει η ίδια όπως όφειλε, την φορτώνει στους καταναλωτές της! Από που και ως που; Μήπως όταν είχαμε μείωση των μισθών προχώρησε η συγκεκριμένη ή καμία άλλη εταιρεία σε μείωση των τιμών τους;

Και δεν μιλάμε για μια εταιρεία που στενάζει να επιβιώσει… Μιλάμε για έναν όμιλο που διαρκώς επεκτείνεται. Που έχει λάβει το βραβείο του «Εθνικού Ηγέτη» στα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία του 2017, στην κατηγορία επιχειρήσεων με 25 εκατομμύρια ευρώ τζίρο.

Για μια εταιρεία που διαφημίζει στη σελίδα της για το franchising ότι η αρχική επένδυση των 64.000€ για να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα μπορεί να αποσβεστεί σε 6 μήνες! Δηλαδή, με χοντρικούς υπολογισμούς, η εταιρεία υπόσχεται κέρδη 10.000€ το μήνα για κάθε κατάστημα!

***

Ερωτήματα επίσης δημιουργούνται για το κατά πόσο η αύξηση που κάνει η εταιρεία στις τιμές των προϊόντων θα της αποφέρει τελικά μεγαλύτερα κέρδη από το κόστος της αύξησης του βασικού μισθού.

Με χοντρικούς πάλι υπολογισμούς, η αύξηση του βασικού μισθού κοστίζει στην εταιρεία 55€ καθαρά συν 25€ αύξηση στις εισφορές σύνολο 80€ περίπου για κάθε εργαζόμενο. Για τους 800 εργαζόμενους της δηλαδή βγαίνει ένα κόστος της τάξης των 64.000€ το μήνα. Αυτό βέβαια αν υποθέσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν αυτή την αύξηση, κάτι που είναι τραβηγμένο, καθώς υπάρχουν και μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι που θα πάρουν μικρότερη αύξηση, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που πληρώνονται πάνω από τον βασικό οπότε δεν τους αγγίζει η αύξηση. Αλλά έχουμε μια εικόνα της τάξης μεγέθους.

Ακόμα αν όλοι οι εργαζόμενοι λοιπόν πάρουν αύξηση 80€, αυτό θα στοιχήσει στην εταιρεία περίπου 2.000€ τη μέρα. Αν αυτό το ποσό το διαιρέσουμε στους 72.000 πελάτες που η ίδια η εταιρεία λέει ότι έχει καθημερινά, μας βγάζει ένα κόστος περίπου 3 λεπτά (0,03€) ανά πελάτη. Προσέξτε, όχι ανά προϊόν αλλά ανά πελάτη.

***

Κάναμε λοιπόν μια μικρή έρευνα σε αρκετά καταστήματα της εταιρείας για το ποιες είναι αυτές οι αυξήσεις. Μας ενημέρωσαν λοιπόν ότι ο φραπές θα ανέβει 20 λεπτά, ο γαλλικός 10 λεπτά, η σοκολάτα 20 λεπτά, το τσάι 10 λεπτά. Ενώ μας είπαν ότι αντίστοιχες αυξήσεις θα έχουν και κάποια τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την κοροϊδία αυτή! 

Ενώ ο βασικός μισθός θα κοστίσει στην εταιρεία τη μέρα 3 λεπτά (0,03€) η εταιρεία κάνει αυξήσεις 10 (0,10€) και 20 (0,20€) λεπτά ανά προϊόν! Δηλαδή, κάθε πελάτης που θα πάρει ένα καφέ και ένα σάντουιτς μπορεί να αφήνει μέχρι και 40 λεπτά παραπάνω, δηλαδή 15 φορές πάνω από το «κόστος» της κάλυψης του βασικού μισθού!

Προφανώς η εταιρεία ποντάρει στο ότι η αύξηση του βασικού μισθού είναι ένα δημοφιλές μέτρο στους εργαζόμενους, που ξέρουν ότι ειδικά οι υπάλληλοι στην εστίαση πληρώνονται με ψίχουλα, και άρα προσπαθεί να εκβιάσει συναισθηματικά τους πελάτες της, ώστε να βάλουν αυτοί το χέρι στην τσέπη και να μην διαμαρτυρηθούν.

Εδώ όμως πρόκειται για θράσος! Όχι μόνο η ίδια η εταιρεία δεν καλύπτει ένα κόστος που είναι υποχρέωση της, αλλά φαίνεται ότι με τις αυξήσεις που κάνει μπορεί τα έσοδα της να είναι πολλαπλάσια από το κόστος αυτό!

***

Προφανώς η αύξηση του βασικού μισθού είναι μια θετική εξέλιξη, ακόμα και αν σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι εδώ και μια δεκαετία.

Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο αυτή τη αύξηση θα είναι πραγματική για τους περισσότερους εργαζόμενους. Αν π.χ. οι εργοδότες τους υποασφαλίζουν (τους ασφαλίζουν δηλαδή για 4ωρους ενώ δουλεύουν 8ωροι), και άρα τους πληρώνουν λιγότερα ένσημα ή/και μισθό. Ή αν τους αναγκάζουν να δουλεύουν περισσότερες ώρες τη μέρα χωρίς να τις πληρώνονται.

Άλλος ένας τρόπος όμως είναι οι εταιρίες να μετακυλήσουν το κόστος της αύξησης του βασικού μισθού στους καταναλωτές, που είναι επίσης εργαζόμενοι, και άρα την αύξηση στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι… να την πληρώσουν οι ίδιοι! Και οι εταιρίες να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στις πλάτες μας!

Αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν και να διεκδικήσουν να μπορούν να ζουν από την εργασία τους με αξιοπρέπεια!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα