Η 10 Γενάρη να είναι η αρχή

Πανεκπαιδευτικός αγώνας διαρκείας για την υπεράσπιση των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ
Πανάκριβα δίδακτρα

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες ότι η ιδιωτικοποίηση θα προκαλέσει ένα θαύμα και ξαφνικά θα γεμίσει η Ελλάδα με πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ, Γέηλ, ή Οξφόρδης. Αυτό που θα γίνει είναιι ότι απλά θα αλλάξουν όνομα τα λογής λογής ΙΕΚ και ΚΕΣ που θα συνεχίσουν να πουλάνε το εμπόρευμά τους αναβαθμισμένο και με ψηλότερα δίδακτρα.

Τα ΚΕΣ με ανακοίνωσή τους στις 20/12/06 δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θέλουν να μετατρέψουν τις σχολές τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

“9 όμιλοι ΚΕΣ και ιδιωτικοί οργανισμοί υγείας έχουν σχεδιάσει πως θα λειτουργήσουν τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιηθούν είναι κυρίως οι ανθρωπιστικές σπουδές, η οικονομία και οι παρεμφερείς ειδικότητές της, η διοίκηση και η πληροφορική. Σχεδιάζεται επίσης η ίδρυση ιατρικών σχολών”.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς και την υπάρχουσα υποδομή, σε κάθε σχολή θα μπορούν να φοιτούν ως 1500 σπουδαστές. Υπολογίζεται ότι αρχικά τα ετήσια δίδακτρα θα φτάνουν ως τα 10.000 ευρώ από 6-6500 που είναι σήμερα. (ΒΗΜΑ 20/12/06). Υπάρχει βέβαια και το πιο εκλεκτικό ALBA που λειτουργεί στη Βουλιαγμένη υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και έχει σήμερα ετήσια δίδακτρα 17.000 ευρώ.( Ελευθεροτυπία 26/11/06). Αυτά τα ποσά δεν μπορεί να τα πληρώσει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία. Επομένως δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώνουν.

Κερδοσκοπικά τα «μη κερδοσκοπικά»

ΑΕΙ-ΤΕΙ

Το παραμύθι των «μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων έχει στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και τίποτε άλλο. Ένα καλό πανεπιστήμιο κοστίζει εκατοντάδες εκατ. ευρώ που κανένας ιδιώτης ή φορέας δεν πρόκειται να διαθέσει αν δεν πρόκειται να τα πάρει πίσω. Η ΓΣΕΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ μόνο καρικατούρες πανεπιστημίων μπορούν να ιδρύσουν ενώ οι δήμοι είναι τόσο χρεωκοπημένοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους συμβασιούχους τους όχι να ιδρύσουν πανεπιστήμιο. Τέλος, η εκκλησία έχει τους πόρους για να φτιάξει “πανεπιστήμιο” που θα ταιριάζει γάντι στην αντιδραστική και αντιεπιστημονική λογική του Χριστόδουλου και των υπόλοιπων πατέρων.

Σχετικά με το θέμα των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων η ανακοίνωση των ΚΕΣ στις 20/12/06 είναι αποκαλυπτική: «Πως μετά την αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 16 θα μπορέσει του υπουργείο Παιδείας να ελέγξει τα κολέγια τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις; Μήπως σκοπεύει να τους επιβάλλει διαφορετική εταιρική μορφή; Μήπως θα τους ζητήσει από κερδοσκοπικά να γίνουν μη κερδοσκοπικά; Μήπως θα τα κρατικοποιήσει;»

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 αφορά και τους σημερινούς φοιτητές και σπουδαστές

Η δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ-ΤΕΙ θα έχει άμεσες επιπτώσεις και σε όσους ήδη φοιτούν στα δημόσια ιδρύματα.

Καταρχήν με την συνέχιση της υποχρηματοδότησης από το κράτος και τους πόρους του Δ΄ ΚΠΣ που τώρα πλέον θα κατευθύνονται και στα ιδιωτικά ιδρύματα.

Έπειτα με την αύξηση της πίεσης για επιβολή διδάκτρων και στα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ όπως ήδη συμβαίνει σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης. (π.χ Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο κ.α.).

Επίσης με την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών με βάση την αναζήτηση χορηγών και όχι την επιστημονική έρευνα, την μόρφωση και τις κοινωνικές ανάγκες. Τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ θα υποβαθμιστούν ακόμα παραπέρα με επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας των αποφοίτων.

Τέλος με την παραπέρα εντατικοποίηση των σπουδών και το χτύπημα κάθε λογικής διεκδίκησης ή αγώνα λόγω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά ιδρύματα όπου οι σπουδαστές θα κτυπάνε κάρτα και δεν θα έχουν δικαίωμα κινητοποιήσεων, καταλήψεων και απεργιών. Κανένας ιδιώτης δεν θα ανεχτεί στην επιχείρησή του τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, των μελών ΔΕΠ, ακόμα και του πρύτανη, εκτός αν αυτός είναι υπάλληλός του.

Όλοι μαζί μπορούμε

– Στις 10/1 ΠΟΣΔΕΠ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και η ΑΔΕΔΥ καλεί σε 4ωρη στάση εργασίας ενώ ασκείται ήδη πίεση στη ΓΣΕΕ για κάλεσμα γενικής απεργίας.

– Σύγκλητοι των μεγαλύτερων ΑΕΙ έχουν ήδη πάρει θέση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 ενώ έχουν αποφασίσει κλείσιμο των σχολών τις μέρες της συζήτησης στη Βουλή.

– Στις 8 και 9 Γενάρη θα γίνουν συνελεύσεις στα σχολεία και τις σχολές για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, με πρώτη τις πορείες στις 10 Γενάρη σε κάθε πόλη που έχει ΑΕΙ ΤΕΙ.

Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιχειρεί να νομοθετήσει για την παιδεία χωρίς την παιδεία. Μοναδικός της σύμμαχος είναι η θλιβερή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν σαν τα όρνεα της ερήμου για την πίτα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων στις 10/1 είναι ένα κρίσιμο στοίχημα. Η κυβέρνηση θα τις μετρήσει για να δει αν μπορεί μετά το άρθρο 16 να περάσει και τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ που προκάλεσε την εξέγερση φοιτητών-σπουδαστών και πανεπιστημιακών τον περασμένο Μάη – Ιούνη.

Στις 10/1 μπορούμε και πρέπει να έχουμε μια μαζική πανεκπαιδευτική απεργία και πορείες σε πολλές πόλεις. Με κλειστά τα σχολεία και τις σχολές.

Προτάσεις δράσης μετά την 10η Γενάρη

– Η 10η Γενάρη να είναι η αρχή ενός αγώνα διαρκείας για όλη την παιδεία. Με βδομαδιάτικες πορείες, αποχές, καταλήψεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης στις γειτονιές και απεργίες των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.

– Χρειάζονται κοινές Συντονιστικές Επιτροπές με τη συμμετοχή αντιπροσώπων πανεπιστημιακών – δασκάλων – καθηγητών – φοιτητών και μαθητών, ανά περιοχή. πόλη και πανελλαδικά.

– Όχι στις ξεχωριστές επιτροπές και πορείες που λειτουργούν με μικροκομματικά κριτήρια. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης.

– Πανελλαδικές μέρες δράσης ανά 2 ή 3 βδομάδες με καθόδους στην Αθήνα και 24ωρες γενικές απεργίες από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

– Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει το κίνημα πρέπει να απαντήσει με γενική πανεκπαιδευτική απεργία, καταλήψεις διαρκείας και καθημερινά παλλαϊκά συλλαλητήρια

***

Η υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τίποτα δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την εικόνα των σχολών σήμερα. Οι εκπαιδευτικοί φορείς (πανεπιστημιακοί, φοιτητικοί – σπουδαστικοί σύλλογοι) έχουν προτάσεις για την αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης παιδείας που συνοπτικά έχουν ως εξής:

– Δραστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία σύμφωνα με τις προτάσεις των ιδρυμάτων.

– Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων για αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ και απόσυρση του νέου νόμου πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση.

– Κατάργηση του πλαφόν του 10 και ελεύθερη πρόσβαση σε μια δημόσια, δωρεάν και ενιαία εκπαίδευση χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

– Δωρεάν σίτιση-στέγαση και παροχή συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές

– Σύγχρονα προγράμματα σπουδών με βάση την επιστημονική έρευνα και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εταιρειών.

Πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις προτάσεις και την διεξοδική δημοκρατική συζήτηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και της κοινωνίας (π.χ συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί φορείς κτλ.).

Ψευτοδιάλογοι με διορισμένα από την κυβέρνηση όργανα τύπου ΕΣΥΠ ή με την απειλή των πραιτόρων –βλ. ΜΑΤ- του Β.Πολύδωρα δεν μπορούν να έχουν καμιά αποδοχή από τη μεριά του κινήματος.

Τάκης Γιαννόπουλος

________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα