Δελτίο τύπου που έστειλε στο Ξεκίνημα το περιοδικό Humba! (www.humbazine.gr)
Προβολή Ντοκιμαντέρ: Ayaktakımı (Ταραξίες)
Παρασκευή 17 Ιουνίου, 17.30 στον κινηματογράφο Αστορ
Το ποδόσφαιρο στην Τουρκία δεν είναι ποτέ μόνο ποδόσφαιρο και δεν περιορίζεται μονάχα στο γήπεδο και στο Σαββατοκύριακο. Ο ενθουσιασμός είναι τεράστιος. Τα προηγούμενα χρόνια το τουρκικό ποδόσφαιρο ήταν πιο γνωστό – λόγω της διαφθοράς και της χειραγώγησης σε ημερήσια διάταξη – περισσότερο για τα γεμάτα στάδια και το φανατισμό παρά για το καλό ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανοποίηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αυξήθηκε ραγδαία και παράλληλα άλλαξε ο τρόπος θέασης απέναντι στους οπαδούς. Τα ΜΜΕ προβάλουν την εικόνα των βανδάλων και των χούλιγκανς, οι οποίοι έχουν καταστήσει επικίνδυνο ένα οικογενειακό θέαμα. Συχνά τους αποκαλούν “Ayaktakımı”(Ταραξίες, αλήτες, μπαχαλάκηδες).
Το ντοκυμαντέρ “Ayaktakımı” αναφέρεται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της κυρίαρχης ηγεμονίας της Κωνσταντινούπολης και στις συνέπειες πάνω στην τουρκική οπαδική κουλτούρα, ενώ εστιάζει στην κρατική καταστολή που υφίστανται οι οπαδοί. Υπάρχει για παράδειγμα μια πληθώρα ειδκών αθλητικών νόμων. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην ελευθερία των οπαδών είναι το “Passolig”, ένα ταυτοποιημένο ηλεκτρονικό εισητήριο, το οποίο εκδίδεται από την τράπεζα “Αktıfbank”, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό κράτος. Εξαιτίας αυτού κάποιοι οπαδικοί σύνδεσμοι μποϊκοτάρουν τα γήπεδα χωρίς όμως αυτή η πρακτική να είναι γενικευμένη. Μιλώντας κανείς για την κρατική καταστολή απέναντι στους οπαδούς αναπόφευκτα θα κάνει τη σύνδεση με τα γεγονότα των διαδηλώσεν στο πάρκο Γκεζί το 2013. Πέρασαν ήδη τρία χρόνια από τις διαδηλώσεις αλλά η επίδρασή τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα αλλάζοντας και πολιτικοποιώντας θεμελιωδώς τους οπαδούς της χώρας. Για έναν από τους πιο πρωτοποριακούς οπαδικούς συνδέσμους, τους Çarşı της Beşiktaş, εκρεμμεί δίκη με την κατηγορία κατάλυσης του κράτους.
“Ayaktakımı” είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα από τις τούρκικες κερκίδες του 2015 και ψηλαφίζει την ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη οπαδική κουλτούρα στις πόλεις: Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Ντιγιάρμπακιρ (κουρδικό Αμέντ).