Hotel Priamos: δικαιολογείστε τη σεξουαλική παρενόχληση και κερδίστε πλούσια δώρα!

Σχόλιο από το Ξεκίνημα

 

Χιουμοριστικός διαγωνισμός Priamos Ηλιούπολη: Πιστεύετε ότι φταίνε μόνο οι άντρες όταν υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση στα γραφεία; Κάντε ένα ΕΞΥΠΝΟ ΣΧΟΛΙΟ και 10 τυχεροί θα κερδίσουν μια ΗΜΙΔΙΑΜΟΝΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ στο ΝΕΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PRIAMOS… Καλή επιτυχία!

 

Ο απίστευτος διαγωνισμός του ξενοδοχείου «ημιδιαμονής» Πρίαμος τελικά δεν είχε μεγάλη επιτυχία... Η πλειοψηφία των σχολίων που συγκέντρωσε, μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα «έξυπνα» όπως ζητούσαν οι διοργανωτές, ήταν όμως σίγουρα οργισμένα. Και ήταν τόσο οργισμένα και τόσο πολλά, τόσο από γυναίκες, όσο και από άντρες, ώστε τελικά το «HOTEL PRIAMOS» αναγκάστηκε να αφαιρέσει το διαγωνισμό από τη σελίδα του στο facebook. 

Τα σχόλια

Αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά:

«Δεν ξέρω, φαίνεται αστεία η σεξουαλική παρενόχληση στους υπεύθυνους μάλλον, και πολύ φοβάμαι άμα βλέπουν κανένα να τραβολογάει καμία ή να τη φέρνει ναρκωμένη με σκοπό να τη βιάσει, κι αυτό αστείο θα τους φαίνεται!»

«Απαράδεκτες, μισογυνικές διαφημίσεις για να προμοτάρετε την επιχείρησή σας. Πιο χαμηλά δεν πάει… δε διστάζετε να προσβάλλετε τόσα και τόσα άτομα που τα παρενοχλούν σεξουαλικά επί καθημερινής βάσεως…»

«Πιστεύετε ότι φταίμε μόνο εμείς που θα σας το κλείσουμε το μαγαζάκι λόγω ακραίου σεξισμού; Δώστε μια έξυπνη απάντηση, αν και δεν πρόκειται να κερδίσετε απολύτως τίποτα».

Αυτά είναι μόνο λίγα και μάλιστα τα πιο ευγενικά σχόλια που προκάλεσε ο σεξιστικός διαγωνισμός. Ένας διαγωνισμός, που προσπάθησε να μετατρέψει το καθημερινό μαρτύριο αμέτρητων γυναικών στον εργασιακό τους χώρο σε αστείο, κατηγορώντας τα ίδια τα θύματα για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχονται.

Οι σεξιστικές αντιλήψεις βρίσκονται παντού

Η παραπάνω «αντίληψη» βέβαια, δεν είναι κάτι καινούριο. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών παρενόχλησης, σεξιστικής βίας, ή ακόμη και βιασμού, τα θύματα θα ακούσουν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω ερωτήσεις ή διαπιστώσεις:

«Τι φορούσες;»

«Σίγουρα δεν έκανες κάτι που να τον ενθαρρύνει;»

«Είναι που είσαι ωραία ρε κορίτσι μου, γιατί σκας; Θα έπρεπε να νιώθεις κολακευμένη»

«Άντρας είναι, δεν μπόρεσε να κρατηθεί, πως κάνεις έτσι;»

Είναι αστείο;

Για άλλη μια φορά, πρέπει να υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα σε όσους εμπνεύστηκαν τον «χιουμοριστικό» διαγωνισμό. Και μάλλον πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά:

  1. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι αστείο, είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες ως τρία χρόνια και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Για όποιον θεωρεί ότι οι εγκληματικές πράξεις είναι «αστείες», υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Θα αστειευόσασταν, αν μιλούσαμε για θύματα ληστείας, ξυλοδαρμού ή δολοφονίας και το πόσο ευθύνονται τα ίδια; Μάλλον όχι…
  2. Για τη σεξουαλική παρενόχληση δεν ευθύνονται τα θύματα, ανεξάρτητα από το τι φοράνε, πως περπατάνε, αν είχαν φιλική συμπεριφορά απέναντι στο δράστη, κλπ. Η ενδυμασία, η ευγένεια, το ύφος μιας γυναίκας, δεν είναι πρόσκληση για οποιοδήποτε μη συναινετικό άγγιγμα ή σχόλιο.
  3. Το 55% των γυναικών στην Ευρώπη και το 43% των γυναικών στην Ελλάδα  έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους. «Αστειάκια» όπως το παραπάνω, αποτελούν προσβολή για τα θύματα ενός μαζικού φαινομένου, το οποίο βέβαια ενθαρρύνεται κάθε φορά που κάποιος «έξυπνος» ρωτάει αν «φταίνε μόνο οι άντρες».

Τελικά ποιος φταίει;

Όχι, για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία δεν φταίει «η φύση του άνδρα». Φταίει η αντίληψη ότι ο άντρας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ιδιαίτερα αν θεωρήσει ότι «προκαλείται» από ένα ρούχο, ή μία συμπεριφορά. 

Φταίνε όλοι όσοι διαιωνίζουν αυτές τις αντιλήψεις, είτε απλά κάνοντας «πλάκα», είτε προσπαθώντας να διαφημιστούν ή να βγάλουν κέρδη από τον καθημερινό βασανισμό, φόβο και ντροπή που νιώθουν αμέτρητες γυναίκες στους χώρους εργασίας τους.

Φταίει το σύστημα που επιτρέπει και ενθαρρύνει αυτού του είδους τις συμπεριφορές, αλλά και τη μετατροπή τους σε «αστείο» ή αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Αυτές που σίγουρα δε φταίνε, είναι οι ίδιες οι καταπιεσμένες στη δουλειά, το σπίτι, τις κοινωνικές σχέσεις, σε κάθε επίπεδο της ζωής τους γυναίκες. Αυτές θα αποτελέσουν και την αιχμή του δόρατος του αγώνα για τον τερματισμό του σεξισμού και των διακρίσεων! Αυτές, δεν θα κερδίσουν σε κανένα διαγωνισμό για «δωρεάν ημιδιαμονή», αλλά μπορούν να κερδίσουν με τον αγώνα τους ένα δικαιότερο κόσμο

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα