Grexit, ευρώ και ψέματα! Ο ρόλος των δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ

Του Ανδρέα Παγιάτσου

Η εκστρατεία τρόμου για την περίπτωση αποχώρησης της χώρας από το ευρώ συνεχίζεται αμείωτη.

Για την άρχουσα τάξη της χώρας το θέμα του ευρώ είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας. Της επιτρέπει να μετατρέπει τα κέρδη της, από την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, σε σκληρό νόμισμα (όπως είναι το ευρώ) το οποίο μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ελεύθερα σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Με το πάτημα μερικών πλήκτρων στον υπολογιστή, τραπεζίτες, εφοπλιστές, χρηματιστές, εργολάβοι, βιομήχανοι, κοκ., μεταφέρουν όλο αυτό τον πλούτο στο εξωτερικό – σε πιο κερδοφόρες επενδύσεις, σε φορολογικούς παραδείσους, σε κερδοσκοπικά «funds» κλπ. Τυχόν μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θέτει όλα τα πιο πάνω σε κίνδυνο.

Κι αφού, βέβαια, για τους ισχυρούς του τόπου η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφική, πρέπει να πείσουν και τον ελληνικό λαό ότι και γι’ αυτόν θα είναι καταστροφική… για να αποφύγουν, έτσι, το ενδεχόμενο «ατυχήματος» σε κάποιο δημοψήφισμα που μπορεί να προκύψει (παρά κι ενάντια στη θέλησή τους).

Θυμήθηκαν τη «λαϊκή βούληση»

Μια πτυχή αυτής της μαζικής προπαγάνδας είναι η επιμονή της άρχουσας τάξης (μέσα από τις δημοσκοπήσεις, τα Μίντια, κλπ) να παριστάνει ότι… εκφράζει και αντιπροσωπεύει τη βούληση του ελληνικού λαού. Δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι «ο ελληνικός λαός θέλει παραμονή στο ευρώ», «ο ελληνικός λαός δεν θέλει ρήξη» κοκ.  Βέβαια, όπως πάντα, παραποιούν την πραγματικότητα!

Η πραγματικότητα είναι δεν υπάρχει κλίμα πανικού ή τρόμου στην ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά την έξοδο από το ευρώ! Κι αυτό αποκαλύπτεται μέσα από τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις που οι Μιντιάρχες παρουσιάζουν, φτάνει να δει κάποιος λίγο κάτω από την επιφάνεια. Παραθέτουμε στη συνέχεια συγκρίσεις και συμπεράσματα από 3 δημοσκοπήσεις.

1. Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ – τέλη Απρίλη

Δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ τον προηγούμενο μήνα[1] έδειξε ότι 14,5% επιλέγει τη δραχμή έναντι του ευρώ, έναντι 43,5% που δηλώνουν ότι «φοβούνται» την έξοδο από το ευρώ. Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ, έκαναν την απλή σύγκριση ανάμεσα στο 43,5% και 14,5% για να δείξουν ότι ο ελληνικός λαός θέλει να μείνει στο ευρώ, κι επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ σεβόμενος τη λαϊκή βούληση, οφείλει να κρατήσει τη χώρα πάση θυσία στο ευρώ.

Αυτό που δεν είπαν είναι ότι άλλο ένα 26% των όσων απάντησαν αδιαφορεί για το θέμα ευρώ ή δραχμή (ενώ ένα 16% δεν απάντησε – Δ/Ξ, Δ/Α).

Έτσι τα ποσοστά που πρέπει στην πραγματικότητα να συγκριθούν είναι: 43,5% φοβούνται την έξοδο από το ευρώ έναντι 40,5% (26% + 14,5%) που είτε δεν φοβούνται είτε επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ.

Αν προχωρήσουμε λοιπόν σε αναγωγή, αφαιρώντας δηλαδή το 16% που δεν πήρε θέση, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • 51,78% φοβάται την έξοδο από το ευρώ

  • 48,21% δεν φοβάται την έξοδο από το ευρώ

Με άλλα λόγια από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι ο κόσμος είναι «μοιρασμένος» στο θέμα ευρώ ή δραχμή.

2. Δημοσκόπηση ALCO – τέλη Απρίλη

Ας δούμε μια δεύτερη δημοσκόπηση της ALCO [2] για το Πρώτο Θέμα. Στο ερώτημα εάν η Ευρώπη δεν δεχθεί τις ελληνικές προτάσεις, τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, να συμβιβαστεί ή να έρθει σε ρήξη,

  • το 50% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί

  • το 36% ζητά ρήξη

  • κι ένα 14% δεν είναι σίγουρο («δεν ξέρω, δεν απαντώ»)

Αν αφαιρέσουμε όσους δεν απάντησαν στην ερώτηση (όπως είναι το σωστό) το ποσοστό όσων θέλουν ρήξη φτάνει στο 42% απέναντι στο 58% που δεν θέλει ρήξη!

Το εντυπωσιακό εδώ δεν είναι το 58%, γιατί όπως γράψαμε ξανά[3] το πιο φυσικό πράγμα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι «να μην θέλουν ρήξη», εκτός αν αυτή είναι εντελώς απαραίτητη και ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούν τις ζωές και τα δικαιώματά τους.

Το εντυπωσιακό είναι το 42% που θέλει ρήξη, γιατί αυτό συμβαίνει όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ηγεσιών, δηλώνει πως δεν θέλει ρήξη ενώ η άρχουσα τάξη και τα ΜΜΕ παρουσιάσουν τη ρήξη σαν «το τέλος του κόσμου».

3. Νέα δημοσκόπηση ΣΚΑΪ, 4 Μάη

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ[4] στην ερώτηση

«τι θα επιλέγατε ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ με την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου και στην επιστροφή στη δραχμή με ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική»

  • 55,5% απάντησε παραμονή στο ευρώ

  • 35% απάντησε επιστροφή στη δραχμή

  • 9,5% δεν απάντησε (Δ/Ξ, Δ/Α)

Όταν αφαιρεθεί το 9,5% που «δεν έχει άποψη» τότε το ποσοστό υπέρ της επιστροφής στη δραχμή φτάνει το 38,7%.

Συνοψίζοντας

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο είναι έτοιμο για έξοδο από το ευρώ και για ρήξη με το διευθυντήριο της Ε.Ε. δεν είναι «αμελητέο» ή «περιθωριακό» αλλά κυμαίνεται και συχνά ξεπερνά στο 40% του πληθυσμού!

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ψηλό και εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού! Κι αυτό γιατί βρίσκεται σε πλήρη δυσαναλογία με την καθημερινή, μαζική προπαγάνδα–πλύση εγκεφάλου από τη μεριά της άρχουσας τάξης και των ΜΜΕ. Βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών ηγεσιών που θέλουν παραμονή στο ευρώ!

Η πραγματικότητα, με άλλα λόγια, είναι ότι δεν είναι τα λαϊκά στρώματα που φοβούνται την έξοδο από το ευρώ, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες – και σ’ αυτές δυστυχώς συμπεριλαμβάνεται και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτά τα δεδομένα, τι θα γίνει αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει στάση; Το διαχρονικό λάθος, η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα οι αυταπάτες στην καπιταλιστική ΕΕ του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Από την εποχή του ΣΥΝ και της υπερψήφισης της συμφωνίας του Μάαστριχτ μέχρι  τις «αμοιβαία επωφελείς διαπραγματεύσεις»  των προηγούμενων εβδομάδων το λάθος ήταν πάντα  η αδυναμία κατανόησης του ταξικού χαρακτήρα  της ΕΕ. 

Αν, κάτω από την πίεση των αδίστακτων «εταίρων» από τη μια και των λαϊκών στρωμάτων, των κινημάτων και της αριστερής του βάσης από την άλλη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διορθώσει αυτό το λάθος, τότε αυτοί που θα χάσουν τον ύπνο τους  από την έξοδο από το ευρώ, και την απαραίτητη στη συνέχεια εφαρμογή σοσιαλιστικών πολιτικών, δεν θα είναι ο ελληνικός λαός – θα είναι η ελληνική άρχουσα τάξη και οι «εταίροι» τους στην ΕΕ. 

________________
[1] Δείτε σχετικά: https://xekinima.org/arthra/view/article/poso-tremei-tin-eksodo-ap-to-eyro-o-ellinikos-laos/ 
[2]  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113510449 
[3]  https://xekinima.org/arthra/view/article/grexit-eyro-kai-psemata-ksana-gia-to-rolo-ton-dimoskopise/ 
[4] http://www.skai.gr/files/1/panoulisthegreat/skaieconomy_28-30apr15_final.pdf 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα