Green Attack: Περιβάλλον ώρα μηδέν! Κάνε κάτι!

Το Ξεκίνημα συμμετέχει στην πρωτοβουλία "Green Attack – μέτωπο για το περιβάλλον". Στη συνέχεια ακολουθεί προκήρυξη της Green Attack που καλεί στη συγκρότηση τοπικών κινήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σάιτ και το μπλογκ  (www.greenattack.tk , green-attack.blogspot.com) 

Το καλοκαίρι που πέρασε χάσαμε το 12% των δασών μας και 75 συμπολίτες μας κάηκαν ζωντανοί. Δάση εξαιρετικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας, όπως η Πάρνηθα, ο Πάρνωνας, ο Ταΰγετος, κλπ χάθηκαν. Μαζί τους, πάνω από 150 χωριά κάηκαν, πάνω από 1500 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες οικογένειες έμειναν άστεγες.

Η κυβέρνηση έριξε τις ευθύνες γι’ αυτή την καταστροφή σε «ασύμμετρους» εχθρούς και «τρομοκράτες» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε Τούρκους πράκτορες και Γκρίζους Λύκους (Τούρκους ακροδεξιούς), σε Αλβανούς φανατικούς εθνικιστές από το Κόσοβο, ακόμα και στη CIA… Όλοι ήταν πιθανοί ένοχοι! Μόνη μία δεν είχε καμία ευθύνη για την πρωτοφανή καταστροφή: η ίδια η κυβέρνηση!

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Όμως η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Τι έκανε η κυβέρνηση όλη την προηγούμενη περίοδο;

* Άφησαν την πυροσβεστική χωρίς άνδρες – λείπουν 4.000 από τις 12.000 οργανικές θέσεις

* Η μισή δύναμη της Πυροσβεστικής είναι συμβασιούχοι, χωρίς σωστή εκπαίδευση και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό – χωρίς καν δασικούς χάρτες, γάντια και μάσκες!

* Άφησαν την Πυροσβεστική χωρίς επαρκείς αριθμούς οχημάτων και αεροπλάνων. Κάποια πυροσβεστικά οχήματα φτάνουν ακόμα και την ηλικία των 35 χρόνων και καταρρέουν στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία!

* Έχουν 3 υπερεξελιγμένα ελικόπτερα που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν κάθε φωτιά που ανάβει στην Ελλάδα για να συντονίζουν την πυρόσβεση, τα οποία σκουριάζουν (με το που τέλειωσε η Ολυμπιάδα, για την οποία τα πήραν) στο Ελευθέριος Βενιζέλος, χωρίς συντήρηση!

* Έχουν ένα υπερσύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης στην Ολυμπία που δούλεψε για δέκα λεπτά και μετά σταμάτησε γιατί δεν το συντηρούσαν!

* Δεν έχουν ούτε καν αντιπυρικές ζώνες να προστατεύουν το ένα δάσος από τη φωτιά του άλλου – και ας έχουν το Μηχανικό του στρατού και δεκάδες χιλιάδες φαντάρους να κάθονται αδρανείς!

Με αυτά τα δεδομένα, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο προκάλεσε τέσσερις (4!) καύσωνες μέσα σε ένα καλοκαίρι, τα ελληνικά δάση γίνονται πυριτιδαποθήκη. Κι έτσι η αδιαφορία και οι πολιτικές των κυβερνώντων γίνονται ΕΓΚΛΗΜΑ!!

ΨΕΜΑΤΑ!

«Τόσα πολλά μέτωπα δεν αντιμετωπίσαμε ξανά» είπε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αποτυχία της.

Ψέμα!

* Φέτος το καλοκαίρι είχαμε 6100 πυρκαγιές.

* Το 2000 είχαμε 14.021.

* Το 2001 είχαμε 13,819.

* Το 2002 είχαμε 8683.

* Το 2003 είχαμε 9117.

Οι αριθμοί τους διαψεύδουν!

Ακόμα,

– ο αριθμός των πυρκαγιών στις 25 Αυγούστου έφτασε τις 124 (μεγάλος, όντως).

– Όμως τον Ιούνιο του 2004 εκδηλώθηκαν 198 πυρκαγιές μέσα σε 48 ώρες.

– Τον Ιούλιο του 2000 εκδηλώθηκαν πάνω 170 πυρκαγιές μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

– Τον Ιούλιο του 1998 ξέσπασαν 125 πυρκαγιές σε λιγότερο από μια ώρα.

Με άλλα λόγια είχαμε πολύ χειρότερες μέρες στο παρελθόν. Όμως τέτοια καταστροφή δεν είχαμε ποτέ ξανά! (Όλα τα πιο πάνω στοιχεία είναι επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής)

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Όταν δε ήρθε η ώρα τα όργανα του «στρατηγού» Βύρωνα Πολύδωρα να συλλάβουν τους ένοχους «συνωμότες», «τρομοκράτες» και «ασύμμετρους εχθρούς», τι μάθαμε;

– Μια γιαγιά, 75 χρόνων ξεκίνησε κατά λάθος τη φωτιά στη Ζαχάρω που στοίχισε 25 ζωές.

– Οικοδόμοι ξεκίνησαν από λάθος τη φωτιά που κατέκαψε την Εύβοια, από εργασίες κοπής μετάλλων στην οροφή ενός σπιτιού.

– Δυο παιδιά 12 χρόνων έβαλαν φωτιά σε ξερά χόρτα στην Καβάλα.

– Στη δε περίπτωση που αγροφύλακας κατάγγειλε 62χρονο συνταξιούχο (μέλος του ΠΑΣΟΚ) για τη φωτιά στην Αρεόπολη, την επόμενη μέρα (Πέμπτη 30/8, εφημ. ΤΑ ΝΕΑ) αναίρεσε στον ανακριτή την κατάθεση του καταγγέλλοντας πως του ασκήθηκαν πιέσεις από ανώτερους αξιωματούχους!!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ;

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό υπάρχουν επειδή δεν υπάρχουν λεφτά, υποστήριξαν στελέχη της κυβέρνησης – και τον Ιούλη και τον Αύγουστο.

Κι αυτό είναι ψέμα!

Όταν χρειάστηκαν, βρήκαν 3000 ? για κάθε πυρόπληκτο και μάλιστα με διαδικασίες αστραπή (γιατί είχαν μπροστά τους εκλογές…).

Την ίδια ώρα που καιγόταν η Πάρνηθα προχωρούσαν σε προσλήψεις 4000 αγροφυλάκων – όχι δασοφυλάκων, ούτε πυροσβεστών! Αυτά τα λεφτά που τα βρήκαν;

Αν δεν έχουν λεφτά γιατί δεν φορολογούν τα τεράστια κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών – των τραπεζιτών, των βιομήχανων και των ασφαλιστών; Για παράδειγμα τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 61% το πρώτο εξάμηνο του 2007 σε σχέση με το 2006! 61% αύξηση μέσα σε 1 χρόνο!! Τα δε κέρδη γενικά στην Ελλάδα είναι τόσο ψηλά που την κατατάσσουν πρώτη στην ΕΕ των 25 και κυμαίνονται σε πάνω από 50% αύξηση το χρόνο, όπως αποκαλύπτει η Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το 2007.

Όχι μόνο δεν φορολογούν αυτά τα κέρδη, αλλά τους χαρίζουν όλο και περισσότερα. Έτσι, από 45% που έφτανε η φορολογία επί των κερδών παλιά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Σημίτη) τη μειώσανε στο 35% και η κυβέρνηση του Καραμανλή την μείωσε παραπέρα στο 25%!

Ας είμαστε καθαροί. Αυτά όλα δεν είναι «τυχαία» και δεν είναι «λάθη». Είναι συνειδητή πολιτική: οι κυβερνώντες κάνουν περικοπές από τις δημόσιες δα πάνες για να μειώνουν τη φορολογία των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών!

Με άλλα λόγια το περιβάλλον μας θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους τους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Να αυξηθούν οι δαπάνες για την πρόσληψη πυροσβεστών και την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων.

– Να καλυφθούν άμεσα οι 4000 κενές οργανικές θέσεις, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι/εποχιακοί. Να υπάρχει επαρκής επιμόρφωση και ο απαραίτητος εξοπλισμός.

– Έμφαση στην πρόληψη με: αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό δασών, δασικούς δρόμους, δασικούς χάρτες, δίκτυο κρουνών, κλπ.

– Οργάνωση περιπολιών για προστασία από καταπατητές και την εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών, όπου περιστοιχίζονται από δάση ή γειτονεύουν με αυτά, στην δασοπυρόσβεση.

– Εθνικό Φορέα δασικής προστασίας, Κτηματολόγιο και Δασολόγιο. Να σταματήσει το σκάνδαλο της διαρκούς διεκδίκησης γης από την Εκκλησία.

– Αναδάσωση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων σύμφωνα με τις οδηγίες των δασολόγων (και όχι για λόγους εντυπώσεων και διαφήμισης: σήμερα φυτεύουμε, αύριο ξεραίνονται εγκαταλειμμένα).

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΑΣΗ

Η καταστροφή των δασών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά ένα από τα πολλά συμπτώματα της καταστροφής που βιώνει το περιβάλλον που ζούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια.

Φαινόμενα όπως

* η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πλημμύρες που έρχονται μετά τις πυρκαγιές,

* οι παραλίες που έχουν παραχωρηθεί σε μαγαζιά και ξενοδοχεία,

* η ρύπανση του νερού που πίνουμε και του αέρα που αναπνέουμε,

* η απουσία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου σε κάθε μεγάλη πόλη,

* η πολιτική των τοπικών αρχών που θέλουν να κάνουν τσιμέντο και τα τελευταία τετραγωνικά μέτρα ελεύθερων χώρων, πάρκων, και πλατειών,

* το φαινόμενο του θερμοκηπίου – με τις καταστροφικές ακραίες εναλλαγές του κλίματος που προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο,

* τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

και τόσα άλλα, άπειρα θέματα, καθιστούν σήμερα το περιβάλλον ένα από τα πρώτα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. (Διαβάστε σχετικά, την «Ιδρυτική Διακήρυξη» της GreenAttack στο web-site)

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ

Και για όλα αυτά πρέπει να παλέψουμε. Χωρίς καμία αυταπάτη στους κυβερνώντες. Αν αφήσουμε το περιβάλλον στα χέρια τους η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη. Χρειάζεται μόνο να δούμε όλους τους δασοκτόνους νόμους που πέρασαν οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλες τις τελευταίες δεκαετίες για να καταλάβουμε πόσο υποκριτικά είναι τα λόγια τους όταν μιλούν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος (διαβάστε σχετικά, τον «Φάκελο για τα Δάση» της GreenAttack στο website και στο blog). Επομένως δεν πρόκειται να παραχωρήσουν τίποτα από όλα όσα διεκδικούμε πιο πάνω χωρίς πίεση.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

Πίεση σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουμε περιβαλλοντικά κινήματα τα οποία την ίδια στιγμή που ενθαρρύνουν τον εθελοντισμό, για να καλύψουν τα κενά των κυβερνητικών πολιτικών, κινητοποιούνται ενάντια, καταγγέλλουν, ασκούν αφόρητες πιέσεις στους κυβερνώντες.

Η GreenAttack είναι ένα πανελλαδικό μέτωπο για το περιβάλλον, που πιστεύει ότι:

* Το κίνημά μας χρειάζεται να είναι πλατύ, συμμετοχικό, συλλογικό, δημοκρατικό, μακριά από αντιδημοκρατικά καπελώματα.

* Πρέπει να έχει πλήρη ανεξαρτησία, πολιτική και οικονομική, από τους κυβερνώντες και τις επιχειρήσεις.

* Και πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη εκστρατειών και κινημάτων στη βάση της κοινωνίας.

Μόνο έτσι μπορούμε να υποχρεώσουμε τα κόμματα εξουσίας να σέβονται το περιβάλλον τις ανάγκες της κοινωνίας, τις ανάγκες κάθε ενός από μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα