Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Καλά νέα για το κίνημα στη Ν. Φιλαδέλφεια

Σχόλιο του "Ξ"

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τα άρθρα 81 και 82 του νομοσχεδίου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Πειραιά που αφορούν το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και το γήπεδο της ΑΕΚ  είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ήταν μια απόφαση με ψήφους 12  – 9 που δεν αναμενόταν, αποτέλεσμα μετατοπίσεων που σημειώθηκαν σε όλες τις τάσεις του κόμματος. Η γραμμή που προετοιμαζόταν ήταν για ψήφιση του άρθρου 81 στο βαθμό που γινόντουσαν δεκτές οι τροπολογίες που θα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν:

  • την κατασκευή χώρου πρασίνου στην Ν. Φιλαδέλφεια από τον Μελισσανίδη έκτασης ίσης με αυτή που θα έπαιρνε από το Άλσος,
  • το χαμήλωμα του ύψους των κερκίδων του γηπέδου,
  • την αλλαγή συντελεστή δόμησης και
  • την χρησιμοποίηση του πάρκινγκ 250 θέσεων από το δήμο τις μέρες που δεν θα έπαιζε η ΑΕΚ.

Έχουμε εξηγήσει σε άλλα μας άρθρα[1] ότι αυτές οι τροπολογίες ήταν φύλλο συκής για να επιτευχθεί η συμφωνία με το Μελισσανίδη. Δεν υπάρχει κανένας ισοδύναμος χώρος πρασίνου με 6 στρέμματα άλσους με δέντρα υπεραιωνόβια, δεν αποτρέπει το κυκλοφοριακό χάος ένα πάρκινγκ 250 θέσεων και δεν είναι ουσιαστική αλλαγή το χαμήλωμα κατά 1 με 2 μέτρα του ύψους των κερκίδων που προβλέπονται στα 27 μέτρα όταν στο παλιό ήταν στα 12-13 μέτρα.

Απόδειξη ότι οι «όροι» αυτοί είναι χωρίς σημασία είναι το γεγονός ότι ο Μελισσανίδης είχε ήδη συμφωνήσει εδώ και 1 μήνα στις συναντήσεις με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις τροπολογίες. Σε αντάλλαγμα θα έπαιρνε ουσιαστικά τζάμπα το γήπεδο της ΑΕΚ, μέρος του Άλσους και 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τεράστια ανησυχία σε όσους ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ναι στο άρθρο 81 και ουσιαστικά ναι στα σχέδια του Μελισσανίδη. Αντανακλά τις ανακατατάξεις που προκαλούνται στα εσωκομματικά ισοζύγια του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια τις πιέσεις των κινημάτων και των μελών και στελεχών που από την πρώτη στιγμή είχαν ταχτεί ενάντια συνολικά στο νέο Ρυθμιστικό.

Αυτή η εξέλιξη μαζί με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ ενάντια στα συγκεκριμένα άρθρα για το γήπεδο ενισχύουν όσους αγωνίζονται στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας και αλλού ενάντια στην καταπάτηση του Άλσους και στα επιχειρηματικά σχέδια του λεγόμενου «Τίγρη».

Έχουν ενισχυθεί επίσης –κι αυτό είναι πολύ σημαντικό– και οι φωνές στο εσωτερικό της ΑΕΚ που δεν θέλουν την ομάδα τους υποχείριο επιχειρηματιών που τσιμπάει στο δόλωμα ενός γηπέδου που δεν θα τους ανήκει πραγματικά.

Για τη σημασία όλων αυτών των εξελίξεων θα γράψουμε αναλυτικά ξανά, μετά και την σημερινή πορεία στην Ν. Φιλαδέλφεια[2] η έκβαση της οποίας προφανώς θα κρίνει πολλά..

___________________
[1] Το γήπεδο, η ΑΕΚ και η Αριστερά
[2] Αντιφασιστικός Συντονισμός: Κάλεσμα σε πορεία για το Άλσος στη Ν. Φιλαδέλφεια, 3/7/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα