Γουαδελούπη: ιστορική νίκη της γενικής απεργίας, των εργαζομένων και του λαού.

Για πάνω από 6 βδομάδες οι εργαζόμενοι στο νησί της Γουαδελούπης, στην «γαλλική Καραϊβική», έχουν προχωρήσει σε γενική απεργία που παρέλυσε τα πάντα. Το απεργιακό κύμα εξαπλώθηκε στην γειτονική Μαρτινίκα και από τις 5 Μάρτη στο νησί της Αν. Αφρικής La Reunion.

Στις 4 Μάρτη υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ της LKP («Επιτροπή Ενάντια στην Εκμετάλλευση» – οργάνωση που συνενώνει συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και κοινωνικές οργανώσεις) και του Συνδέσμου των εργοδοτών του νησιού.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους και το λαό της Γουαδελούπης. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση μισθών 200 ευρώ το μήνα για τους χαμηλόμισθους, μείωση στην τιμή του ψωμιού και των μεταφορών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα των απεργών, μεταξύ των οποίων και η μείωση τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η συμφωνία που υπογράφηκε περιλαμβάνει συνολικά 165 παραγράφους με διαφόρων ειδών αιτήματα. Ο Elie Domota, ηγέτης της LKP, σε μια μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων, αφού διάβασε την συμφωνία και οι συγκεντρωμένοι την επιδοκίμασαν, συνέχισε λέγοντας: «Σύντροφοι, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτά που πετύχαμε, αλλά είμαστε μόνο στην αρχή». Ανακοίνωσε τη λήξη της απεργίας, αλλά τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, τόσο για να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα, όσο και για να υπάρξουν νέες νίκες.

Όσο και αν οι εργοδότες βρίσκονται στριμωγμένοι αυτή την περίοδο, δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Αυτό φάνηκε και από την πρόταση τους η συμφωνία να διαρκέσει μόνο 36 μήνες (περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταβάλλει από τα κρατικά ταμεία το μεγαλύτερο κόστος των μεταρρυθμίσεων). Αυτό δείχνει πως είναι αποφασισμένοι να πάρουν πίσω μόλις βρουν ευκαιρία όλα όσα οι εργαζόμενοι κέρδισαν με τον αγώνα τους.

Μαρτινίκα

Στην Μαρτινίκα οι εργαζόμενοι υπέγραψαν συμφωνία που περιλαμβάνει αύξηση μισθών από 130 ως 200 ευρώ για όσους εργαζόμενους λαμβάνουν λιγότερο από 1.4 φορές τον βασικό μισθό. Αυτό είναι επιτυχία, αλλά μικρότερη από τον στόχο που είχε τεθεί από τους απεργούς. Οι εργοδότες θα πληρώσουν μόνο 30 ως 100 ευρώ από αυτή την αύξηση, τα υπόλοιπα θα τα βάλει το κράτος. Με λίγα λόγια οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώνει το κεφάλαιο.

Κάποια από τα συνδικάτα δεν υπόγραψαν την συμφωνία καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μειώσεις τιμών, που ήταν το δεύτερο βασικό αίτημα. Προς το παρόν η απεργία συνεχίζεται.

Σοσιαλιστική προοπτική

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο που και στην μητροπολιτική Γαλλία υπάρχει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια (όπως φάνηκε και στην μεγαλειώδη γενική απεργία στις 29 Γενάρη). Ο Σαρκοζί και το γαλλικό κεφάλαιο τρέμουν την εξάπλωση παρόμοιων φαινομένων και στην Γαλλία συνολικά. Οι εξελίξεις στην Γουαδελούπη είναι σίγουρο πως γεμίζουν αυτοπεποίθηση τους εργαζόμενους στη Γαλλία που προετοιμάζονται για νέα γενική απεργία στις 19 Μάρτη.

Οι γενικές απεργίες έδειξαν για άλλη μια φορά την τεράστια δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν κινηθεί μαχητικά και συντονισμένα, καθώς και την δυνατότητα της να αναγκάζει το κεφάλαιο σε υποχωρήσεις.

Δεν πρέπει όμως να υπάρχει καμία αυταπάτη.

Όσο το κεφάλαιο παραμένει στην εξουσία, θα επιδιώκει ξανά και ξανά να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μόνο η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας μπορεί να εγγυηθεί ευημερία για τους εργαζόμενους.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να χτίσουν ένα νέο, μαζικό, εργατικό, πραγματικά δικό τους κόμμα που θα οργανώνει τους αγώνες τους και θα έχει ως εναλλακτική πρόταση στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού τον σοσιαλισμό. Στην Γαλλία, η Gauche Revolutionnaire (γαλλικό τμήμα της CWI – αδελφή οργάνωση του Ξεκινήματος), δίνει την μάχη για να μετατραπεί το ΝΑΚ (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) σε ένα τέτοιο κόμμα.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής