Διαβάστε παρακάτω άρθρο που μας έστειλε ο Β. Λιόντος, πατέρας παιδιού με αναπηρία, σχετικά με τα νέα πεζοδρόμια, που ακολουθώντας απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατασκευάζονται όχι για να εξυπηρετούν τους πεζούς (πολύ περισσότερο όσους/ες κινούνται με αμαξίδιο) αλλά για τη διευκόλυνση της εισόδου/εξόδου των οχημάτων στους χώρους στάθμευσης των πολυκατοικιών. Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα ατόμων με αναπηρία που προσπαθούν να κινηθούν στους δρόμους των πόλεων.
Ο γιος μου είναι 21 ετών, έχει κινητικό πρόβλημα λόγω προωρότητας στη γέννηση του και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Τα προβλήματα που μας δημιουργεί η κρατική αδιαφορία, άπειρα.
Αυτό όμως που με εξόργισε πρόσφατα, γιατί αφαίρεσε κάθε ελπίδα από το μυαλό μου ότι θα υπάρχει με τον καιρό κάποια βελτίωση, είναι να βλέπουμε τα καινούργια πεζοδρόμια που φτιάχνονται να είναι χειρότερα από τα παλιά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη νέα απόφαση του 2022 που υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς σχετικά με το πώς πρέπει να φτιάχνονται τα πεζοδρομία για να εξυπηρετούν τα ΑΜΕΑ τι κάνει; Καταστρέφει τα παλιά επίπεδα και οριζόντια πεζοδρόμια -όπου αν δεν υπήρχαν τα διάφορα εμπόδια θα ήταν τέλεια- και δημιουργεί ράμπες για την είσοδο και έξοδο από τα πάρκινγκ των ιδιοκτησιών.
Ο τρόπος για να διαμορφώνονται οι είσοδοι των αυτοκινήτων υπάρχει. Είναι αυτό που κάνει ο σοφός λαός πριν τις νέες διαμορφώσεις εδώ και χρόνια. Βάζει λίγο μπετό στο κράσπεδο για να μπορεί να ανεβαίνει το αυτοκίνητό του. Αυτό πλέον είναι παράνομο στην Ελλάδα, οπότε μπορεί να σε καταγγείλει ο οποιοσδήποτε στην πολεοδομία.
Είναι ο μοναδικός τρόπος όμως για να παραμείνει το πεζοδρόμιο οριζόντιο και επίπεδο.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν πως το εφαρμόζουν στο εξωτερικό, άνθρωποι που πραγματικά έχουν καταναλώσει πολλή φαιά ουσία για την εξυπηρέτηση της κίνησης όλων των ατόμων στους δημόσιους χώρους. Είναι ο λεγόμενος καθολικός σχεδιασμός. Παράλληλα μπορείτε να δείτε και τι κάνουμε εμείς.
Προσέξτε την καταστροφή του επιπέδου αλλά και την πλάγια κλίση που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κίνηση, περισσότερο και από την ανωμαλία του επιπέδου.
Οι δήμοι βέβαια έρχονται να συμπληρώσουν την καταστροφή εφαρμόζοντας με τον χειρότερο τρόπο τις διατάξεις του κ. Ταγάρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Βουτσινά στο Χολαργό που μόλις παραδόθηκε. Τα προβλήματα πολλά: Απότομες ράμπες και ασυνέχεια στην κίνηση.
Η πλατεία Δημοκρατίας είναι ένα τεράστιο πάρκινγκ, δεν ξέρεις που να σταθείς.
Στην Αγία Παρασκευή τα πεζοδρόμια της λεωφόρου Μεσογείων είναι βασικά χώρος πάρκινγκ των καταστημάτων και όχι χώρος κίνησης πεζών και πολύ περισσότερο ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο.
Εδώ και ένα χρόνο έχω επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους, με ενημερώσεις και καταγγελίες.
Το αποτέλεσμα ήταν:
- το υπουργείο περιβάλλοντος άφαντο
- η περιφερειακή επιτροπή προσβασιμότητας δήλωσε αναρμόδια
- η Εθνική αρχή προσβασιμότητας είναι ανύπαρκτη παρότι συστήθηκαν υποτίθεται για τέτοια θέματα και υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού
- η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΜΕΑ, συνδικαλιστικό όργανο των ΑΜΕΑ) εκ του αποτελέσματος μηδέν
- ο Δήμος Παπάγου Χολαργού από όλη την Βουτσινά, διόρθωσε μόνο δύο σημεία που δεν μπορούσες να περάσεις. Θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα όπως η δημιουργία σωστών διαβάσεων στην Πλατεία
- ο Συνήγορος του πολίτη ήταν ο μόνος που ανταποκρίθηκε και έστειλε συμβουλευτικές επιστολές προς τους αρμόδιους. Πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Μετά από όλα αυτά πρέπει να δηλώσουμε προς όλους αυτούς τους κυρίους:
Όχι στην απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος που καταντάει τα πεζοδρόμια ράμπες αυτοκινήτων. Το πεζοδρόμιο είναι οριζόντιο επίπεδο για να μπορώ να περπατάω, δεν είναι ράμπα αυτοκινήτου
Υπάρχουν διεθνείς κανόνες προσβασιμότητας – σεβαστείτε τους!
Λιόντος Βασίλειος,
Γονέας ΑΜΕΑ Πρωταθλητή στην εθνική νέων στο ΒΟCCΙΑ (παραολυμπιακό άθλημα), ο οποίος θέλει να βγαίνει κάθε μέρα έξω.
Βοηθός σε χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου για 21 χρόνια.
Πολιτικός μηχανικός για 35 χρόνια.
Εκπροσωπώντας και την πρωτοβουλία πολιτών ΑΜΕΑ για την προσβασιμότητα η οποία αποτελείται από ΑΜΕΑ, νοσηλευτές, βοηθούς κίνησης, Πολιτικούς Μηχανικούς, προπονητές αθλημάτων ΑΜΕΑ.