Γολιάθ εναντίον Δαυίδ: πολυεθνική(!) κινεί αγωγή σε αριστερή ακτιβίστρια στο Χ. Κονγκ!

Ρεπορτάζ από την «Socialist Action» (Σοσιαλιστική Δράση)
αδελφή οργάνωση του «Ξ» στο Χονγκ Κονγκ

 

Σχεδόν απίστευτο κι όμως αληθινό. Ένας κολοσσός, η 7η μεγαλύτερη σε μέγεθος επιχείρηση στο Χονγκ Κονγκ κινεί αγωγή ενάντια στη Σάλι Τανγκ Μέι-τσινγκ, μέλος της «Σοσιαλιστικής Δράσης» η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή, CWI.

ST-600x485

Η συγκεκριμένη πολυεθνική ονομάζεται MTR και έχει στην ιδιοκτησία της τους σιδηρόδρομους και το μετρό του Χονγκ Κονγκ ενώ την ίδια στιγμή είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεσίτες και επενδυτές σε ακίνητα της χώρας. Πέρα από τις δραστηριότητες της στο Χ. Κονγκ, η MTR αναπτύσσει έντονη δράση και στο εξωτερικό. Επενδύει σε σιδηρόδρομους σε διάφορα μέρη του κόσμου κι έχει συμβόλαια σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Στοκχόλμη, η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ. Τα κατορθώματά της φτάνουν μέχρι το εμπόριο ελεφαντόδοντου. Ο διευθύνων σύμβουλος της MTR,  Lincoln Leong Kwok-kuen, πληρώνεται με 14 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ το χρόνο (πάνω από 1,6 εκατ ευρώ). Η εταιρεία είχε πέρσι κέρδη ύψους 1,15 δισ.  ευρώ. Κάθε χρόνο αυξάνει τα εισιτήρια την ίδια στιγμή που χειροτερεύουν οι υπηρεσίες που προσφέρει και αυξάνονται τα δυστυχήματα.

Η δίκη θα γίνει την 1η Σεπτέμβρη και η συντρόφισσα Σάλι Τανγκ αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες οι οποίες επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 6 μήνες.

Οι κατηγορίες ενάντια στη Σάλι είναι:

  1. Μετέφερε αποσκευές στο μετρό των οποίων το μέγεθος ήταν πέρα από το επιτρεπόμενο!
  2. Αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητά της σε εκπρόσωπο (ελεγκτή) της εταιρείας!

Οι κατηγορίες είναι αστείες και υπό διαφορετικές συνθήκες η εταιρεία θα τις είχε παραβλέψει! Το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό!

Στην προκειμένη περίπτωση η Σάλι Ταγκ μετέφερε ένα πανό του οποίου τα ξύλα είχαν μήκος 1,60 μέτρων ενώ οι κανονισμοί της εταιρείας επιτρέπουν αποσκευές μέχρι 1,45 μέτρα! Όταν ο ελεγκτής ζήτησε ταυτότητα η Σάλι Ταγκ του απάντησε πως δεν έχει εξουσιοδότηση να της την ζητήσει – αν θέλει τα στοιχεία της να καλέσει αστυνομία!

Η γελοιότητα των επιχειρημάτων είναι προφανής όμως η εταιρεία επιλέγει μια σκληρή στάση εναντίον της γιατί η Σάλι είναι μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της Αριστεράς και των κινημάτων στο Χονγκ Κονγκ, γνωστή για τη δράση της ενάντια στις μεγάλες επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και το σύστημα!

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στο Χονγκ Κονγκ γιατί εκτός του ότι η Σάλι είναι πολύ γνωστή, η MTR δέχεται πολύ έντονη κριτική όχι μόνο από τα κινήματα αλλά και από την κοινωνία για τις πρακτικές της.

Η Σάλι Τανγκ θα υπερασπιστεί μόνη τον εαυτό της ενάντια στην ομάδα των top δικηγόρων που θα υπερασπίσουν τη θέση της MTR.

Η Σάλι δηλώνει πως δεν φοβάται τη δίκη και δεν την ενδιαφέρει ο «συμβιβασμός» με την εταιρεία. Η μάχη είναι πολιτική.

«Έχω πολλή υποστήριξη από τη νεολαία και από τους ανθρώπους της εργατικής τάξης που είναι πραγματικά οργισμένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η MTR. Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι πολιτική – αφορά την αμφισβήτηση της εξουσίας των μεγάλων επιχειρήσεων».

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,089ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής