Golden boys: πλουτίζουν εν μέσω κρίσης, ενώ ο πλανήτης πεινάει

dsc03070_resized-jpg
Της Ηλέκτρας Κλείτσα

 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, σκληρής λιτότητας και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των κοινωνιών ολόκληρου του πλανήτη, υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να πλουτίζουν με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος για τους τραπεζίτες, αλλά και τους εκλεκτότερους υπαλλήλους τους, τα λεγόμενα «Golden boys».

Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι αμοιβές των 21 πιο καλοπληρωμένων μεγαλοστελεχών τραπεζών του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 7,6% το 2015, δηλαδή περίπου 10 φορές πάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αύξηση που οδήγησε κατά μέσο όρο σε αμοιβές  13,1 εκατ. δολαρίων για τον καθένα!

dollars-hed-2013

Τα στελέχη αμερικανικών τραπεζών όπως η JP Morgan, η Goldman Sachs, η Citi, η Wells Fargo, η Bank of America και η Morgan Stanley, αμείφθηκαν κατά μέσο όρο με 20,7 εκατ. δολάρια ο καθένας για το 2015, με πρώτο τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Τζέημι Ντίμον (27,6 εκατ. δολάρια).

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες (Standard Chartered, Credit Suisse και Barclays) έμειναν λίγο πιο πίσω, αφού μέσα στο 2015 πλήρωσαν τους διευθύνοντες συμβούλους τους με 10,4 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο (αύξηση 9,6%)![1]

Λιτότητα… για να σωθούν οι τράπεζες

Την ίδια ώρα που τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών απολαμβάνουν τα αμύθητα κέρδη τους, μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να πετσοκόβονται, το κοινωνικό κράτος να καταρρέει, τα εργασιακά τους δικαιώματα να εξανεμίζονται, την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση να μετατρέπονται σε μακρινή ανάμνηση…

Γιατί; Για να διασωθούν οι τράπεζες! Αυτές που πληρώνουν τους διευθυντές τους, οι οποίοι έχουν τεράστιες ευθύνες για την κρίση που ζούμε, με ασύλληπτα ποσά!

Το σύστημα της παράνοιας

Όλα αυτά βέβαια στις «ανεπτυγμένες» βιομηχανικές χώρες, στις οποίες μπορεί η λιτότητα και η φτώχεια να προελαύνουν αλλά δεν πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο τις δραματικές συνθήκες που βιώνει ο πληθυσμός των «αναπτυσσόμενων» χωρών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της unicef, μέχρι το 2030, 167 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, 69 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών από αίτια που μπορούν να προληφθούν, ενώ άλλα 60 εκατομμύρια θα βρεθούν εκτός σχολείου.[2] Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών αυτών θα προέρχεται από χώρες της Νότιας Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής.

Τον Οκτώβρη του 2015, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς το ποσοστό των κατοίκων του πλανήτη που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα έπεφτε κάτω από το 10% του συνόλου του, από 12,8% το 2012, πράγμα το οποίο ο πρόεδρός της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ χαιρέτισε με ενθουσιαμό.

Όταν η Παγκόσμια Τράπεζα μιλάει για «ακραία φτώχεια», εννοεί εισόδημα μικρότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με περίπου 700 δολάρια το χρόνο, ή λιγότερο την ίδια στιγμή που το μεγαλοστέλεχος της JP Morgan αμείβεται με 27,6 εκατ. δολάρια το χρόνο!

Και βέβαια μπορεί να μειώθηκαν τα ποσοστά της ακραίας φτώχειας αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Έτσι, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας αυξάνεται. Στην Αφρική για παράδειγμα, οι απόλυτα φτωχοί (που ζουν με λιγότερο από 1,25 δολ. την ημέρα, αυξήθηκαν από 358 εκατομμύρια το 1996, σε 415 εκατομμύρια το 2011!

Ζούμε στο σύστημα της παράνοιας, που δε διστάζει να πληρώνει τα χαϊδεμένα του παιδιά με αμύθητα ποσά και να καταδικάζει τον παγκόσμιο πληθυσμό στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και την ίδια ώρα οι εκπρόσωποί του υποτιμούν προκλητικά τη νοημοσύνη μας, προσπαθώντας να πείσουν ότι δίνουν μάχη για την καταπολέμηση της φτώχειας, πάνω στην οποία βασίζονται τα αστρονομικά τους κέρδη.

 

Σημειώσεις
[1] Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τα ονόματα και τις αμοιβές των πιο καλοπληρωμένων Golden boys  του πλανήτη εδώ
[2] Το 2030 ολοκληρώνονται οι περίφημοι «Στόχοι Ανάπτυξης Χιλιετίας» του ΟΗΕ, ανάμεσα στους οποίους η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, της πείνας και της παιδικής θνησιμότητας

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα