Γκράβα: Κινητοποιήσεις ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Του Αλέξανδρου Πραντούνα – Green Attack Πατησίων

Οι δράσεις των κατοίκων ενάντια στην παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε όλο και περισσότερες γειτονιές της Αθήνας πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Σε μια σειρά περιοχές οι κάτοικοι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους καθώς οι αρμόδιοι (δήμοι, νομαρχίες, κυβέρνηση) στην ουσία διευκολύνουν το έργο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των περιοίκων (ακόμα και μικρών παιδιών) προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Το θράσος των εταιρειών καθώς φαίνεται πως δεν έχει όρια. Ακριβώς απέναντι από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας (το μεγαλύτερο της χώρας με περίπου 4.000 μαθητές), στην οροφή της πολυκατοικίας στην συμβολή των οδών Πανσελήνου και Πασσώβ έχουν εγκατασταθεί εδώ και κάποιο διάστημα δυο κεραίες κινητής τηλεφωνίας (μία της Wind και μία της Cosmote).

Ο δήμος της Αθήνας καθώς και το τοπικό διαμερισματικό συμβούλιο μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων της περιοχής πήραν ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στην παρουσία των εν λόγω κεραιών. Όμως δήλωσαν αναρμόδιοι για να κάνουν οτιδήποτε παραπάνω. Έτσι στήθηκε μια επιτροπή κατοίκων και φορέων της περιοχής με σκοπό την απομάκρυνση της κεραίας. Την Κυριακή 9/12 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία έξω από το κτίριο που βρίσκονται οι κεραίες. Περίπου 100 άτομα πήραν μέρος στην διαμαρτυρία που κράτησε περίπου 2 ώρες. Ήταν μια δυναμική συγκέντρωση και πορεία, με συνθήματα, παλμό και κέφι. Ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας «έλειπε» βέβαια… Την «προστασία» των κεραιών είχαν αναλάβει μια κλούβα με αστυνομικούς καθώς και άνδρες της ασφάλειας.

Έπειτα από αίτημα της επιτροπής για τις κεραίες ήρθε στην συγκέντρωση ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος όπου και ενημερώθηκε ότι θα γίνει μήνυση από την επιτροπή ενώ του παρουσιάστηκε και πρόσφατο έγγραφο της Νομαρχίας Αττικής που έλεγε ότι οι 2 κεραίες δεν είχαν περιβαλλοντική μελέτη και άρα ήταν παράνομες.

Η εκστρατεία για την απομάκρυνση των κεραιών θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο με περαιτέρω προσπάθεια ενημέρωσης της γειτονιάς για το τι σημαίνει η παρουσία τους για την υγεία των κατοίκων όσο και με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Στις 6 Φεβρουαρίου εκδικάζεται μήνυση που έχουν καταθέσει κάτοικοι για την μία από τις δύο κεραίες. Είναι σημαντικό στο δικαστήριο να είμαστε όσοι το δυνατόν περισσότεροι. Ακόμα συζητάμε το ενδεχόμενο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από γραφεία εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για να δοθεί περισσότερη δημοσιότητα στο ζήτημα, πράγμα που φυσικά δεν θέλουν με τίποτα οι εταιρείες. Θα συνεχίσουμε την δράση μας μέχρι να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από την Γκράβα (και όχι μόνο).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα