Την Κυριακή 30/8 ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, Γκίκας Μαγιορκίνης παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά».
Κάποιες ερωτήσεις αφορούν κυριολεκτικά… τρίχες, αφού θέτουν «δύσκολα» ερωτήματα όπως: «Όταν ήσασταν μικρός, είχατε μακριά μαλλιά. Γιατί τα κόψατε;» και «Τι ομάδα είστε;», «Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σας;», κοκ. Είναι τουλάχιστον προφανής η επιδίωξη της εφημερίδας να εμφανίσει τον Μαγιορκίνη με ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και να τον κάνει λιγότερο αντιπαθή, αφού μετά τη δήλωσή του ότι δεν έχει πειστεί πως έχει σημασία το μέγεθος των τάξεων για τη μετάδοση του κορονοϊού, κατάφερε να θυμώσει χιλιάδες κόσμου. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι πολλά μέσα επέλεξαν να αντιγράψουν μόνο αυτά τα αποσπάσματα της συνέντευξής του.
Αφαιρώντας κάθε ευθύνη από την εγκληματική στάση της Εκκλησίας…
Αυτό από μόνο του είναι προκλητικό, αλλά δεν είναι το χειρότερο που διαβάσαμε στη συνέντευξη του Γκίκα. Τα χειρότερα ακολουθούν, όταν αφήνουν τις προσωπικές και «συγκλονιστικές», όπως τις περιγράφουν διάφορες ιστοσελίδες, αποκαλύψεις και περνούν στο δια ταύτα, στη μετάδοση του κορονοϊού.
Η ερώτηση είναι σαφής:
«Μεταδίδεται ο κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία;».
Η απάντηση πάλι, καθόλου:
«Όσον αφορά τα θέματα της θρησκείας, ο δημόσιος διάλογος δεν βοηθάει. Εάν και εφόσον μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα βοηθήσει. Τουλάχιστον το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Θεωρώ ότι η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου και όχι μιας προσπάθειας να αποδείξουμε ότι η επιστήμη υπερτερεί της θρησκείας ή το ανάποδο.»
Η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία έχει παίξει εγκληματικό ρόλο, υπερασπιζόμενη την ιδέα πως ο κορονοϊός δεν κολλάει με τη «θεία κοινωνία» (δηλαδή με τη χρήση του ίδιου κουταλιού από δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους) και με ανακοινώσεις ιερέων πως εντός του ναού απαγορεύονται οι μάσκες. Αλλά ακόμα πιο εγκληματική είναι η στάση της Κυβέρνησης και των επίλεκτων λοιμωξιολόγων της, που κάθε φορά που ανοίγει αυτό το ζήτημα δίνουν απαντήσεις της μορφής «ήξεις αφήξεις» που στην πράξη σημαίνουν, μην κάνετε κριτική στην Εκκλησία.
…και τοποθετώντας την ευθύνη στα παιδιά
Όλη την τελευταία περίοδο, η Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ έχουν ρίξει όλη τους την ενέργεια στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης, με στόχο να στρέψουν τα βλέμματα μακριά από τις κυβερνητικές ευθύνες, τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ, το άνοιγμα των συνόρων στο όνομα του τουρισμού με ελάχιστους όρους κοκ.
Σε αυτά τα πλαίσια, μπήκε στο στόχαστρο η νεολαία, που σαν αποδιοπομπαίος τράγος είναι, υποτίθεται, η βασική υπεύθυνη για την αύξηση των κρουσμάτων. Βέβαια, την ίδια νεολαία σχεδιάζουν να τη στείλουν στα σχολεία χωρίς να έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα για να προστατέψουν και την ίδια και την υπόλοιπη κοινωνία.
Έτσι, η μοναδική ερώτηση που γίνεται στον Μαγιορκίνη σε σχέση με τα σχολεία είναι:
«Τι θα απαντούσατε σε ένα παιδί που θα σας έλεγε ότι δεν θέλει να φορέσει μάσκα στο σχολείο;»
Η «δημοσιογράφος μας», επιλέγει από όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, την ερώτηση που έχει να κάνει με αυτό που αφορά στη στάση των μαθητών και όχι στα μέτρα της Κυβέρνησης. Δεν την απασχολούν άλλα βασικά ζητήματα και πάνω απ’ όλα το θέμα του αριθμού ανά τάξη που αποτελεί κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς. Αυτό εξάλλου ταιριάζει απόλυτα με τις απόψεις Μαγιορκίνη ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός μαθητών ανά τάξη (σημασία τελικά έχει μόνο η μάσκα).
«Δημιουργική γραφιστική»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των απόψεων του Γκίκα Μαγιορκίνη αποτελεί το «διάγραμμα» που έφτιαξε και ανέβασε στο facebook για να μας αποδείξει, αντιβαίνοντας στην κοινή λογική, πως τελικά είτε 15 είτε 25 μαθητές ανά τάξη, δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά καθώς περιορίζεται μόνο το 4% των μεταδόσεων, λέει.
Την ίδια ώρα όμως που ο Γκίκας προσπαθεί να φτιάξει ένα επιχείρημα όπως τον συμφέρει, η ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnVe-Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κάνει όντως έρευνα για το απαραίτητο όριο μαθητών ανά τάξη, για την τήρηση αποστάσεων και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα λένε πως σε σύγκριση με μία τάξη των 15 μαθητών, η τάξη των 22 παιδιών (50% περισσότερα παιδιά) θα παρουσιάσει αύξηση των βασικών επαφών κατά 20%, ενώ σε μια τάξη με 25 μαθητές (67% περισσότερα παιδιά) ο δείκτης αυτός εμφανίζει αύξηση 50%.
Η Κυβέρνηση λοιπόν, θα έπρεπε να μειώσει τους μαθητές ανά τμήμα (όπως έκαναν πολλές άλλες χώρες, π.χ. η Γαλλία και η Ιταλία), αλλά μέσα στο καλοκαίρι τους αύξησε από 22 σε 25. Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης του ιού! Ο Μαγιορκίνης σχεδίασε δύο τάξεις όπως τον συνέφερε και μας απέδειξε πως… δεν κινδυνεύουμε.
Η ευθύνη της Κυβέρνησης
Τελικά, αν ο Μαγιορκίνης θέλει τα νέα παιδιά να πάνε σχολείο και να είναι ασφαλή, αν η Κεραμέως θέλει να μην εκτιναχθούν τα κρούσματα με το άνοιγμα των σχολείων και αν η Κυβέρνηση θέλει να αναλάβουμε όλοι/ες την ευθύνη μας, ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβουν και αυτοί τη δική τους:
- Να μας ενημερώνουν αντικειμενικά και ειλικρινά και όχι προσπαθώντας να καλύψουν τις δικές τους λάθος αποφάσεις.
- Να ρίξουν λεφτά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό, νοσοκομεία, εξοπλισμό κοκ.
- Να ρίξουν λεφτά στην Παιδεία και να προσλάβουν εκπαιδευτικό προσωπικό, να φτιάξουν ολιγομελή τμήματα και να δημιουργήσουν τους κατάλληλους χώρους για να στεγαστούν.