Γιώργος Καπελές: «Φεμινιστής» γιατί «πουλάει»


Δήμητρα Χατζηνικολάου, Χαλκίδα

Πριν κάποιες μέρες, έγινε γνωστό πως στο site chatpic.org κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο με περιεχόμενο «εκδικητικού πορνό», γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες, με φεμινιστικές και αριστερές οργανώσεις αλλά και ατομικά χρήστες του διαδικτύου να απαιτούν να πέσει η σελίδα – οι αντιδράσεις ανάγκασαν τελικά τη μητρική εταιρία στις ΗΠΑ να κλείσει το «ελληνικό παράρτημα» της σελίδας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κυκλοφόρησε ένα βίντεο του Γιώργου Καπελέ στα social media, με τον ίδιο να «καταγγέλλει» όσους άντρες έχουν ανεβάσει βίντεο ή φωτογραφίες στο συγκεκριμένο σάιτ, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως αντισεξιστή, δηλώνοντας μάλιστα πως «ντρέπεται που είναι άντρας» εξαιτίας όσων ανεβάζουν τέτοιο υλικό. Αρχικά, υπήρξαν θετικές αντιδράσεις για το βίντεο, ακόμα και κάποιες σελίδες που ασχολούνται με γυναικεία θέματα το  προώθησαν, ενώ το διαδικτυακό περιοδικό της πόλης της Χαλκίδας, όπου ζει, του έγραψε και συγχαρητήριο άρθρο.

Η πραγματική «ευαισθησία» του Καπελέ

Δεν κράτησε όμως για πολύ η χαρά, αφού σύντομα άρχισε να γίνεται γνωστό μέσα από διάφορα βίντεο στο «Tik Tok»  πως ο Καπελές δεν είναι και τόσο αντισεξιστής όσο προσπάθησε να παρουσιαστεί. Για την ακρίβεια, όλα δείχνουν πως οι απόψεις που πρεσβεύει είναι ακριβώς το αντίθετο από όσα είπε στο τελευταίο βίντεό του.

Το κύμα οργής  που ακολούθησε το τελευταίο βίντεο έκανε γνωστά τα υπόλοιπα βίντεο του, όπου σχεδόν σε όλα επικρατεί ένα αηδιαστικό σεξιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα, με χαρακτηρισμούς όπως «γκόμενα κατοικίδιο» κλπ.

Τα «τραγούδια» του παρουσιάζουν τις γυναίκες ως χαζές ή χειριστικές, που θέλουν από τους άντρες χρήματα και ακριβά δώρα με αντάλλαγμα το σεξ.

«…εσύ τον πληρώνεις σε είδος και εκείνος σε πληρώνει σε φράγκα γιατί το καλό το μουνί όταν το κυκλοφορείς φυσικά θα σε βγάλει και μάγκα…».[1]

Αναπαράγει το στερεότυπο ότι την ευθύνη για τον βιασμό ή μέρος της έχουν οι γυναίκες και τις καλεί να μην βάφονται και να μην ποστάρουν στα social media για να μην τραβήξουν την προσοχή παιδεραστών και βιαστών.

Ο Καπελές έχει εμμονή και με την περίοδο των γυναικών, καθώς σε μια σειρά «τραγούδια» ακούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το πρόβλημα του να μην μπορεί να κάνει σεξ όταν η γυναίκα-αξεσουάρ έχει περίοδο.

Στίχοι από άλλα «τραγούδια» του συμπληρώνουν την εικόνα για το πως βλέπει τις γυναίκες

«έχω ξεχάσει τόσες μέρες τι θα πει το θηλυκό, θυμάμαι έχει βυζιά και στα νύχια του ακρυλικό» [2]

«…μην τρως τόσο πολύ δεν έχω χέρι αρσιβαρίστα…. είσαι πιο αργή και από τα windows τα vista …. άντε ρε τερματισμένη που θέλεις παίδαρο κι αρτίστα»[3]

Επιπλέον, σύμφωνα με το provocateur, έχει αναφερθεί σε «τραγούδια» σε γυναίκες ως «τρύπα» και «δημόσια μήτρα».

Οι αντιδράσεις και οι «δικαιολογίες»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ξεκίνησαν να δημοσιεύονται καταγγελίες γυναικών στο Instagram και στο tik tok, στη στήλη με τα σχόλια δίπλα στα «τραγούδια» του, όπου κατήγγειλαν ότι είχε σχέση με ανήλικες κοπέλες, όπως και ότι εκβίαζε γυναίκες που είχαν σχέση μαζί του.

Η αντίδραση του Καπελέ σε όλα αυτά ήταν να κλείσει τον λογαριασμό του στο Instagram, να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο tik tok και να κατεβάσει πολλά από τα «τραγούδια» του.

Επίσης δημοσίευσε μια ανακοίνωση με την οποία αρνείται την κατηγορία της παιδεραστίας που υπήρχε σε πολλά σχόλια, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, ότι η παιδεραστία αφορά σεξουαλική επαφή με άτομο έως 12 χρονών…!

Στην ίδια ανακοίνωση προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες για μισογυνισμό, γράφοντας ότι «άνθρωπος που μπορεί να αγαπήσει δεν είναι δυνατόν να μισεί και να υποτιμά το άλλο φύλο» και πως το τραγούδι στο οποίο αναφέρονται οι επικριτές του ήταν «μια ανώριμη στιγμή», προϊόν «τρομερής απογοήτευσης» για κάποια προσωπική του σχέση.

Παρότι ένα και μόνο τραγούδι θα αρκούσε για να χαρακτηριστεί μισογύνης, τα σχετικά τραγούδια του Καπελέ είναι στην πραγματικότητα δεκάδες… Όσο για το επιχείρημα της «αγάπης», αυτήν ακριβώς επικαλούνται πολύ συχνά οι άντρες που ασκούν φυσική ή ψυχική βία απέναντι σε γυναίκες, προσπαθώντας να ρίξουν την ευθύνη για τη βία στην ένταση των συναισθημάτων τους, τα οποία δεν μπορούν να χαλιναγωγήσουν. Την «αγάπη» και τα έντονα συναισθήματά τους επικαλούνται ακόμα και γυναικοκτόνοι, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν το έγκλημα που διέπραξαν.

Τα δημόσια βίντεο του Καπελέ αρκούν για να αποδείξουν πως το τελευταίο του βίντεο το έκανε χωρίς να πιστεύει στα λόγια του τραγουδιού του αλλά μονό και μονό για 15 λεπτά δημοσιότητας, μερικά ψηφιακά «μπράβο» και όπως έχει πει και ο ίδιος, επειδή με αυτά «ψαρώνουν μουνάκια».

Να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον σεξισμό

Κάθε φορά που ένας νέος άντρας εκφράζει δημόσια αντισεξιστικές απόψεις, προκαλεί χαρά σε γυναικείες ομάδες και σε γυναίκες που τις ενδιαφέρει ή εμπλέκονται στον αγώνα για ισότητα. Γιατί στη σεξιστική κοινωνία που ζούμε, όπου  για παράδειγμα 1 στους 3 άντρες πιστεύει πως ο βιασμός είναι δικαιολογημένος κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όταν άντρες όχι μόνο απορρίπτουν τέτοιες ιδέες, αλλά μιλάνε ανοιχτά ενάντια στον σεξισμό, την παρενόχληση και τη βία κατά των γυναικών, βοηθούν ουσιαστικά στο χτίσιμο συνείδησης ανάμεσα και σε άλλα στρώματα αντρών και νεολαίας.

Το γεγονός πως ο Καπελές αποδείχτηκε υποκριτής, δεν σημαίνει φυσικά πως όλοι οι άντρες είναι υποκριτές και πως ο αγώνας ενάντια στον σεξισμό δίνεται ή θα έπρεπε να δίνεται μόνο από γυναίκες. Το έχουμε δει και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς στα γυναικεία κινήματα που αναπτύσσονται, πως στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, συμμετέχουν και άντρες, που αναγνωρίζουν την ανάγκη να αγωνιστούν ενάντια στην ανισότητα και τις διακρίσεις.

Την ίδια στιγμή όταν ένας άντρας τόσο βαθιά σεξιστής όσο ο Καπελές προσπαθεί να το παίξει φεμινιστής για να κερδίσει δημοσιότητα, δείχνει ότι οι αγώνες μας κερδίζουν έδαφος.

Αποκαλύπτουμε τους υποκριτές και όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους αγώνες των γυναικών για προσωπικό όφελος και συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην καταπίεση, τη βία, τον σεξισμό και το ίδιο το σύστημα που τα αναπαράγει. Επίσης, σαν «Μαχητικές και Ελεύθερες» στεκόμαστε στο πλευρό κάθε θύματος κακοποίησης και έμφυλης βίας. Για να μη νιώσει ποτέ, καμία μόνη, για να μη μετράμε καμία λιγότερη.


[1] https://www.tiktok.com/@giwrgos_kapeles/video/6865732590171720961

[2] https://www.tiktok.com/@giwrgos_kapeles/video/6808612599849143557

[3] https://www.tiktok.com/@giwrgos_kapeles/video/6810827450147245318

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα