ΓΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν.Θ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: Ανακοίνωση τον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου

Ανακοίνωση των γιατρών του Γ.Ν.Θ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

 

Με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι γιατροί του νοσοκομείου Γ.Ν.Θ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την καθυστέρηση που παρατηρείται, από πλευράς αρμοδίων, όσον αφορά στη λύση του προβλήματος «Αξονικός Τομογράφος» του νοσοκομείου. Και ενώ καθημερινά ξεπερνούμε τα όρια αντοχών και ανοχών μας λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, περιορισμού των υλικών και άθλιας υποδομής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον ασθενή, η διακοπή της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου μας αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό και αυτή τη δυνατότητα.
Συγκεκριμένα:

Από τις 30 Ιουλίου δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος του Γ.Ν.Θ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» λόγω μιας βλάβης προβλέψιμης και αναμενόμενης λόγω υπέρβασης, κατά πολύ μάλιστα, του εγγυημένου αριθμού εξετάσεων και παρά τις διαρκείς και αγωνιώδεις προειδοποιήσεις, κατά τα δύο, τουλάχιστον, τελευταία χρόνια, από πλευράς Διευθύντριας του Ακτινολογικού τμήματος.

Και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για τη λειτουργία αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης χρημάτων. Οι γνωστές σε μας προτεινόμενες λύσεις είναι: α) αναμονή ως τα ΕΣΠΑ του 2018 β) αγορά αξονικού τομογράφου 20ετίας μεταχειρισμένου και χαμηλότερων δυνατοτήτων από τον ως τώρα υπάρχοντα με το ποσό των 50.000 γ) αναμονή προσφοράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Και μέχρι να βρεθεί λύση ένας επιπλέον Γολγοθάς ανοίγεται για ασθενείς και γιατρούς , πέρα από τον καθημερινό δεδομένου ότι η αξονική τομογραφία είναι κρίσιμη εξέταση για την διάγνωση και την αντιμετώπιση του ασθενούς, κυρίως σε επίπεδο επείγοντος περιστατικού είτε προσερχόμενου στην εφημερία είτε νοσηλευόμενου.

  1. Το πιο σημαντικό είναι ότι διακυβεύεται η ζωή και η ακεραιότητα των ασθενών, κυρίως κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Να επισημάνουμε ότι σε κάθε Γενική εφημερία αντιμετωπίζονται περιστατικά όπου το χρονικό περιθώριο για την επιβίωση του ασθενούς είναι πολύ μικρό, (ρήξεις ανευρυσμάτων πνευμονικές εμβολές, τραυματίες με ρήξεις εσωτερικών οργάνων, πολυτραυματίες και μια σειρά άλλων περιπτώσεων) και όπου η αξονική τομογραφία είναι η μόνη άμεση και σύντομη διαγνωστική μέθοδος. Πέρα από την κατανάλωση πολύτιμου χρόνου, όπως και στις περιπτώσεις των ασθενών της ΜΕΘ που λειτουργεί στο νοσοκομείο, η μεταφορά τους για εξέταση σε άλλο νοσοκομείο και η επάνοδός τους, είναι επισφαλής ως και άκρως επικίνδυνη. Σημειωτέον ότι η ευθύνη για ό,τι τύχει επιρρίπτεται πάντα στον γιατρό και όχι στους πραγματικά υπεύθυνους.
  2. Επιπλέον της καθυστέρησης (μέσω ΕΚΑΒ παρατηρήθηκε καθυστέρηση ως και 4 ωρών δεδομένου ότι έχουν μετακινηθεί όλοι οι οδηγοί ασθενοφόρων από τα νοσοκομεία και δεν υπάρχει αυτονομία στην άμεση μεταφορά ασθενούς) και του επικίνδυνου της διακομιδής του αρρώστου σε άλλο νοσοκομείο, η απαραίτητη συνοδεία γιατρού δημιουργεί επιπλέον δυσλειτουργία ή και επιπλέον κινδύνους, λόγω του ανεπαρκούς ιατρικού προσωπικού και του όγκου των επειγόντων περιστατικών. Έτσι σε άλλα τμήματα παρατηρείται παράταση του χρόνου αναμονής και σε άλλα κίνδυνος για μη έγκαιρη αντιμετώπιση ενός αρρώστου (όπως π.χ.: στην παιδοχειρουργική δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι και δεν μπορεί, για κανένα λόγο να απουσιάζει από τα επείγοντα ο ένας από τους δύο εφημερεύοντες ειδικούς, οι οποίοι μάλιστα ενδέχεται να χειρουργούν).
  3. Το Γ.Ν.Θ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» εφημερεύει, πέραν των γενικών εφημεριών, επιπλέον για παιδιατρικά περιστατικά της πόλης και παιδοχειρουργικά και παιδοορθοπαιδικά περιστατικά για όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τις εφημερίες αυτές τυχαίνει στο νοσοκομείο που λειτουργεί αξονικός να μην υπάρχουν αντίστοιχα παιδιατρικά τμήματα άρα και η αντίστοιχη εμπειρία, ιδιαίτερα( και συνήθως) όταν το παιδί χρειάζεται αναισθησία από εξειδικευμένο, για παιδιά, αναισθησιολόγο, οπότε και δεν γίνονται δεκτά λόγω του κινδύνου ανασφαλούς και επικίνδυνης αντιμετώπισης.
  4. Με απόφαση των Υ.Π.Ε., για τους ασθενείς των κλινικών, οι εξετάσεις θα διενεργούνται μετά από συνεννόηση του διευθυντή της κλινικής με τον διευθυντή του ακτινολογικού άλλου νοσοκομείου!!!! Άλλη μια υποχρέωση, εκτός καθηκόντων, στις πλάτες των γιατρών, και άλλος ένας εξευτελισμός ενώ υπάρχει υπεύθυνο όργανο για την διεκπεραίωση των ασθενών. Και ο διευθυντής της κλινικής, καταναλώνει τον χρήσιμο χρόνο του, για να παρακαλέσει (!!!) και να βρει όχι πρόθυμο (λόγω φόρτου δουλειάς) αλλά πιο «ευπίεστο» ακτινολογικό τμήμα, δεχόμενος βέβαια ο ίδιος, και όχι οι υπεύθυνοι, όλη τη, δίκαιη κατά τα άλλα, οργή των συναδέλφων.
  • Επειδή για μας η ακεραιότητα και η ζωή του ανθρώπου δεν μπορεί να κοστολογηθεί
  • Επειδή η προσφορά μας αφορά στον άρρωστο και μόνο και όχι σε λογιστικούς και δημοσιονομικούς υπολογισμούς
  • Επειδή υπερασπιζόμαστε την επιστημονική μας ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά μας

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ
Ζητάμε να εγκατασταθεί άμεσα σύγχρονος αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» επιφυλασσόμενοι να το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο από κοινού με τα συνδικαλιστικά μας όργανα και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

 

Θεσσαλονίκη 22/8/2016
Οι γιατροί του ΓΝΘ «Γ.Γεννηματάς»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα