Γιατί «θύμωσε» το Ποτάμι με την ανασύσταση των ΜΟΜΑ;

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επανασύσταση των ΜΟΜΑ (Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως).

Τι ήταν οι ΜΟΜΑ;

Οι Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως ήταν κατασκευαστικές μονάδες που αποτελούνταν από στελέχη και οπλίτες του Μηχανικού σώματος του στρατού καθώς και πολιτικό προσωπικό (μηχανικούς, εργάτες, οδηγούς, τεχνίτες κοκ.) και στόχο είχαν την κατασκευή δημοσίων έργων (δρόμοι, αεροδρόμια, γέφυρες, υδραυλικά και αντιπλημμυρικά έργα κ.α.).

Οι ΜΟΜΑ δημιουργήθηκαν το 1957 και λειτούργησαν μέχρι το 1992, όταν και διαλύθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα 35 χρόνια λειτουργίας τους κατασκεύασαν περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα εθνικών οδών και επαρχιακών δρόμων, δεκάδες σχολεία, νοσοκομεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα, κατασκεύασαν ή επέκτειναν σημαντικά συνολικά 17 αεροδρόμια κ.α.

Με λίγα λόγια, για 35 χρόνια οι ΜΟΜΑ, αποτελούσαν κρατικές μονάδες που κατασκεύαζαν δημόσια έργα, χωρίς έτσι το κράτος να χρειάζεται να καταφεύγει σε ιδιώτες μεγαλοεργαβούς.

Είναι κοινό μυστικό ότι η απόφαση διάλυσης των ΜΟΜΑ ήταν χρόνιο αίτημα μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Ο λόγος προφανής: ελλείψει κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας, όλα τα δημόσια έργα θα αναθέτονταν πλέον στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Είναι βέβαιο φυσικά, ότι σε συνθήκες καπιταλισμού και χωρίς τον απαραίτητο εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, τόσο στις ΜΟΜΑ, όσο και στις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης, ρουσφέτια κοκ. Όμως κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει πως η σπατάλη του δημόσιου χρήματος που προκύπτει απ’ αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συγκριθεί με τα απίστευτα ποσά που ξεκοκαλίζουν οι διάφορες ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

Έτσι, η ανασύσταση των ΜΟΜΑ δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως θετικό γεγονός, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα μαζικών δημόσιων επενδύσεων που θα μπορέσει και απαραίτητες υποδομές που σήμερα λείπουν να δημιουργήσει και να μειώσει σημαντικά την ανεργία.

Άμεση αντίδραση από το Ποτάμι

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του υπ. Άμυνας, το Ποτάμι ανάρτησε στο site του δήλωση του Γ. Χατζηθεοφάνους, υπεύθυνου του Τομέα Εθνικής Ασφάλειας του κόμματος, με την οποία έπαιρνε θέση ενάντια στην επανασύσταση των ΜΟΜΑ[1].

Στην εν λόγω ανακοίνωση, αφού πρώτα αναφέρονται διάφορα «επιχειρήματα» περί «αχρείαστων διορισμών» και «αρρωστημένου συνδικαλισμού» που κατέστησε προβληματικές τις δημόσιες επιχειρήσεις στο παρελθόν και «ερωτήματα» περί του αν είναι οικονομικά συμφέρουσα η επανασύσταση των ΜΟΜΑ, ο κ. Χατζηθεοφάνους μπαίνει στο «ζουμί»:

«…Η δημιουργία ΜΟΜΑ θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας ενώ η έξοδος από την κρίση, η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης απαιτούν, πέραν των άλλων ένα σύγχρονο, μεγάλο και αποτελεσματικό κατασκευαστικό τομέα ικανό να αναλαμβάνει και έργα εκτός Ελλάδας…»

Με λίγα λόγια, το Ποτάμι, παίρνει θέση με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών, όπως για παράδειγμα της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, του κ. Μπόμπολα, μετόχου του Mega Channel, ιδιοκτήτη της εκδοτικής εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ και εκ των βασικών παραγόντων που προώθησαν το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη προσωπικά.

Χρειάζονται, αλήθεια, περισσότερα σχόλια;

______________________________

[1] Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ: http://topotami.gr/nea/gia-tin-epanidrisi-ton-monadon-michanimaton-anasigkrotisis-moma/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής