Γιατί πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ να εξανεμίζεται.

Η πρώτη δημοσκόπηση της GPO (5 Φλεβάρη) για λογαριασμό του Μέγκα έδινε την πρώτη θέση στη ΝΔ με 21,1%, με το ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος με 20,8%. Στην έρευνα της ίδιας εταιρείας το Νοέμβρη η ΝΔ συγκέντρωνε το 20,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 22,3%. Το άκυρο-λευκό συγκεντρώνουν 7,3% και η αδιευκρίνιστη 14,5% (σύνολο 21,8%).

Η δεύτερη της MRB για την εφημερίδα Real News στις 27 Γενάρη, δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ με διαφορά 1,1% (22% ο ΣΥΡΙΖΑ, 23,1% η ΝΔ). 

 
Και στην τρίτη δημοσκόπηση, αυτή της Κάπα Research για το «Το Βήμα» (27/01), η ΝΔ προηγείται οριακά με 22,9% (από 20,4% το Νοέμβρη) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 21,2% (από 23,1% στην αντίστοιχη του Νοέμβρη). Το λευκό, το άκυρο και η αποχή συγκεντρώνουν 14,6%.

Τα ευρήματα αυτά θέτουν φυσιολογικά το εξής ζήτημα: γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διευρύνει την κοινωνική του δυναμική (πράγμα που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) όταν απέναντι του έχει μια κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική της βάρβαρης λιτότητας και συρρίκνωσης του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων;

 
Η ερμηνεία γι’ αυτό βρίσκεται στο όλο και πιο σαφές «στρογγύλεμα» των θέσεών του, που συνιστούν στην ουσία μια μετακίνηση σε όλο και πιο «δεξιές» τοποθετήσεις από τη μεριά της κυρίαρχης ηγετικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ.

 
Όταν η πλειοψηφούσα ομάδα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντικαθιστά την άρνηση αποπληρωμής του χρέους με την «επαναδιαπραγμάτευση» του, όταν κορυφαία στελέχη όπως ο Δραγασάκης δηλώνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μονομερείς ενέργειες απέναντι στην Τρόικα», όταν οι εθνικοποιήσεις έχουν εξαφανιστεί από τις δηλώσεις των επιφανών στελεχών, όταν ο Τσίπρας επισκέπτεται τον Σόιμπλε, όταν κάνει «αστειάκια» με τους χασάπηδες του ΔΝΤ,  όταν δηλώνει πως θα ακολουθήσει παρόμοια πολιτική με του Ομπάμα1 όταν…. όταν… όταν…2 Και όταν με την ανοχή της ηγεσίας χιλιάδες καιροσκόποι του ΠΑΣΟΚ (όχι απλοί υποστηρικτές αλλά στελέχη-καρεκλοκένταυροι, χωμένοι στη διαφθορά) μπαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελούσε αφέλεια να νομίζει κανείς ότι τα λαϊκά στρώματα δεν θα το σημείωναν αυτό!

 
Η πολιτική πορεία που ακολουθεί η κυρίαρχη ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύει τα λαϊκά στρώματα! Αυτό είναι που αντανακλούν οι δημοσκοπήσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ζητούν έναν ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστικό, που θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και όχι έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα τα λέει «και έτσι και αλλιώς» προσπαθώντας να συμβιβάσει τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

 
Η πορεία που ακολουθεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συνειδητή επιλογή. Δεν είναι κάποιο λάθος που η ηγεσία μπορεί να πειστεί να διορθώσει. Αυτή η πορεία θα συνεχίσει και θα εντείνεται όσο η αριστερή του βάση διαβρώνεται από τους διάφορους καιροσκόπους που συρρέουν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή.

 
Η αριστερή βάση και οι διάφορες αριστερές τάσεις και ρεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επιδιώξουν να ενοποιήσουν και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι σ’ αυτά τα θέματα. Χρειάζονται δυναμικές και τολμηρές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται μια σαφής και δημόσια διαφοροποίηση από τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές της ηγεσίας, που να απευθύνεται και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά στο μαζικό κίνημα ειδικά το εργατικό, καθώς και σε συσπειρώσεις της Αριστεράς που είναι ανοιχτές σε τέτοιες συνεργασίες, όπως η Πρωτοβουλία των 1000. Με στόχο να σπρώχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά και να ανοίξει όλη η συζήτηση αυτή μέσα στην κοινωνία.

_______________
1 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63769168 Σε αμερικανικά ΜΜΕ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η πρότασή του για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι «κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα». 
2   Δείτε : Συνέντευξη στη ΝΕΤ: η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιο βαθιά στο δρόμο των συμβιβασμών, www.xekinima.org 3.2.2013
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής