Γιατί ο Δήμος Αθήνας απαγόρευσε στη Φιλαρμονική να παίξει στις 24 & 25/3 – συνέντευξη με τον Δ. Χριστόπουλο

Το Ξεκίνημα μίλησε με τον Διονύση Χριστόπουλο, πρόεδρο του σωματείου των μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθήνας, για το θέμα που προέκυψε στις παρελάσεις της 24ης και 25ης Μάρτη.  

Διονύση, η φιλαρμονική του Δήμου της Αθήνας δεν έπαιξε στην παρέλαση της 24ης Μαρτίου για πρώτη φορά μετά από 123 χρόνια ιστορίας. Γιατί;

Την παραμονή της μαθητικής παρέλασης της 24ης Μαρτίου λάβαμε ένα έγγραφο από την διοίκηση με το οποίο μας κοινοποιούσε ότι:

«για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος των εκδηλώσεων της φιλαρμονικής αποφάσισε ότι η φιλαρμονική δεν πρέπει να συμμετέχει στην μαθητική παρέλαση της 24ης και στην στρατιωτική της 25ης Μαρτίου».

Δηλαδή η διοίκηση του Δήμου απαγόρευε στη Φιλαρμονική του Δήμου να παίξει στις παρελάσεις…

Η πρόεδρος όμως του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) κ. Ψαράκη έλεγε στα ΜΜΕ ότι κάνατε απεργία. Τι συνέβη πραγματικά;

Η πρόεδρος του οργανισμού επέλεξε να διαχειριστεί εξ’ αρχής αυτή την ιστορία με ψέματα και συκοφαντίες.

Το σωματείο μας σαν πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο όσες φορές πραγματοποίησε απεργιακή κινητοποίηση ακολούθησε αυτό που υποχρεώνεται από το νόμο να κάνει και ενημέρωσε την εργοδοσία. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε καμία απόφαση για απεργία από τη συνέλευσή μας, γι’ αυτό και δεν ενημερώσαμε τη διοίκηση.

Σαν αποτέλεσμα είχαμε μια ανοιχτή αντιπαράθεση δημόσια και αρκετά έντονα ανάμεσα στην κα. Ψαράκη και το σωματείο σας. Νοιώθεις πως οι εργαζόμενοι βρήκαν το δίκαιό τους; Είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;

Ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του Οργανισμού επιχείρησε να κάνει ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές συνδικαλιστικές μας διαδικασίες.

Προσπάθησε να εκμαιεύσει αποφάσεις γενικών μας συνελεύσεων παρανομώντας (ο νόμος απαγορεύει στους εργοδότες να απαιτούν να έχουν γνώση του τι συζητά και τι αποφασίζει μία συνέλευση των εργαζομένων, εκτός αν αυτό αφορά απεργιακή κινητοποίηση) και προσπαθώντας ουσιαστικά να ασκήσει πίεση και να εκφοβίσει τους συνάδελφους και το σωματείο μας. Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων αφορούν μόνο τους εργαζόμενους και σε καμία περίπτωση τους εργοδότες. Σ’ αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φανούμε υποχωρητικοί.

Έχοντας να αντιμετωπίσει λοιπόν μια συνεπή στάση από τη μεριά του ΔΣ του σωματείου η κ. Ψαράκη οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να απαγορεύσει την παρουσία μας στις παρελάσεις και με αυτό τον τρόπο να αναχαιτίσει την όποια πιθανότητα διαμαρτυρίας.

Στην προσπάθεια της αυτή, η κ. Ψαράκη βρήκε αρκετούς συμμάχους στα ΜΜΕ που παρά τις συνεχείς διαψεύσεις μας, συνέχιζαν να αναπαράγουν ότι η φιλαρμονική είχε κατέβει σε απεργία.

Πως κράτησε ο κλάδος; Οι εργαζόμενοι πως αντέδρασαν;

Υπήρχαν συνάδελφοι που αρχικά είχαν ενδοιασμούς όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της προέδρου και για την αντιπαράθεση μαζί της. Πολύ γρήγορα όμως οι εργαζόμενοι είδαν αρκετά καθαρά με τι έχουν να κάνουν. Η γνώμη μου είναι ότι η στάση της προέδρου, η οποία ήταν προκλητική και επιθετική βοήθησε στην πραγματικότητα τους συνάδελφους να δουν πιο καθαρά τα πράγματα και να συσπειρωθεί ο κλάδος. Γιατί έγινε σαφές σε όλους ότι από την μια πλευρά η εργοδοσία αναπαρήγαγε ψέματα και εκτόξευε λάσπη με συμμάχους τα ΜΜΕ και από την άλλη, εμείς παλεύαμε με μοναδικά όπλα τις γενικές μας συνελεύσεις και την ενότητα μας που συνεχώς ισχυροποιούνταν.

Από την πλευρά του Οργανισμού υπήρξε η κατηγορία στα κανάλια και άλλα ΜΜΕ ότι ετοιμάζετε «αντάρτικο». Ισχύει;

Η πρόεδρος του Οργανισμού επικαλέστηκε «πληροφορίες» που άντλησε, υποτίθεται, από την γενική μας συνέλευση για να ισχυριστεί ότι εμείς είχαμε σκοπό «να παίξουμε πένθιμα εμβατήρια» και να «αμαυρώσουμε την ημέρα της εθνικής επετείου».

Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι όσες φορές το σωματείο μας επέλεξε να μην κατέβει σε απεργία, η κινητοποίηση που επέλεγε ήταν ευρηματική, πάντοτε συμβολικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση προσβλητική απέναντι στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαμε.

Παράδειγμα, οι μαύρες κορδέλες που βάλαμε στα όργανα μας κατά την διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, κίνηση που έγινε αποδεκτή και αγκαλιάστηκε θερμά από πολίτες και φορείς, πολλοί εκ των οποίων έστειλαν επιστολές συμπαράστασης και κατάγγειλαν την Δημοτική Αρχή που μας απείλησε (τότε) με ΕΔΕ (ένορκη διοικητική εξέταση) με το ερώτημα της απόλυσης!

Μια ανάλογη συμβολική κίνηση φοβόταν και για φέτος η διοίκηση του οργανισμού, γι’ αυτό έσπευσε να μιλήσει για «αντάρτικο» επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Προχτές (Δευτέρα 26/3)  είχατε μια συνάντηση με την κ. Ψαράκη για να συζητήσετε προβλήματα του κλάδου. Τι έγινε σε αυτή την συνάντηση;

Αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Πριν μια εβδομάδα η κ. Ψαράκη σε προγραμματισμένο ραντεβού μας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα που «καίνε» τον κλάδο και μετέφερε το ραντεβού στις 26/3, λέγοντας ευθέως ότι οι απαντήσεις της και η συμπεριφορά της θα εξαρτηθούν από την δική μας στάση στην παρέλαση!!

Τελικά επέλεξε να μην παραστεί στο ραντεβού επικαλούμενη έκτακτη υποχρέωση. Την ίδια αντιμετώπιση είχαμε όταν αμέσως μετά την άρνηση της προέδρου επιχειρήσαμε να δούμε τον ίδιο τον δήμαρχο.

Τι προοπτικές βλέπεις για τους εργαζόμενους; Ποιοι είναι οι στόχοι του Σωματείου την επόμενη περίοδο;

Την επόμενη περίοδο θα έχουμε να δώσουμε πολύ μεγάλες μάχες. Είμαστε εργαζόμενοι σε έναν υπό συγχώνευση οργανισμό και η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει ακόμα καθαρές τις προθέσεις της για το πως και το αν θα αξιοποιήσει όλους τους εργαζόμενους.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της εργασίας μας, ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς μας, αλλά και ορατό τον κίνδυνο των απολύσεων.

Αυτή την μεγάλη μάχη δεν μπορούν να την κερδίσουν μόνοι τους οι μουσικοί της Φιλαρμονικής, όσο αποφασισμένοι και αν είναι. Είναι απαραίτητος ο συντονισμός με το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου. Απέναντι μας έχουμε έναν Δήμο πλήρως εναρμονισμένο με την πολιτική της κυβέρνησης και του ΔΝΤ που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολογίζεται στους συμμάχους μας. Οι φυσικοί μας σύμμαχοι είναι οι εργαζόμενοι που έχουν διάθεση να παλέψουν απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.

Διονύση, σ’ ευχαριστούμε, καλή συνέχεια και καλούς αγώνες. 

Εγώ ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα