Γιατί ο αγώνας των αγροτών αφορά όλη την κοινωνία

Από τις αρχές του χρόνου οι αγρότες όλης της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό. Οι βασικοί λόγοι έχουν να κάνουν με το τεράστιο κόστος παραγωγής (κυρίως της ενέργειας, πετρέλαιο και ρεύμα), τις καταστροφές που υπέστησαν από πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία, καθώς επίσης και με τις τιμές πώλησης. Μετά από έναν πρώτο γύρο δράσεων, συμβολικών κλεισιμάτων δρόμων και διαμαρτυριών σε πρωτεύουσες νομών και στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 6/2 έγινε πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να κλιμακωθεί ο αγώνας ως εξής:

  • Ταυτόχρονο κλείσιμο από Τετάρτη 7/2 σε όλα τα σημεία που υπάρχουν μπλόκα Εθνικών και Επαρχιακών Οδών και Τελωνείων με τα τρακτέρ.
  • Το κάθε μπλόκο να προχωρήσει σε δράσεις και μέσα στις πόλεις.
  • Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ την εβδομάδα 12-16/2.

ΝΔ: Φταίνε όλα τα άλλα εκτός από την κυβερνητική πολιτική

Η κυβέρνηση της ΝΔ για ακόμα μια φορά έσπευσε να πετάξει την ευθύνη από πάνω της χρησιμοποιώντας το γνωστό τροπάριο ότι δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα καθώς σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν αντίστοιχα ζητήματα, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης, σε μια προσπάθειά να το γενικεύσει ακόμα περισσότερο δήλωσε πως «οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια».

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και οι ευθύνες πολύ συγκεκριμένες:

  • Για το κερδοσκοπικό πάρτι που γίνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, φταίει η κλιματική κρίση;
  • Για τους υπέρογκους φόρους στα καύσιμα που φτάνουν έως και το 65% της συνολικής τιμής, φταίει ενδεχομένως ο… πόλεμος στην Ουκρανία;
  • Όπως καταγγέλλει αγρότης από τον Λαγκαδά, ως παραγωγός πουλάει στον έμπορο ένα κιλό αρακά για 43 λεπτά και στο ράφι των σούπερ μάρκετ η συσκευασία των 850 γρ. καταλήγει να πουλιέται 3,85 ευρώ. Για αυτήν την αισχροκέρδεια μήπως φταίει γενικώς η «Ευρώπη»;
  • Για το ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί όλες οι επιδοτήσεις στους πλημμυροπαθείς, (μόνο το 5% των κατοίκων του Παλαμά -που ένα μεγάλο τους μέρος είναι αγρότες και έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους- έχει λάβει επιδότηση ενοικίου) και δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης, φταίει πάλι κάποια ανώτερη δύναμη;

Τα αιτήματα των αγροτών

Κάποια από τα βασικά αιτήματα των αγροτών, όπως διαμορφώθηκαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας στις 6/2, είναι:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο 
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα 
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ, η ενοποιημένη αγροτική πολιτική των κρατών – μελών της ΕΕ) και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες «ελληνοποιήσεις» (την εισαγωγή προϊόντων απ’ το εξωτερικό και την πώλησή τους ως ντόπια)

Αγροτικός ξεσηκωμός και στην Ευρώπη

Μαζικές κινητοποιήσεις όμως υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε Βέλγιο και Ολλανδία αγρότες απέκλεισαν συνοριακά περάσματα στους αυτοκινητοδρόμους. Σε Πορτογαλία και Ισπανία έγινε κάτι αντίστοιχο, παράλληλα με πορείες με τρακτέρ σε διάφορες περιοχές. Στην Πολωνία σχεδιάζονται ανάλογες κινήσεις, ενώ στη Γαλλία οι αγρότες προχώρησαν επίσης σε μαζικά μπλόκα. Στις Βρυξέλλες οι εικόνες με τους αγρότες να πετούν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκαναν τον γύρο του κόσμου, ενώ το κύμα έφτασε μέχρι και στο μικρό νησιωτικό κράτος της Μάλτας, όπου οι αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, οι κινητοποιήσεις φαίνεται να «κλείνουν» καθώς η κυβέρνηση έκανε μερικές παραχωρήσεις, σε άλλες αναμένεται να κορυφωθούν στα μέσα Φλεβάρη, όπως πχ σε Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία, όπου οργανώνεται μεγάλη διαδήλωση αγροτών στη Βαρκελώνη για τις 13 Φλεβάρη.

Είναι φανερό πως δεν είναι μόνο οι αγρότες στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα – αντίστοιχα υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων και η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου χτυπάνε τους μικρούς αγρότες παντού. Γι’ αυτό θα ήταν απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός των αγροτικών κινητοποιήσεων διεθνώς – κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τη δύναμη του αγώνα τους.

Γιατί πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα των αγροτών

Από τη Θράκη, τις Σέρρες, την Πτολεμαΐδα, προφανώς τον θεσσαλικό κάμπο, μέχρι και την Κρήτη, οι αγρότες έχουν ήδη «ζεστάνει τις μηχανές των τρακτέρ» τους. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποιες παροχές-ψίχουλα που καλύπτουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των διεκδικήσεων των αγροτών.

Μετά την απόφασή τους να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, με μπλόκα διαρκείας ώστε να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση, πιθανά η στάση «κατανόησης» που μέχρι στιγμής υποτίθεται ότι δείχνει η ΝΔ, σύντομα θα μετατραπεί σε μια προπαγάνδα λάσπης, συκοφαντίας και καταστολής, με απώτερο σκοπό να στραφεί η κοινωνία ενάντιά τους.

Ασφαλώς όλοι οι αγρότες δεν βιώνουν τα ίδια προβλήματα. Μια μικρή μειοψηφία που έχει μεγάλη ιδιοκτησία, μπορεί να ζει άνετα. Όμως η πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο όπου δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά μόνο από τις καλλιέργειές τους.

Τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες στην πραγματικότητα αφορούν όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά στρώματα. Οι συνθήκες και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων επηρεάζουν την τιμή που τελικά θα πληρώσουν οι καταναλωτές, καθώς και την ποιότητα των προϊόντων που θα αγοράσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν 7 στα 10 άτομα (το 68%) στηρίζουν τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται οι αγρότες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Άλλωστε υπάρχει μια διαχρονική στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων από την ελληνική κοινωνία, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Public Issue από έρευνες που είχαν γίνει τις περιόδους των προηγούμενων μεγάλων κινητοποιήσεων του 2005, 2010, 2016.

Κοινοί αγώνες ο μόνος δρόμος

Μέχρι στιγμής οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν φτάσει να θυμίζουν τους ξεσηκωμούς των προηγούμενων δεκαετιών κάτι που θα κριθεί την επόμενη περίοδο. Έτσι σήμερα παραμένει δύσκολο η αγωνιστική διάθεση και η αποφασιστικότητα των αγροτών, από μόνες τους να καταφέρουν να οδηγήσουν και σε νίκη του αγώνα τους.

Για να μπορέσει να έχει πιθανότητες νίκης ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνδεθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (πρωτίστως των φοιτητών, αλλά και των εργαζομένων στην απεξάρτηση και την ψυχική υγεία, των οικοδόμων, των εργαζομένων στην υγεία κ.α.). Ένας συντονισμός αυτών των αγώνων θα μπορούσε να γίνει μια πολύ καλή αρχή για έναν κύκλο κινητοποιήσεων που θα βάλει φρένο στην κυβερνητική πολιτική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα