Array

Γιατί η διοίκηση της Forthnet-NOVA επιτίθεται στο Σωματείο Εργαζομένων

Συνέντευξη με τον Ηλία Αζαμπί,
απολυμένο μέλος του ΔΣ στη Forthnet-Netmed.
Τη συνέντευξη πήρε η Ελένη Μήτσου

Ο Ηλίας Αζαμπί, είναι μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στη Forthnet-Netmed. Στις 13/1 έλαβε εξώδικο με το οποίο του ανακοινωνόταν η απόλυση του από την εταιρία. Η απόλυση του Ηλία Αζαμπί είναι παράνομη και εκδικητική και έχει καταγγελθεί από δεκάδες συνδικαλιστικές ενώσεις, πολιτικά πρόσωπα αλλά και πολλούς πολίτες (δείτε περισσότερα εδώ και εδώ).

Σε προηγούμενη συνέντευξη του στο «Ξ» ο Ηλίας εξηγούσε ότι το σωματείο στη Forthnet-Netmed δημιουργήθηκε το Νοέμβρη του 2012 εν μέσω κινητοποιήσεων, όταν οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να αμυνθούν ενάντια στην επίθεση της εταιρίας, η οποία ανακοίνωσε οριζόντιες περικοπές μισθών 35%. Το σωματείο σημείωσε επιτυχίες από την ίδρυσή του. Οι οριζόντιες περικοπές 35% δεν πέρασαν (υπήρξαν μικρότερες μειώσεις μισθών ωστόσο για ένα κομμάτι εργαζομένων που υπέκυψε στις «υποσχέσεις» και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και υπέγραψε νέες συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές) ενώ περισσότερες από δυο φορές αναχαιτίστηκαν οι μαζικές και συστηματικές απολύσεις στην εταιρία. (δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στην πρώτη συνέντευξη του Ηλία Αζαμπί, εδώ)

Σ’ αυτή τη συνέντευξη ο Ηλίας μιλά για το νέο κύμα απολύσεων στην εταιρία και περιγράφει τις επιθέσεις που εξαπέλυσε την προηγούμενη περίοδο η διοίκηση της ForthnetNOVA ενάντια στις δικαιώματα και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στην εταιρία και πώς το σωματείο τις απέκρουσε.

  • ΕΜ: Ηλία μάθαμε ότι απολύθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι μετά από εσένα στη Forthnet.

ΗΑ: Ναι, έχουν διώξει συνολικά άλλους δέκα εργαζόμενους. Και τους απέλυσαν εντελώς αυθαίρετα. Απέλυσαν κόσμο επειδή έλλειψε από τη δουλειά λόγω ασθένειας και παρόλο που είχαν ειδοποιήσει την εταιρία και είχαν προσκομίσει στη συνέχεια χαρτί γιατρού – σε κάποιες περιπτώσεις και νοσοκομείου. Θέλουν να στείλουν μήνυμα, ότι αν θες να παραμείνεις στη εταιρία θα πηγαίνεις για δουλειά και με 40 πυρετό. Το αποκορύφωμα ήταν όμως η απόλυση μιας μητέρας η οποία έκανε το «έγκλημα» να τηλεφωνήσει στο ανήλικό παιδί της εν ώρα δουλειάς για να δει τι κάνει. Αυτό το τηλεφώνημα 2 λεπτών εν ώρα εργασίας θεωρήθηκε φοβερό έγκλημα από τη διοίκηση.

Οι μισοί από τους νέους απολυμένους ήταν μέλη του σωματείου. Αυτό επιβεβαιώνει κατά τη γνώμη μου ότι η διοίκηση επιτίθεται στο σωματείο με στόχο να το αποδυναμώσει, να το διαλύσει και να επιτεθεί στη συνέχεια ξανά στους μισθούς και στα δικαιώματα μας. Η πρώτη επίθεση που έκανε το σωματείο ήταν η δική μου απόλυση, συνέχισε με απλά μέλη του σωματείου και παλιούς εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα και νομίζω ότι σύντομα προγραμματίζουν νέο χτύπημα.

Για να αντιμετωπίσουμε τις απολύσεις αποφασίσαμε σαν σωματείο να προχωρήσουμε την Παρασκευή 14/2 σε απεργία.

  • Εμ. Μια από τις επιθέσεις που δεχτήκατε το τελευταίο διάστημα από τη διοίκηση αφορούσε και τον τρόπο με τον οποίο καταγραφόταν τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων. Έτσι δεν είναι;

ΗΑ. Στο σύστημα που καταγράφει την παρουσία και τις ώρες εργασίας μας, άρχισαν κάποια στιγμή να περνάνε «καθυστερημένες προσελεύσεις» και να κόβουνε τα αντίστοιχα ποσά από το μισθό των εργαζομένων. Περνούσαν καθυστερήσεις των 2, 3, ή 5 λεπτών, όταν βάσει νομοθεσίας καθυστέρηση στην προσέλευση καταγράφεται μετά από 15 λεπτά. Δεν κάνανε όμως το ίδιο με τις υπερωρίες. Δεν μετρήσανε ποτέ και δεν πληρώσανε ποτέ υπερωριακά τα 2,3,5,10 ή και περισσότερα λεπτά που δουλεύανε πολύ συχνά οι συνάδελφοι. Την υπερωρία τη μετρούσαν και την πληρώνανε από τα 30 λεπτά και μετά, όπως ορίζει ο νόμος. Εντωμεταξύ οι «καθυστερημένες προσελεύσεις» δεν ήταν καν πραγματικές καθυστερήσεις. Δεν αργούσαν δηλαδή οι συνάδελφοι να πάνε στη δουλειά. Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι δεν υπήρχε εγκαίρως άδεια θέση για να κάτσουν, να βάλουν τους κωδικούς τους σύστημα και να αρχίσουν να δέχονται κλήσεις. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Κι’ αν κάποιος από την προηγούμενη βάρδια καθυστερήσει μιλώντας σε έναν πελάτη, ή αν κολλήσει ο υπολογιστής και χρειάζεται επανεκκίνηση κοκ τότε ο εργαζόμενος που έρχεται για να τον αντικαταστήσει στην επόμενη βάρδια καθυστερεί να καταγραφεί στο σύστημα. Αυτό δεν είναι όμως κάτι που γίνεται με δική του ευθύνη και η εταιρία δεν έχει δικαίωμα να του αφαιρεί χρήματα από το μισθό του γι’ αυτό.

Επίσης μιαν άλλη περίοδο προσπάθησαν να επιβάλλουν το εξής: να μην αρχίζει το ωράριο του εργαζομένου από την ώρα που προσέρχεται στο χώρο δουλειάς και καταγράφεται στο σύστημα, αλλά από την ώρα που δέχεται την πρώτη κλήση. Η πρώτη κλήση μπορεί να έρθει όμως μετά από 10 ή 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνεις στο σύστημα. Έτσι η εταιρία «έκλεβε» αυτό το χρόνο και αυτά τα χρήματα από τους εργαζόμενους.

  • ΕΜ: Υπήρξαν και αντίστοιχα προβλήματα με τα ρεπό;

ΗΑ: Ναι. Όταν κάποιος δουλεύει σε μια αργία, η εταιρία οφείλει (από το νόμο) να του αποδώσει ρεπό κάποιαν άλλη μέρα. Αυτά τα ρεπό των αργιών άρχισαν κάποια στιγμή να «χάνονται». Η εταιρία δεν έδινε δηλαδή στους εργαζόμενους τα ρεπό που δικαιούνταν. Πολλοί εργαζόμενοι δεν ήξεραν καν ότι δικαιούνται ρεπό αν δουλέψουν σε αργία (ούτε και εγώ το ήξερα όταν πρωτοπήγα στη δουλειά, το έμαθα από κάποιους παλιούς) άλλοι φοβόταν να το διεκδικήσουν και η διοίκηση «ξέχναγε» να τα δώσει.

  • ΕΜ:  Το σωματείο τι έκανε ενάντια σε όλα αυτά;

ΗΑ: Κατ’ αρχήν κάναμε «περιοδείες» μέσα στους χώρους δουλειάς, μοιράζαμε προκηρύξεις στα τμήματα και ενημερώναμε τους συναδέλφους για τα δικαιώματά τους. Όποτε χρειαζόταν πηγαίναμε στην επιθεώρηση εργασίας. Έτσι καταφέραμε, μεταξύ άλλων, να κερδίσουμε και το 40λεπτο ημερήσιο διάλειμμα που δικαιούμασταν από το νόμο.

Όταν ένας προϊστάμενος έκανε ιστορίες παρεμβαίναμε σαν σωματείο, τον αντιμετωπίζαμε. Στη συνέχεια πηγαίναμε στη διοίκηση. Κατά κανόνα οι προϊστάμενοι τα έριχναν στη διοίκηση και η διοίκηση στους προϊστάμενους. Ωστόσο, μετά από τις συναντήσεις του σωματείου με τους προϊσταμένους και τη διοίκηση, παίρνανε πίσω τις αυθαιρεσίες τους. Βλέπανε ότι και τα δικαιώματά μας γνωρίζουμε και ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για αυτά.

  • ΕΜ: Ισχύει ότι η ForthnetNOVA είναι από τις λίγες εταιρίες που δίνουν στους εργαζόμενους σταθερό πρόγραμμα δουλειάς;

ΗΑ: Και αυτό όμως προσπάθησε η διοίκηση να το ανατρέψει. Δεν τους βγήκε… Μέχρι πριν κάποιο καιρό οι εργαζόμενοι στην εταιρία λάμβαναν στην αρχή κάθε μήνα το πρόγραμμα δουλειάς, το οποίο είχε σταθερά ωράρια για κάθε μία από τις 4 βδομάδες του μήνα. Π.χ. 9.00-17.00 την πρώτη βδομάδα του μήνα, 17.00-01.00 την δεύτερη βδομάδα κοκ. Υπήρχε λοιπόν μια σταθερότητα στο ωράρια, ήξερες από την αρχή του μήνα πότε δουλεύεις και μπορούσες να προγραμματίσεις την υπόλοιπη ζωή σου. Πρόσφατα προσπάθησαν να σπάσουν τα σταθερά ωράρια. Μας έδιναν διαφορετικό ωράριο για κάθε μέρα της εβδομάδας. Έτσι μπορούσες τη μια μέρα να δουλεύεις στις 10.00, την επόμενη στις 17.00 και την μεθεπόμενη ξανά 9.00 το πρωί.

Αυτό έκανε αδύνατο να προγραμματίσεις οτιδήποτε και να χεις οτιδήποτε σταθερό στην υπόλοιπη ζωή σου. Μετά από παρεμβάσεις του σωματείου όμως επιστρέψαμε στο καθεστώς των σταθερών ωραρίων.

  • ΕΜ: Κατά τα άλλα πώς είναι το περιβάλλον εργασίας σας;

ΗΑ: Υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση. Από το καλοκαίρι είχαμε 3 λιποθυμίες εργαζομένων που δεν αντέχουν την πίεση. Οι μισοί από τους νέους εργαζόμενους που έρχονται φεύγουν αρκετά γρήγορα και όπως είχα πει και την προηγούμενη φορά χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ο τρόπος που φεύγουν. Ένας κατέβηκε για τσιγάρο και δεν γύρισε… Ένα νέο γκρουπ 10 ατόμων έφυγε παρέα. Πήγαν και είπαν στην προϊσταμένη ότι δεν αντέχουν και έφυγαν…

Η καθαριότητα επίσης είναι …ανύπαρκτη. Την τελευταία περίοδο είχαμε τρια κρούσματα εργαζομένων που απέκτησαν δερματολογικά προβλήματα λόγω των συνθηκών υγιεινής (ή καλύτερα βρώμας) στη δουλειά. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμπέρανε το σωματείο. Είναι διάγνωση του γιατρού που είναι υπεύθυνος για την εταιρία.

Για τις καρέκλες που καθόμαστε και τα πληκτρολόγια τι να πω… Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μυοσκελετικά προβλήματα. Δεν φαίνονται τώρα γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων στην εταιρία (στα τηλεφωνικά κέντρα) είμαστε νεαροί, αλλά άμα μείνεις αρκετό καιρό…

Για τη συμπεριφορά των προϊσταμένων… Πολλοί νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με σκλάβους σε γαλέρα. Μια σχετικά πρόσφατη εικόνα που έχω είναι ενός προϊσταμένου που κλώτσησε την καρέκλα συναδέλφου για να κάνει πιο γρήγορα την κλήση! Και το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε σε αυτές τις εικόνες και από κάποια στιγμή και έπειτα σταματάνε να μας κάνουν εντύπωση και να τις σημειώνουμε…

Ο αυταρχισμός γενικά διαπερνά την εταιρία. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσκληση για την κοπή της πίττας της εταιρίας που έλαβαν οι συνάδελφοι που παραμένουν στη δουλειά. Η πρόσκληση είναι κατά το ήμισυ για κοπή πίττα και κατά το ήμισυ για εκπαίδευση. Είναι βέβαια εκτός ωραρίου εργασίας, αλλά η παρουσία των εργαζομένων, όπως γράφει και η πρόσκληση είναι υποχρεωτική! Μάλιστα η εταιρία διευκρινίζει πως ως απόντες δικαιολογούνται μόνο όσοι δουλεύουν εκείνη την ώρα ή έχουν ένα πολύ σοβαρό λόγο. Αναρωτιέμαι να θα το δούμε και αυτό: απόλυση λόγω απουσίας στην κοπή της πίττας…

  • ΕΜ: Ηλία, ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και την Παρασκευή στις 14/2 θα είμαστε μαζί έξω από τη ForthnetNOVA για την περιφρούρηση της απεργίας.Την Παρασκευή

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα