Γιατί δεν προχώρησε η «Συμπόρευση» – οι ανακοινώσεις του Σχεδίου Β και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μετά από πάρα πολλούς μήνες συναντήσεων, διαβουλεύσεων και διεργασιών ανάμεσα στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , του Σχεδίου Β και άλλων συλλογικοτήτων στην Αριστερά, για τη λεγόμενη «Συμπόρευση» της αριστεράς, το εγχείρημα κατέληξε σε αδιέξοδο. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τη σχετική ανακοίνωση του Σχεδίου Β και την απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στα λινκς που ακολουθούν στο τέλος μπορείτε να δείτε τις τοποθετήσεις άλλων δυνάμεων που συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια.

Δήλωση του Γραφείου Τύπου του Σχεδίου Β (21/2)

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετάσχουμε σε μια αστυνομικού χαρακτήρα συζήτηση που προκάλεσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ιδιαίτερα η συνιστώσα της ΝΑΡ, που προκαλεί μόνο ένα νοσηρό κλίμα.

Όσες και όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συνεννοήσεις, όσες και όσοι μπορούν να κατανοήσουν ποιοι έκαναν μεγάλες υποχωρήσεις στις θέσεις τους και ποιών ύφος και αντιλήψεις εμπεριέχουν κυρίως τα κοινά κείμενα, μπορούν να κρίνουν και ποιος έχει την ευθύνη.

Το Σχέδιο Β δεν θα συμπράξει ώστε να γίνει η αριστερά «το δέντρο που Πληγώνουμε». Κι αυτό γιατί βιώνουμε την προσδοκία και τη λαχτάρα των περισσοτέρων μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως και του Σχεδίου Β, όπως ακόμα και μελών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, για την κοινή δράση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

ANTAΡΣΥΑ: Μια οφειλόμενη απάντηση (18/2)

Σύντροφοι,

Στην παρουσίαση της απόφασης της πανελλαδικής σας συνδιάσκεψης εμφανίζεται η πρότασή που τελικά υπερψηφίστηκε σαν προϊόν συνδιαμόρφωσης και συμφωνίας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τάσεών της, με ονομαστική μάλιστα αναφορά σε συντρόφους που «συνέβαλλαν» κατά την γνώμη σας σε αυτή την διαδικασία.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απέστειλε τόσο σε εσάς όσο και σε άλλες συλλογικότητες την τελική συνθετική της πρόταση στις 14.02.  Την παρουσίασε σε σύσκεψη που έγινε την ίδια μέρα με την συμμετοχή σας. Έκανε δεκτές προτάσεις που έγιναν από συντρόφους που συμμετείχαν. Από την πλευρά σας υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητηθεί στις διαδικασίες σας.  Το Σχέδιο Β κατέληξε τελικά στην πανελλαδική του διαδικασία  σε μια άλλη, διαφορετική πολιτική πρόταση από αυτήν.

Δεν καταλαβαίνουμε σε τι ωφελεί και που στοχεύουν η αντισυντροφική χρήση επιλεκτικής παρουσίασης των διαφόρων φάσεων της συζήτησης,  η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι οι συλλογικότητες που συμμετέχουν δεν είναι ενιαίες ή ότι δεν έχουν κοινή στάση,  η  απόκρυψη των –ακόμα και δημόσια εκφρασμένων– διαφωνιών. Όλα αυτά τραυματίζουν ουσιαστικά μια προσπάθεια με βάθος, όπως αυτή της μετωπικής συμπόρευσης.

Αντίθετα, η ανοιχτή, δημόσια και συντροφική τοποθέτηση πάνω στα ανοιχτά πολιτικά ερωτήματα είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο. Η τελική πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν μια ουσιαστική προσπάθεια πολιτικής σύνθεσης, που να καλύπτει όλο το φάσμα αναζητήσεων, ευαισθησιών και στρατηγικών οριοθετήσεων που ορίζουν τη δυνατότητα της συμπόρευσης αλλά και να ορίζει τη φυσιογνωμία του εγχειρήματος. Περιμένουμε και τη δική σας ανοιχτή και δημόσια τοποθέτηση.

Σύντροφοι,

Δεν λογοδοτούμε μόνο στα όργανά των συλλογικοτήτων μας αλλά και σε χιλιάδες αγωνιστές που θέλουν μια άλλη κατάσταση στο κίνημα και την Αριστερά. Και λογοδοτούμε όχι μόνο για το αν συμφωνούμε, αλλά και για το εάν διαφωνούμε σε θέσεις αρχής ή σε μάχες εντυπώσεων.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένα τέτοιο ολισθηρό δρόμο. Μόνο έτσι θα μείνει ανοιχτός ο δρόμος της συμπόρευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιθυμούσαμε να αφαιρεθεί από την ανάρτηση της απόφασης σας η ατυχής αναφορά στη διαδικασία συγγραφής του κειμένου.

Συντροφικά,

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

__________

Διαβάστε επίσης:
Α.Δραγανίγος-Γ.Μπαλάσης: Για μια συζήτηση που πρέπει να γίνει πολιτικά και συντροφικά
Π.Σωτήρης: Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων
ΑΡΑΣ: Βρείτε τις διαφορές και… κερδίστε μια μετωπική συμπόρευση
– Ανακοίνωση της Π.Ε. της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για τη Συμπόρευση 
– Επιστολή του Π.Γ. της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος προς την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 
– Γ.Ρούσης: Μη άμεση υλοποίηση της μετωπικής συμπόρευσης σημαίνει άρνηση της 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα