Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στα social media ένα βίντεο από το κανάλι της Αγαθής Χριστιάνας Σαλβάνου στο Youtube που μέσα σε ένα 20λεπτο παραθέτει τους 10 λόγους για τους οποίους δεν είναι φεμινίστρια.
Η αλήθεια είναι πως στη σημερινή εποχή που η λέξη «φεμινισμός» καλύπτει μία μεγάλη «ομπρέλα» η οποία συμπεριλαμβάνει ακόμα και άτομα σαν τη Χίλαρι Κλίντον και την Όπρα Γουίνφρεϊ, ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να υπερασπιστεί συνολικά τις αυτοαποκαλούμενες «φεμινίστριες». Εξάλλου και το βίντεο της Αγαθής Χριστιάνας δεν επιτίθεται μόνο και κυρίως στον φεμινισμό. Επιτίθεται συνολικά στις γυναίκες, στα γυναικεία κινήματα, σε ιδέες και ιδανικά όπως η ισότητα, τα δικαιώματα και η αυτονομία του γυναικείου σώματος. Και αυτή είναι η βασική αιτία που το βίντεο της Αγαθής Χριστιάνας δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο.
Ας δούμε κατ’ αρχήν τους λόγους που η Αγαθή Χριστιάνα δεν είναι φεμινίστρια και ας δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις.
«Δεν είμαι θύμα»
Το βίντεο ξεκινάει με την Αγαθή Χριστιάνα να λέει πως δεν είναι φεμινίστρια, επειδή δεν είναι θύμα!
Σύμφωνα με την Αγαθή, αυτές που «θυματοποιούν» τις γυναίκες είναι… οι φεμινίστριες! Η Αγαθή, όπως μας εξηγεί, ακόμα και αν είναι θύμα, αρνείται αυτόν τον ρόλο.
Και η επιχειρηματολογία της είναι άκρως «πειστική:
«Αν είμαστε ίσοι εκ φύσεως, όπως ο φεμινισμός υποστηρίζει, τότε εν έτη 2020 γιατί υπάρχει η ανάγκη να μαχόμαστε για περισσότερα προνόμια –γιατί δε μιλάμε για δικαιώματα πλέον καθώς τα περισσότερα, αν όχι όλα τα δικαιώματα αντρών και γυναικών είναι ίσα, πολλές φορές οι γυναίκες μάλιστα έχουν περισσότερα δικαιώματα απ’ τους άντρες- επομένως εάν εν έτη 2020 υπάρχει ακόμα η ανάγκη να διεκδικούμε προνόμια σε σχέση με τους άντρες, τότε πραγματικά νομίζω ότι όλο αυτό το θέμα και όλη η ενέργεια που συσσωρεύουν οι φεμινίστριες στην γκρίνια και στη μάχη στη σημερινή εποχή, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά και να δυναμώσουν τις γυναίκες στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Εάν τα δύο φύλα εκ φύσεως ήταν όμοια, γιατί πλέον αυτό υποστηρίζει ο φεμινισμός, δεν πρέπει απλά να είμαστε ίσοι, αλλά πρέπει να είμαστε όμοιοι-και πραγματικά αυτό υποστηρίζει, ακόμα και αν λένε ότι δεν το κάνουν, φαίνεται από τις πράξεις τους ότι αυτό θέλουν, να εξομοιωθούν τα δύο φύλα- όταν λοιπόν ένα κίνημα βασίζεται σε αυτό, σε αυτή τη βάση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό το οποίο μάχεται, που είναι η πατριαρχία. Δε θα υπήρχε ποτέ πατριαρχία εάν τα δύο φύλα εκ φύσεως ήταν όμοια».
Τρικυμία εν κρανίω; Πιθανά. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως η Αγαθή δεν καταφέρνει να ρίξει τεράστιους τόνους λάσπης στον αγώνα για ίσα δικαιώματα αντρών και γυναικών. Γιατί, είναι εντελώς διαφορετικό να λέει κάποιος πως σήμερα υπάρχει ισότητα κι επομένως δεν χρειάζεται κανένας αγώνας, όπως κάνει η Αγαθή, από το να αναγκάζεται να παλεύει γι’ αυτήν. Και τα γυναικεία κινήματα που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο παλεύουν για ίσα δικαιώματα που σε καμία περίπτωση δεν έχουν κατακτηθεί.
Όσο για το ζήτημα της «ομοιότητας», ποτέ, κανένα κίνημα ενάντια σε διακρίσεις και ρατσιστικές ή σεξιστικές αντιλήψεις δεν υιοθέτησε την αντίληψη πως όλοι οι άνθρωποι ή οι κοινωνικές ομάδες είναι «όμοιες». Αντιθέτως, αυτό που διεκδικούν είναι ίδια αντιμετώπιση και ίσα δικαιώματα παρά τις όποιες διαφορές.
Αντιστρέφοντας (αδέξια) την πραγματικότητα
Το εντυπωσιακό είναι πως κατά τη διάρκεια του βίντεο της η Αγαθή Χριστιάνα παραθέτει μία σειρά από δικαιώματα που στερούνται σήμερα οι γυναίκες, αντιστρέφοντάς τα για να τα παρουσιάσει σαν… «προνόμια» ή ακόμα και κατακτήσεις.
Έτσι σε κάποιο σημείο θα μας πει ότι μία γυναίκα που «γεννάει, ανατρέφει τα παιδιά, φέρνει οικογενειακή χαρά και δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να πληρώνεται δεν είναι καταπιεσμένη αλλά ηρωίδα»! Γιατί… «το να εγκαταλείψεις την εργασία σου για να ανταποκριθείς στον μητρικό και οικογενειακό σου ρόλο, μόνο καταπίεση δεν υποδεικνύει»!
Σε άλλο σημείο θα απορρίψει την ύπαρξη του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Στη συνέχεια όμως θα προσπαθήσει… να το εξηγήσει, λέγοντας πως η αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι γυναίκες διακόπτουν την εργασία τους λόγω μητρότητας, ενώ οι άντρες παραμένουν περισσότερο καιρό στην ίδια εργασία και άρα είναι πιθανότερο να πάρουν αύξηση μισθού. Επίσης, το μισθολογικό χάσμα που δεν υπάρχει αλλά ταυτόχρονα υπάρχει, οφείλεται, λέει, στο γεγονός πως οι γυναίκες δε διαπραγματεύονται το μισθό τους με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι άντρες.
Ανισότητα; Ποια ανισότητα;
Μη ξεγελιέστε όμως, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ανισότητα!
Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και υπολόγισε πως αν συμπεριλάβουμε και τις δουλειές του σπιτιού, οι εργαζόμενες μητέρες δουλεύουν 14 ώρες το 24ωρο. Απόδειξη πως δεν υπάρχει καταπίεση.
Το γεγονός πως σύμφωνα με τον οργανισμό Oxfam αν οι γυναίκες «νοικοκυρές» παγκόσμια πληρωνόντουσαν με τον βασικό μισθό για την εργασία τους, τότε θα κέρδιζαν συνολικά 10,8 τρις δολάρια το χρόνο αποτελεί ακόμα μια απόδειξη πως υπάρχει εκμετάλλευση.
Τέλος, το ότι με βάση τα δεδομένα 141 χωρών, οικονομολόγοι υπολόγισαν πως αν οι γυναίκες πληρωνόντουσαν όσο οι άντρες, τότε μέσα σε «μία ζωή», θα έπρεπε να πληρωθούν 140 δισ. δολάρια επιπλέον, αποτελεί άλλη μία τρανή απόδειξη πως δεν υπάρχει μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα.
Η Αγαθή αγαπάει την οικογένεια…
Παρακάτω η Αγαθή Χριστιάνα μας δείχνει πως είναι πολύ θυμωμένη με τις φεμινίστριες που δημιουργούν ενοχές στις γυναίκες που αγαπούν την καριέρα και μισούν την οικογένεια.
Σε αυτό το σημείο η Αγαθή διαστρεβλώνει το αίτημα των γυναικείων κινημάτων για δικαίωμα στην επιλογή μίας γυναίκας εάν θα γίνει μητέρα ή όχι, αλλά ακόμα περισσότερο το αίτημα να πάψουν πια οι δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων της οικογένειας να περνάει μόνο από τις γυναίκες της οικογένειας.
Φυσικά ο πρόλογος «αγαπώ την οικογένεια» στρώνει το χαλί για το ζήτημα των εκτρώσεων. Σωστά μαντέψατε, η Αγαθή Χριστιάνα διαφωνεί με την άμβλωση, που αποτελεί «μία από τις πιο απάνθρωπες πράξεις».
Στο σημείο αυτό η Αγαθή Χριστιάνα γίνεται λίγο πιο «πρωτότυπη» και δε χρησιμοποιεί μόνο τη συνηθισμένη προπαγάνδα περί «αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής». Προτιμάει τη διαστρέβλωση και το «λογικό σφάλμα» τύπου: «Ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι». Πώς το πετυχαίνει αυτό;
… αγαπάει και τις διαστρεβλώσεις
Παίρνει μία δήλωση της Αμερικανίδας κωμικού Μισέλ Γουλφ, που δηλώνει φεμινίστρια, παραποιεί αυτή τη δήλωση και στη συνέχεια την αποδίδει συνολικά στις «φεμινίστριες». Κατά τη διάρκεια ενός stand-up comedy η Μισέλ Γουλφ δήλωσε:
«Ξέρετε πώς ένιωσα μετά την έκτρωση; Πολύ δυνατή. Ξέρετε τι λέει ο κόσμος, πως δεν μπορείς να το παίξεις θεός; Βγήκα από την κλινική με ένα στυλ: “Φύγε από εδώ Μόργκαν Φρίμαν (ο οποίος έχει υποδυθεί τον θεό και έχει πρωταγωνιστήσει σε ντοκιμαντέρ με θέμα τις θρησκείες) εγώ είμαι ο θεός».
Πιθανά αυτού του είδους το χιούμορ είναι κάπως βαρύ για ένα κομμάτι του κόσμου, είναι όμως παράλληλα αρκετά φανερό πως αυτό που ήθελε να πει είναι πως τελικά, δεν είναι κανένας θεός αυτός που θα αποφασίσει τι θα κάνει με το σώμα της μία γυναίκα, αλλά η ίδια η γυναίκα.
Και όμως η Αγαθή, παραποιεί αυτή τη δήλωση λέγοντας πως η Γουλφ δήλωσε πως μετά την έκτρωση ένιωσε σαν θεός. Άρα; Οι φεμινίστριες είναι υπέρ της έκτρωσης γιατί με αυτήν την πράξη νιώθουν ισχυρές σαν το θεό! Απόλυτα λογικό…
«Δε μισώ τους άντρες. Δε μισώ τις γυναίκες»
Η Αγαθή Χριστιάνα μας ενημερώνει πως οι «φεμινίστριες» μισούν τους άντρες συνολικά αλλά και τις γυναίκες που διαφωνούν μαζί τους, τις οποίες μάλιστα αντιμετωπίζουν με φθόνο και ζήλεια. Και σε αυτό το σημείο αναφέρεται σε συγκεκριμένες δηλώσεις γυναικών για να συνδέσει ολόκληρο το γυναικείο κίνημα με το μίσος κατά των αντρών, κατηγορώντας μάλιστα τον φεμινισμό για τη διαμάχη των δύο φύλων!
Και ενώ η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα ρεύμα του φεμινιστικού χώρου, κυρίως του μικροαστικού που υιοθετεί τέτοιες απόψεις, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως τις υιοθετεί συνολικά ο φεμινισμός και τα γυναικεία κινήματα. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλούς αγώνες για τα γυναικεία δικαιώματα να αγκαλιάζονται και από άντρες, χτίζοντας τη συνείδηση πως η καταπίεση των γυναικών αφορά και τα δύο φύλα και τους κοινούς τους αγώνες ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και συντηρεί τις διακρίσεις για να κερδίζει και να επιβιώνει.
Μίσος για κάθε φωνή ανατροπής
Όμως, η αλήθεια είναι πως πέρα από την αγάπη για την οικογένεια και τις διαστρεβλώσεις, το βίντεο αυτό περιέχει πολύ μίσος. Και είναι το μίσος που νιώθει η Αγαθή Χριστιάνα και το εκφράζει αβίαστα, χωρίς «φίλτρο» όπως για παράδειγμα όταν αναφέρεται στα πολλά παραπάνω κιλά κάποιων γυναικών και στις φεμινίστριες που υποστηρίζουν «οποιαδήποτε δυσλειτουργία του ανθρώπινου σώματος, οποιαδήποτε κατάχρηση, οποιαδήποτε ανωμαλία».
Γιατί η Αγαθή έχει συγκεκριμένους κανόνες για το πώς πρέπει να είναι τα γυναικεία σώματα. Αλλά δεν είναι υπερβολικά αυστηρή. Μας «επιτρέπει» να έχουμε διαφορετικούς σωματότυπους, μας κάνει ακόμα και τη χάρη να τους θεωρήσει ακόμα και όμορφους, αλλά μέχρι ένα σημείο. Γιατί αν αποδεχτούμε τις χοντρές όπως είναι, δεν τους δίνουμε κανένα κίνητρο αυτοβελτίωσης, σωματικής και ψυχικής.
Και δεν είναι μόνο οι -πολύ- χοντρές, που τολμούν να αγαπήσουν τα σώματά τους, αυτές που ενοχλούν την Αγαθή Χριστιάνα. Είναι και αυτές που κάνουν έκτρωση, οι αξύριστες, αυτές που μιλούν ανοιχτά για την περίοδό τους, αυτές που αντί να βγουν να δουλέψουν διαμαρτύρονται στους δρόμους για το μισθολογικό χάσμα, κοκ.
Τελικά…
Τελικά, αυτό που βλέπουμε στο βίντεό της είναι την Αγαθή Χριστιάνα να εκφράζει όλο τον συντηρητισμό και το μίσος του «παλιού κόσμου» που σαπίζει και παρακολουθεί αποσβολωμένος τα γυναικεία κινήματα να χτίζουν νέες συνειδήσεις. Γυναίκες που χειραφετούνται μέσα από αυτά και οργανώνουν την αντίσταση απέναντι στις ανισότητες και παλεύουν να ανατρέψουν τους στερεοτυπικούς ρόλους, τα καταπιεστικά πρότυπα και κάθε μορφή αδικίας. Κανένα πρόβλημα… Ούτε η πρώτη είναι ούτε η τελευταία.