Για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ

Βαγγέλης Κολτσίδης
Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων CYTA-Hellas 

 

Άλλος ένας νεκρός προστέθηκε σήμερα το μεσημέρι στη μεγάλη λίστα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Εργαζόμενος ηλεκτροσυγκολλητής έπεσε από σκαλωσιά σε μεγάλο ύψος, ενώ εκτελούσε εργασίες στο υπό κατασκευή νέο στάδιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για την ανάσυρση της σορού του από το εργοτάξιο χρειάστηκε να επέμβουν 10 πυροσβέστες και 3 οχήματα της υπηρεσίας.

Το υπουργείο εργασίας έβγαλε ανακοίνωση πριν από μερικές ημέρες σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά την κακοκαιρία και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών για τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Στις οδηγίες που εστάλησαν και απορρέουν από την εργατική νομοθεσία διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

«Οι προσωρινές εργασίες σε ύψος εκτελούνται μόνον όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων» (Άρθρα 4 και 9, Παράρτημα ΙΙ, Π.Δ. 395/94)

«Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας» (άρθρο 21, παράγραφοι 4 και 5, Π.Δ. 778/80)

Σε συνθήκες έντονου ψύχους, με πολύ αέρα και αρκετό πάγο από την χθεσινή χιονόπτωση στην περιοχή, είναι κατανοητό το πόσο επικίνδυνο είναι να εργάζεται κανείς επάνω σε σκαλωσιά και το πόσο εύκολο είναι να γλιστρήσει και να πέσει. Πέρα από τις οδηγίες όμως, το υπουργείο θα έπρεπε να έχει φροντίσει ώστε να γίνουν προληπτικά και οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα αρμόδια εποπτικά όργανα τα οποία είναι υποστελεχωμένα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα βασικά τους καθήκοντα.

Εκπρόσωποι του συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας που βρέθηκαν στο εργοτάξιο για να ενημερωθούν για τις συνθήκες του δυστυχήματος ανέφεραν πως οι υπεύθυνοι της εργολαβικής εταιρείας (ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ ΑΕ) έχουν εξαφανιστεί. Επιπλέον, πρόσθεσαν πως δεν είναι το πρώτο ατύχημα που σημειώνεται στο συγκεκριμένο έργο και απέδωσαν το τραγικό περιστατικό στην εντατικοποίηση της εργασίας και στη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης λίγους μήνες νωρίτερα άλλος ένας οικοδόμος είχε τραυματιστεί στο ίδιο εργοτάξιο και οι εργάτες κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία στις 24 Οκτωβρίου.

Καλά τα ευχολόγια, η επίκληση των νόμων και η ενημέρωση των υποχρεώσεων των εργοδοτών από μία κατ’ όνομα αριστερή κυβέρνηση, στην πράξη όμως η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η βιασύνη για περάτωση των έργων και η δίψα για οικονομικά οφέλη των μεγαλοεργολάβων έχει ως αποτέλεσμα να θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Είναι υποχρέωσή μας, αν θέλουμε να σταματήσουμε να θρηνούμε νεκρούς, να οργανώσουμε εκ νέου τις δομές υπεράσπισης των κοινών μας συμφερόντων και να διεκδικήσουμε μια εργασιακή καθημερινότητα στην οποία τουλάχιστον θα μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα