Για τις σχέσεις του «Ξ» με τον ΣΥΡΙΖΑ – κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις

Το θέμα των σχέσεων των μελών του «Ξ» με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει κάποιες διαστάσεις σε μια σειρά τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες και αρκετοί σύντροφοι έχουν απευθυνθεί σε εμάς με ερωτηματικά και ανησυχίες. Αιτία είναι η συνάντηση στην οποία μας κάλεσε, την Δευτέρα 13 Γενάρη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (ο γραμματέας της ΚΕ Δ. Βίτσας και ο οργανωτικός υπεύθυνος Τ. Κορωνάκης) στην οποία ενημερωθήκαμε ότι όσα μέλη του «Ξ» είναι ταυτόχρονα μέλη και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν και ότι θα έπρεπε να πάψουν να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μας ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο για εφαρμογή της απόφασης του Συνεδρίου του περασμένου Ιούνη στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι οι συνιστώσες θα έπρεπε να αυτοδιαλυθούν μέσα σε ένα «εύλογο χρονικό διάστημα» ενώ μέλη που συμμετείχαν ταυτόχρονα και σε άλλη πολιτική οργάνωση θα έπρεπε να επιλέξουν μία από τις δύο. Σύμφωνα με τα δύο ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το «εύλογο χρονικό διάστημα» είχε παρέλθει και η διπλή ταυτότητα (το να ανήκει κανείς δηλαδή και κάπου αλλού πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα μπορούσε πλέον να γίνεται αποδεκτή.

Για όσους από τους αναγνώστες μας δεν έχουν γνώση της σχέσης του «Ξ» με τον ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνουμε ότι η σχέση του «Ξ» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή της «συνεργαζόμενης οργάνωσης». Δηλαδή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όσα συμφωνούμε, συνάντηση και κοινή πάλη με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτωπα των αγώνων και, σε μερικές περιπτώσεις, συμμετοχή κάποιων μελών του «Ξ», σαν άτομα, σε κάποιες από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με άλλους συμμαχικούς σχηματισμούς της Αριστεράς παρείχε αυτή τη δυνατότητα – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Σήμερα, μετά τις αποφάσεις του ιδρυτικού του συνεδρίου, αυτή η δυνατότητα φαίνεται πως ακυρώνεται. Το (ιδρυτικό) συνέδριο του περασμένου Ιούλη αποφάσισε την κατάργηση των συνιστωσών και της διπλής ταυτότητας.

Την επόμενη της συνάντησης του ΣΥΡΙΖΑ με το «Ξ» το οργανωτικό γραφείο έστειλε ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ανάμεσα σε άλλα έγραφε:

«…συμφωνήθηκε από κοινού η μεταφορά των συντρόφων και συντροφισσών που είναι μέλη της οργάνωσης ”Ξεκίνημα” από τις λίστες μελών των ΟΜ, στις λίστες υποστηρικτών που συγκροτούνται ανά ΟΜ με την δέσμευση ότι οι σύντροφοι θα συνεχίσουν να καλούνται στις συνεδριάσεις μας και θα τις παρακολουθούν με δικαίωμα λόγου.»

Το σημείο αυτό δημιουργούσε την εντύπωση ότι το «Ξ» συμφώνησε στη διαγραφή των μελών του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ήταν ο λόγος που πολλοί/ες  σύντροφοι/σσες, απευθύνθηκαν σε μας θέτοντας επιτακτικά ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι το «Ξ» δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει στη διαγραφή των μελών του από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική σχιζοφρένεια. Είναι γνωστό, σε όσους παρακολουθούν το «Ξ», ότι στην πρόταση που κατατέθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των συνιστωσών στο όνομα του ενιαίου  ΣΥΡΙΖΑ, το «Ξ» αντέδρασε και με πολύ έντονο τρόπο. Προειδοποιήσαμε ότι αυτό το μέτρο ενίσχυε τη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά και υπέσκαπτε τη δημοκρατία στο εσωτερικό του. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην άποψή μας για το μέτρο αυτό.

Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μας ενημέρωνε ότι η απόφαση είχε ληφθεί και ήταν τελεσίδικη, για το «Ξ» δεν υπήρχαν κάποια περιθώρια ελιγμού. Είπαμε την άποψή μας και θέσαμε ερωτήματα για το τι γίνεται με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση ήταν ότι έχουν μπει στο δρόμο της «αυτοδιάλυσης», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο.

Η συνάντηση, επομένως, δεν έγινε για να συζητήσουμε τις όποιες προτάσεις ή σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο «Ξ», έγινε για να ενημερωθούμε για την απόφαση που είχε ήδη παρθεί.

Παρόλα αυτά, το «Ξ» ζήτησε να μην υπάρξει βιασύνη στην εφαρμογή των αποφάσεων αυτών από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις να συζητήσουν το θέμα και το όλο ζήτημα να αντιμετωπιστεί με ευελιξία και ευαισθησία και ανάλογα με την περίπτωση. Αυτή η προσέγγιση δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε. Την επόμενη μέρα το οργανωτικό γραφείο προχώρησε στην σύνταξη της σχετικής απόφασης την οποία και κοινοποίησε στις τοπικές συντονιστικές επιτροπές και τις οργανώσεις των μελών. Σαν αποτέλεσμα πολλοί αγωνιστές της βάσης βρέθηκαν προ εκπλήξεως και δεν ήταν λίγες οι εντάσεις που προέκυψαν.

Αρκετοί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ μας έχουν προσεγγίσει για να μας πουν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική απόφαση των κεντρικών οργάνων κι ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να θέσει τα μέλη του «Ξ» εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαριστεί μέσα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το «Ξ» δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν συμμετέχει στα ηγετικά του όργανα. Στο βαθμό στον οποίο υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ αυτήν που αναφέρεται στην απόφαση του οργανωτικού γραφείου, τότε τα μέλη του «Ξ» ασφαλώς και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις τοπικές οργανώσεις και να δίνουν μαζί με τον κόσμο της βάσης τις κοινές μάχες. Αν από την άλλη η διαγραφή των μελών του «Ξ» από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα γεγονός χωρίς αντιστροφή, τότε και πάλι, η σχέση μας με τον κόσμο της βάσης θα παραμείνει ζωντανή και διαρκής, στα κινήματα, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις επιτροπές βάσης, στην αλληλεγγύη. Και, ακόμα, πολλά από τα διαγραμμένα μέλη του «Ξ» θα συνεχίσουν να παραβρίσκονται στις συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων, σαν «φίλοι», για να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις με ένα κόσμο με τον οποίο μας δένουν κοινές μάχες πολλών χρόνων, παρά τις όποιες πολιτικές ή οργανωτικές διαφορές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα