Για τις εκλογές στο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

Του Νίκου Μποσινάκου (μέλος της παράταξης ΑντίΛογος).

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου με την διεξαγωγή του 14ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας ολοκληρώθηκαν οι fast-track εκλογικές διαδικασίες στα συλλογικά όργανα του Υπουργείου Εργασίας, που αφορούν περίπου 800 υπαλλήλους στην Κεντρική Υπηρεσία, στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι διαδικασίες έγιναν εσπευσμένα και από προσωρινές διοικήσεις πρωτοδικείου, καθώς τα απερχόμενα ΔΣ, με πρόσχημα την πανδημία, δεν φρόντισαν να οργανώσουν έγκαιρα πριν τις 31/12/21 αρχαιρεσίες με συνέπεια να λήξει η θητεία τους. 

*** 

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας ήταν όπως ήταν αναμενόμενο μια προκάτ αποστειρωμένη διαδικασία, στην οποία 2 ετερόκλητα μπλοκ (το ένα από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ και το άλλο από δυνάμεις με αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και μια «απολιτίκ» ομάδα με δεξιά ωστόσο προέλευση) διαμορφώσαν τελικά 4 ψηφοδέλτια ώστε να παίξουν μεταξύ τους την 9η κρίσιμη έδρα στην κλήρωση, για να αποφύγουν τις περιπέτειες από ενοχλητικούς «τρίτους» όπως το ΠΑΜΕ και ο ΑντιΛογος (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά).

Είχε προηγηθεί η εκλογική διαδικασία στο νεοσύσταστο Σύλλογο Επιθεωρητών που δημιουργήθηκε λόγω της «ανεξαρτητοποίησης» της Επιθεώρησης Εργασίας που πλέον τυπικά (με τον νόμο Χατζηδάκη) δεν ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας. Στις εκλογές αυτές, η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ σχεδόν ισοψήφησε (113-112) με την ΠΑΣΚ, με συνέπεια να μην έχει σχηματιστεί ακόμη προεδρείο καθώς την 9η έδρα κατέλαβε το ΠΑΜΕ. 

*** 

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο αποτέλεσμα ήταν αυτό στο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας (δύναμη 310 υπαλλήλων). Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2022 (4,5 χρόνια μετά τις προηγούμενες) ο συσχετισμός που προέκυψε ήταν ο εξής: ΠΑΣΚ 89 ψήφοι (3 έδρες από 5), ΑΡΣΥ-ΣΥΡΙΖΑ 45 (2 έδρες από 2), ΑντιΛογος 41 (2 έδρες από 0), ΔΑΚΕ 40 (1 έδρα από 2), Αγωνιστική Συσπείρωση-ΠΑΜΕ 37 (1 έδρα από 0). Συγκριτικά με το 2018, το ΠΑΜΕ εμφανίζει την πιο σημαντική άνοδο (+25 ψήφους). Ο ΑντιΛογος, η συλλογικότητα στην οποία συμμετέχουν σύντροφοι από εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντιεξουσιαστικό χώρο και ανένταχτοι εμφανίζει επίσης άνοδο τόσο σε απόλυτο αριθμό (+4) όσο και σε ποσοστό (+11%). Η σημασία του αποτελέσματος είναι μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι το εκλογικό σώμα μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2018, όταν συμμετείχαν και οι Επιθεωρητές Εργασίας που πλέον ανήκουν σε άλλο Σύλλογο.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί επιβράβευση για τις δυνάμεις εκείνες που δουλέψαν όλο αυτό το διάστημα με επιμονή και συνέπεια ενημερώνοντας τους συναδέλφους, αναδεικνύοντας τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένου, θέτοντας καθήκοντα στις αδρανείς συνδικαλιστικές ηγεσίες και στοχεύοντας απευθείας στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, ανεξαρτήτως Υπουργού ή κυβερνώντος κόμματος.

Ειδικά, ο ΑντίΛογος τα τελευταία 4 χρόνια και παρά τις δυσκολίες της καραντίνας επιχείρησε ουσιαστικά να κρατήσει ζωντανή την συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και γενικά να κινητοποιήσει τους συναδέλφους σε αγωνιστική και μαχητικά κατεύθυνση. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε προτεραιότητα των ΔΣ των Συλλογικών Οργάνων του χώρου και των παρατάξεων που κατείχαν τις θέσεις σε αυτά.

*** 

Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα αυτά θέτουν νέες ευθύνες και καθήκοντα στις δυνάμεις της Αριστεράς. Δυστυχώς, η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΣΥ) τόσο με τις συμμαχίες που επιλέγει (βλ. παραπάνω) όσο και με την ως τώρα συνδικαλιστική της πρακτική, δεν αφήνει περιθώριο για κάποια συνεργασία που θα έστρεφε τον Σύλλογο του υπουργείου Εργασίας σε αριστερή κατεύθυνση. Παραμένει όμως δυνατή η συνεργασία ΠΑΜΕ και ΑντιΛογου, ώστε να διαμορφωθεί ένας μαχητικός πόλος που θα πιέζει και τις υπόλοιπές παρατάξεις σε κινηματική δράση και μαχητική διεκδίκηση. Πάντως, το πρώτο δείγμα, δηλαδή η απόπειρα του ΑντιΛογου για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΜΕ στο συνέδριο ώστε να «σπάσουν» οι ραδιουργίες των συστημικών παρατάξεων, δυστυχώς ήταν αρνητικό, καθώς το ΠΑΜΕ αρνήθηκε κάθε τέτοια συζήτηση. Σε αυτή την διαδικασία, δεν βοηθά και το λάθος τακτικής του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο παρά την γενική γραμμή σε όλους τους εργασιακούς χώρους, κατέβασε ψηφοδέλτιο στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλιο, νομιμοποιώντας έτσι την συμβολική κίνηση Χατζηδάκη να επιβάλλει (αφού είχε συναντήσει αρχικά την μαζική αντίδραση στην πρώτη του απόπειρα τον Φλεβάρη του ’22) την ηλεκτρονική ψηφοφορία σε αυτή τη διαδικασία. 

*** 

Τα επίδικα στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν οι συλλογικοί φορείς για το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Εργασίας είναι πολλά και σημαντικά:

  • Η εφαρμογή στην πράξη των αντεργατικών ρυθμίσεων του νόμου Χατζηδάκη. Ποια θα είναι η συλλογική αντίδραση των εργαζομένων στο ίδιο το Υπουργείο;
  • Η λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας υπό τον μανδύα της «Ανεξάρτητης» Αρχής. Θα ενδώσουν οι Επιθεωρητές Εργασίας στην αδρανοποίηση της Υπηρεσίας τους χάριν κάποιων υποσχέσεων για επιδόματα και πρόσθετες παροχές;
  • Η αλληλεπίδραση και η έμπρακτη συμπαράσταση με τους εργατικούς αγώνες της εποχής μας και αυτούς που έρχονται. Θα «κατέβουμε» από τα γραφεία μας στην είσοδο του Υπουργείου, όπου καθημερινά καταλήγουν οι διαδηλώσεις των εργαζομένων;
  • Η ανάδειξη της έκτασης της ληστείας που γίνεται στο ασφαλιστικό σύστημα ή στην περιουσία των Δημοσίων Υπαλλήλων (περίπτωση Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων) για να τζογαριστούν τεράστια ποσά στα διεθνή Χρηματιστήρια από τα αρπακτικά των αγορών. Θα μιλήσουμε με την εμπειρογνωμοσύνη μας στην κοινωνία για την κλοπή στον ιδρώτα των ασφαλισμένων;

Από τον τρόπο που θα απαντηθούν από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων του Υπουργείου αυτά και άλλα ερωτήματα, θα εξαρτηθεί αν οι εργατικοί αγώνες θα βρουν σύμμαχους και συμπαραστάτες εντός της Σταδίου 29, κάτι που θα άνοιγε νέες χαραμάδες ελπίδας για μικρές και μεγάλες νίκες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα