Δημοσιεύουμε κοινή ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) και της Δύναμης Ανατροπής στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 14 Ιουλίου είχε ως μοναδικό θέμα την έκδοση ψηφίσματος για την απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο/μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ήταν μια συνεδρίαση πάνω-κάτω όπως την περιμέναμε: εθνικιστικές κορόνες, επικλήσεις στην «εθνική ομοψυχία», υπερτονισμός της διμερούς διάστασης του ζητήματος και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Μακριά από αυτή τη λογική, που εκπορεύτηκε τόσο από τη διοίκηση, όσο και από άλλες παρατάξεις, βρέθηκε η τοποθέτηση της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, όπως εκφράστηκε από τον δημοτικό μας σύμβουλο, Αντώνη Γαζάκη, καθώς και το σχέδιο ψηφίσματος που προτείναμε. Συγκεκριμένα, κινήθηκε σε μια κατεύθυνση που δεν έμεινε απλώς στην αυτονόητη καταδίκη αυτής της πράξης, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική όχι μόνο δεν είναι καινοφανής, αλλά έχει εφαρμοστεί και από το ελληνικό κράτος, και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, υπογραμμίσαμε την ανακόλουθη στάση της διοίκησης του Δήμου που αυτή τη φορά έσπευσε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά ένα ζήτημα που δεν αφορά στενά την πόλη. Πρόκειται για την ίδια διοίκηση της οποίας ο επικεφαλής πολλές φορές έχει δηλώσει ότι δεν κάνει εξωτερική πολιτική και η οποία στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει απαξιώσει ή και λοιδορήσει αναφορές και προτεινόμενα ψηφίσματά μας για ζητήματα που υποτίθεται «δεν αφορούν την πόλη».
Ταυτόχρονα, ζητήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει αυτό που μας αναλογεί: να δεσμευτεί για μια έμπρακτα διαφορετική στάση απέναντι στα μνημεία κάθε ιστορικής περιόδου που βρίσκονται στην πόλη μας. Επισημάναμε μάλιστα επ’ αυτού τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή όταν επικαλείται -ορθώς- τους ειδικούς επιστήμονες για τη σημασία της Αγίας Σοφίας, αλλά τους αγνοεί χαρακτηριστικά όταν πρόκειται για το ανεκτίμητο μνημειακό σύνολο που ανακαλύφθηκε στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, η απόσπαση του οποίου θεωρείται από τους ίδιους επιστήμονες καταστροφική.
Όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας, είχαν μείνει μόνο η πρόταση της διοίκησης, της Λαϊκής Συσπείρωσης και η δική μας, οι οποίες απείχαν πολύ μεταξύ τους, ενώ οι υπόλοιπες που είχαν κατατεθεί πριν τη συνεδρίαση αποσύρθηκαν υπέρ της πρώτης. Τελικά, υπερψηφίστηκε το ψήφισμα που κατέβασε η διοίκηση, όχι μόνο όμως από τα μέλη της, αλλά και από την πλειονότητα των υπόλοιπων «αντιπολιτευτικών» δυνάμεων. Καταψηφίσαμε μόνο εμείς και η ΛΑΣΥ, έχοντας καταθέσει αντιπαραθετικά ψηφίσματα, ενώ οι κύριοι Τρεμόπουλος και Ρακκάς δήλωσαν «παρόντες».
Ακολουθεί το σχέδιο ψηφίσματος που καταθέσαμε:
Σχέδιο ψηφίσματος για την Αγία Σοφία
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μνημείο – μουσείο σε τζαμί αποτελεί μια ακόμα επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης στην ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό όλης της ανθρωπότητας, αλλά και στα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις παραδόσεις του τουρκικού λαού. Πρόκειται εξάλλου για μια κίνηση που και στην Τουρκία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τον αγωνιζόμενο λαό και τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Όχι μόνο οι νικητές του μακρινού παρελθόντος, αλλά και πολλά σύγχρονα κράτη, όπως και το ελληνικό, απαξίωσαν, υποβάθμισαν και συχνά κατέστρεψαν θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, όταν αυτά συνδέονταν με κομμάτια του παρελθόντος που ήθελαν να απωθήσουν ή όταν έστεκαν εμπόδιο στα κερδοσκοπικά σχέδια του παρόντος. Η πόλη μας, με τη μακρά πολυπολιτισμική της ιστορία, έχει υποφέρει πολύ από αυτή την πρακτική, με ενδεικτικό παράδειγμα τη μοίρα του Αλκαζάρ, αλλά και τις περιπέτειες της Ροτόντας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης καταδικάζει αυτή την απαράδεκτη πράξη, όπως και κάθε απαξίωση των τόπων ιστορικής μνήμης και λατρείας, κάθε έλλειψη σεβασμού στις θρησκευτικές ευαισθησίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, κάθε κίνηση που υπηρετεί τη στρατηγική της έντασης. Επιπλέον, στον αντίποδα αυτής της στάσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεσμεύεται:
- Να προωθήσει την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση προσβλέπει στη δημιουργία έντασης.
- Να αποκαταστήσει και να αναδείξει τον χαρακτήρα των μνημείων κάθε ιστορικής περιόδου στην πόλη μας.
- Να εξασφαλίσει τον σεβασμό και τη διατήρηση όλων των ιστορικών τόπων και μνημείων της πόλης, με κορυφαίο παράδειγμα τη βυζαντινή αγορά στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.