Για την διαγραφή μελών του «Ξ» από τον ΣΥΡΙΖΑ Πετρούπολης

Ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στην Πετρούπολη

Το θέμα των σχέσεων μελών του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Πετρούπολης με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, πήρε διαστάσεις τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας ερωτηματικά και δυσαρέσκεια.

Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 10 Ιούλη, οι σύντροφοι του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κασαμπαλάκος (οδηγός ταξί) Αγγελική Συλλιγαρδάκη (πρόεδρος του ΣΕΨΑΕΚΟ) και Νίκος Μποσινάκος (ΔΣ Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας) πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη της  Νομαρχιακής Επιτροπής. Εκεί τους ανακοινώθηκε πως δεν μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους γιατί δεν υπήρχαν στις λίστες των μελών! Μετά από επίμονη αναζήτηση εξηγήσεων, ο Νίκος Σακούτης –υποψήφιος δήμαρχος– ήρθε κραδαίνοντας στα χέρια του ένα παλιό σημείωμα του οργανωτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ (με ημερομηνία 14/1/2014) που έγραφε ανάμεσα σε άλλα:

«…συμφωνήθηκε από κοινού η μεταφορά των συντρόφων και συντροφισσών που είναι μέλη της οργάνωσης ΞΕΚΙΝΗΜΑ από τις λίστες μελών των ΟΜ, στις λίστες υποστηρικτών που συγκροτούνται ανά ΟΜ με την δέσμευση ότι οι σύντροφοι θα συνεχίσουν να καλούνται στις συνεδριάσεις μας και θα τις παρακολουθούν με δικαίωμα λόγου».

Στην πραγματικότητα όμως το σημείωμα αυτό δεν ισχύει. Όταν τον περασμένο Γενάρη εμφανίστηκε το σημείωμα αυτό σε οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ το ΞΕΚΙΝΗΜΑ με δημόσια ανακοίνωση διέψευσε ότι συμφώνησε στην διαγραφή των μελών του που είναι ταυτόχρονα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (https://xekinima.org/arthra/view/article/gia-tis-sxeseis-toy-ks-me-ton-syriza-kapoies-aparai/).

Εξήγησε, ότι σε συνάντηση του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκε η ενημέρωση ότι με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου (Ιούνης 2013) τα μέλη του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ θα έπαυαν να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που το ΞΕΚΙΝΗΜΑ αρνούνταν να αυτοδιαλυθεί σαν οργάνωση.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ βέβαια στο προαναφερόμενο συνέδριο είχε διαφωνήσει με την κατάργηση των συνιστωσών εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιούνταν από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος για να χτυπήσει την αριστερά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να επιταχύνει την πορεία προς τα δεξιά του κόμματος.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι μετά την επίσημη διάψευση από μέρους του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγά του, από την Αριστερή Πλατφόρμα και την ΑΝΑΣΑ, μας ενημέρωσαν ότι το οργανωτικό γραφείο δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, χωρίς να συζητηθεί το θέμα στη γραμματεία.

Έτσι το συγκεκριμένο σημείωμα του οργανωτικού γραφείου απλά δεν ισχύει!

Αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Ν. Σακούτη, που προφανώς επιχειρεί να πάρει εκδίκηση για το γεγονός ότι το ΞΕΚΙΝΗΜΑ κατάγγειλε δημόσια την υποψηφιότητα του (ως δημάρχου) ως επιβράβευση της χρόνιας εγκατάλειψης των αρχών της Αριστεράς. (δες αναλυτικά:  https://xekinima.org/arthra/view/article/petroypoli-dimotikes-ekloges-kai-diergasies-stin-ari/   και https://xekinima.org/arthra/view/article/dim-ekloges-petroypoli-giati-to-ksekinima-den-stiri-1/). Με αυτή την επιλογή τελικά η τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «πρόσφερε» το δήμο στο ΚΚΕ (ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στην Περιφέρεια την 1η Κυριακή 26,36%, και τοπικά 20,99% και έμεινε εκτός β’ γύρου).

Τα επιχειρήματα της πλευράς Ν.Σακούτη εναντίον του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ θα έχουν σίγουρα να κάνουν με το γεγονός ότι στις τοπικές εκλογές του περασμένου Μάη το ΞΕΚΙΝΗΜΑ στήριξε/συμμετείχε στην ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, άρα φέρει ευθύνη για την διάρρηξη της σχέσης. Για να είμαστε όμως ακριβείς, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ στήριξε την ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ στον α’ γύρο και το ΚΚΕ στον β’ γύρο, αλλά κάλεσε για μαχητική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια και στις ευρωεκλογές.

Αν όμως η πλευρά Ν. Σακούτη ήθελε να θέσει θέμα διαγραφής των μελών του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ λόγω του πιο πάνω λόγου, τότε όφειλε να το πει καθαρά. Πώς να κάνει κάτι τέτοιο όμως όταν με βάση σημείωμα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (8/7/2014) οι Οργανώσεις Μελών (Ο.Μ.) και τα όργανα καλούνται να μην κάνουν διαγραφές με αιτία την στάση μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις τοπικές εκλογές;

Και, ακόμα και αν δεν υπήρχε το πιο πάνω σημείωμα της Πολιτικής Γραμματείας, αν η ομάδα του Ν. Σακούτη ήθελε να προχωρήσει σε διαγραφές των μελών του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, όφειλε να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό. Αυτές είναι ότι, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 σε επίπεδο Ο.Μ. για να εγκριθεί η όποια διαγραφή.  Σ’ αντίθετη περίπτωση έχουμε παραβίαση του καταστατικού, κι επομένως ένα πραξικόπημα στο εσωτερικό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό ακριβώς έχουμε. Γιατί η τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε πιο πριν προσπαθήσει να διαγράψει τα μέλη του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ αλλά απέτυχε.  Πιο συγκεκριμένα σε σύσκεψη της Τοπικής Γραμματείας –πριν τις δημοτικές εκλογές– που ασχολήθηκε με το θέμα του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, μπλοκαρίστηκε η προσπάθεια για διαγραφή ή αναστολή της ιδιότητας μέλους. Ακόμα πιο σημαντικό, σε συνέλευση της Οργάνωσης Μελών μετά τις εκλογές, κατέπεσε εκ νέου η προσπάθεια για διαγραφές/αναστολές ιδιότητας μέλους για τα μέλη του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ που είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, αφού προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να πείσουν για τη διαγραφή του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ τότε έκαναν το αδιανόητο: χρησιμοποίησαν το delete στους υπολογιστές τους για να «φτιάξουν» τις λίστες μελών και μετά ανέσυραν το ξεχασμένο σημείωμα της 14/1/2014!

Η Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Πετρούπολης θα πρέπει να κουβεντιάσει το θέμα. Κατ’ εμάς όμως το πιο σοβαρό ζήτημα δεν είναι το αν 3 μέλη του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ θα παραμείνουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ στην Πετρούπολη αποφασίσει ότι δεν αποδέχεται τη «διπλή ταυτότητα» για τους 3 συντρόφους μας, εμείς θα αποδεχτούμε τη δημοκρατικά παρμένη απόφαση και θα αξιοποιήσουμε τη σχέση του «φίλου» του κόμματος, με συμμετοχή στις διαδικασίες και «συμβουλευτική» έκφραση γνώμης.

Το κύριο, και το πραγματικά σημαντικό, είναι ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη μας, καταστρατηγεί το καταστατικό, καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατικής ή συλλογικής διαδικασίας, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις αποφάσεις και κάθε διαδικασία σε επίπεδο τοπικών οργάνων και οργάνωσης, και επιτελεί ένα εσωτερικό πραξικόπημα. Αυτές οι νοοτροπίες και αυτές οι πράξεις είναι που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – και τοπικά και κεντρικά.

Πετρούπολη
14/7/2014

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα