Για την Ανακήρυξη της Πόλης του Βόλου σε «Ζώνη Ελεύθερη από τις συμφωνίες TTIP- CETA-TISA»

Τοποθέτηση του συντρόφου Νίκου Κανελλή, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου σχετικά με την κατάθεση πρότασης από τη δημοτική αρχή για ανακήρυξη της πόλης του Βόλου σε «ελεύθερη ζώνη» από την ΤΤΙΡ και άλλες παρόμοιες συμφωνίες

 

Οι συμφωνίες TTIP, CETA, TISA αποτελούν μέρος της νεοφιλελεύθερης επίθεσης του πολυεθνικού κεφαλαίου ενάντια στο περιβάλλον, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για μια ασύστολη, κυνική και γιγαντιαία επίθεση που θυσιάζει βασικά δικαιώματα και κοινωνικές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό το λόγο οι σχετικές συνομιλίες διεξάγονται σε συνθήκες άκρας και προκλητικής μυστικότητας πρωτοφανούς στην εποχή που ζούμε.

Για αυτό το λόγο υπερψηφίζω την πρόταση για ανακήρυξη της πόλης του Βόλου σε « Ζώνη Ελεύθερη από τις συμφωνίες TTIP- CETA-TISA» σαν μια πράξη συμβολικής αντίστασης στις πολιτικές που καταστρέφουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Αυτές οι συμφωνίες πρέπει να απορριφθούν. Για να γίνει αυτό όμως δεν αρκούν οι «συμβολικές πράξεις» αλλά απαιτείται η μαζική κινητοποίηση και η αντίσταση της κοινωνίας και του εργατικού κινήματος. Ιδιαίτερα καθώς δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις ακόμα και όταν μιλούν στο όνομα της Αριστεράς

***

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αντίστοιχες νεοφιλελεύθερες-ταξικές πολιτικές εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ κοκ. Τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας προωθούν και εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με τους πρόσφατους νόμους που ψήφισε ξεπουλά τα πάντα! Λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, δημόσιες επιχειρήσεις κοκ.

Επιπλέον, έχει κρατήσει ανέπαφο και εφαρμόζει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχει μειώσει δραματικά το λαϊκό εισόδημα και έχει καταργήσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα που το εργατικό κίνημα κατέκτησε τις προηγούμενες δεκαετίες. Προετοιμάζει δε, την πλήρη διάλυση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων μέσα από τις «αλλαγές στα εργασιακά» που θα έρθουν μετά το καλοκαίρι – μαζικές απολύσεις, χτύπημα του συνδικαλισμού κοκ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, έχει ήδη δώσει «γη και ύδωρ» στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Αρκεί να κοιτάξουμε τι γίνεται στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Εκεί η Καναδική Eldorado Gold μαζί με τον κ. Μπόμπολα καταστρέφουν τη γη, το νερό, τον αέρα και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στο βωμό του κέρδους. Και αυτό με την πλήρη ανοχή και κάλυψη της κυβέρνησης και την προστασία της αστυνομίας και της «δικαιοσύνης».

Για αυτούς τους λόγους η πάλη ενάντια στις συμφωνίες TTIP- CETA-TISA δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή τις πολιτικές του κεφαλαίου.

***

Τόσο η Δημοτική Αρχή Βόλου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, δεν αντιστρατεύονται αλλά στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Αν η Δημοτική Αρχή ήθελε να αντισταθεί στο νεοφιλελευθερισμό θα όφειλε να μπει μπροστά για να κινητοποιήσει την κοινωνία και το μαζικό κίνημα πρώτα από όλα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί από τη μια να εφαρμόζει την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση, να υποτάσσεται στην ΕΕ του κεφαλαίου και από την άλλη δήθεν να καταγγέλλει αυτές τις πολιτικές. Πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας!

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση για ανακήρυξη της πόλης του Βόλου σε «Ζώνη Ελεύθερη από τις συμφωνίες TTIP- CETA-TISA» είναι μια προσπάθεια να φορέσουν ένα «φιλολαϊκό» προσωπείο τη στιγμή που στην πράξη στηρίζουν και εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν μάτια και μυαλό και καταλαβαίνουν το υποκριτικό παιχνίδι. Καταγγέλλουμε τη διπροσωπία!

Ψηφίζω υπέρ της ανακήρυξης της πόλης μας σε ζώνη ελεύθερη από την TTIP. Θα συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στο να αναπτυχθούν τα κινήματα που απαιτούνται για να πεταχτεί η αντικοινωνική αυτή συνθήκη στα σκουπίδια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα