Για τη φυλάκιση της Ν. Ντόσιο και το κίνημα NO TAV. Συνέντευξη με τον Π. Κονσέτι

Το απόγευμα της Δευτέρας 30 Δεκέμβρη συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή η ακτιβίστρια Νικολέττα Ντόσιο, μέλος του κινήματος NO TAV. Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε με τον Πάολο Κονσέτι, που είναι μέλος του «Π – Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού» και φίλος της Νικολέττας.

  • Πάολο, πες μας αρχικά γιατί συνέλαβαν και οδήγησαν στη φυλακή τη Νικολέττα Ντόσιο; Και γιατί άλλοι 11 αγωνιστές του κινήματος NO TAV βρίσκονται στη φυλακή εδώ και κάποιους μήνες;

Η Νικολέττα συνελήφθη το απόγευμα της 30ης Δεκέμβρη. Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε ανακοινωθεί η αναστολή των ειδικών μέτρων κράτησης που της είχαν επιβάλει (κατ’ οίκον περιορισμός) καθώς η ίδια τα είχε αρνηθεί. Έτσι, την πήραν από το σπίτι της και μάλιστα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων μιας και οι αστυνομικές αρχές δεν περίμεναν ότι θα υπήρχε αντίδραση. Βέβαια, το γεγονός έγινε γνωστό και άμεσα μαζεύτηκε αρκετός κόσμος έξω από το σπίτι της Νικολέττας, περικυκλώνοντας και ακινητοποιώντας για αρκετή ώρα το αυτοκίνητο της αστυνομίας που θα την μετέφερε στη φυλακή.

Για τους λόγους της σύλληψης πρέπει να πάμε πίσω στο Μάρτιο του 2012, όταν η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε να απαλλοτριώνει οικόπεδα και να καταστρέφει δάση προκειμένου να φτιαχτούν εργοτάξια για την κατασκευή μιας υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής με την ονομασία TAV στη βόρεια Ιταλία. Τότε άρχισαν και οι πρώτες διαδηλώσεις. Σε μια από αυτές ένας αγρότης που συμμετέχει στο κίνημα NO TAV -και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή- ανέβηκε σε ένα πυλώνα ηλεκτροδότησης προκειμένου να αποφύγει έναν αστυνομικό που τον κυνηγούσε. Έπαθε ηλεκτροπληξία, έπεσε στο έδαφος και για αρκετές μέρες βρισκόταν σε κώμα. 

Αμέσως μετά από αυτό το γεγονός το κίνημα NO TAV πραγματοποίησε διαδήλωση διαμαρτυρίας στα διόδια του αυτοκινητόδρομου που διασχίζει την κοιλάδα Σούσα και ανοίξανε τα διόδια για 30 λεπτά. Η διαμαρτυρία αυτή ήταν ειρηνική και μάλιστα τα μέλη του NO TAV αποχώρησαν από μόνα τους, χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας. Λόγω αυτής της δράσης όμως, η Νικολέττα και άλλα 11 μέλη του NO TAV καταδικάστηκαν τελεσίδικα πριν από μερικούς μήνες, σε ποινές φυλάκισης από ένα έως δύο χρόνια, χωρίς αναστολή. Συγκεκριμένα στη Νικολέττα πρότειναν να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά παρά την ηλικία της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, το αρνήθηκε γιατί όπως λέει η ίδια βρίσκονται στη φυλακή κι άλλοι 11 σύντροφοί της. 

Πρέπει όμως να πούμε ότι υπό κανονικές συνθήκες, για τέτοιου είδους δράσεις έχουμε καταδίκες 15 ημερών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι δικαστές συνδέσανε αυτή τη διαδήλωση διαμαρτυρίας με τη συνολική δράση του κινήματος NO TAV, το οποίο βλέπουν σαν ένα «επικίνδυνο» κίνημα και η καταδίκη βασίστηκε σ’ έναν παλιό φασιστικό νόμο με το όνομα «Rocco», που είναι ακόμα σε ισχύ στην Ιταλία. Δηλαδή, σύμφωνα με αυτό το νόμο μπορούν να καταδικαστούν άτομα όχι επειδή έχουν διαπράξει κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα, αλλά μόνο και μόνο με την υποψία ότι στο άμεσο μέλλον θα το κάνουν. Με τον ίδιο νόμο είχαν στείλει στην εξορία και στις φυλακές τους Ιταλούς κομμουνιστές κατά τη διάρκεια της φασιστικής περιόδου. 

  • Για ποιο λόγο στοχοποίησαν τη Νικολέττα και το κίνημα NO TAV και που πιστεύεις ότι αποσκοπούν αυτές οι συλλήψεις;

Την τελευταία περίοδο στην Ιταλία όλο και περισσότεροι μιλάνε για μια «άρρωστη» δημοκρατία. Μια «άρρωστη» δημοκρατία που από τη στιγμή που δε μπορεί να αντιμετωπίσει την πολιτική, κοινωνική και οικολογική κρίση καταλήγει να εφαρμόζει μια άγρια καταστολή και επιτίθεται στα δικαιώματα. Η ιταλική κυβέρνηση ακολούθησε αυτή την τακτική κυρίως για το κίνημα NO TAV, αλλά και για παρόμοια κινήματα στην Ιταλία. Την ίδια τακτική ακολούθησαν μάλιστα και για τον δήμαρχο της πόλη Ριάτσε, ο οποίος καταδικάστηκε επειδή βοήθησε μετανάστες, απαγορεύοντάς του τη διαμονή στην συγκεκριμένη πόλη.

Στην περίπτωση βέβαια του NO TAV είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, γιατί οι ακτιβιστές πάνε φυλακή ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εναντίον τους έχουν παρθεί και άλλα μέτρα που επιδεινώνουν τη ζωή τους. Για παράδειγμα, τους αφαιρούν το δίπλωμα οδήγησης και μπορούν να το πάρουν πίσω μέσα από νέες εξετάσεις και με απόφαση δικαστηρίου. Επίσης, επιβάλουν απαγόρευση συνάντησης με πάνω από 2 άτομα και υποχρεούνται να κυκλοφορούν πάντα με ένα κόκκινο βιβλιάριο που πρέπει να παρουσιάζουν στην αστυνομία και να σημειώνεται επάνω η συμπεριφορά τους.

Την τελευταία περίοδο υπάρχει μια συνολική τάση να τσακιστεί οποιαδήποτε αντίσταση. Φαίνεται πολύ καθαρά ότι οι ποινές απέναντι στα μέλη του NO TAV είναι εξοντωτικές και αναντίστοιχες με τα «αδικήματα». Προς το παρόν η κυβέρνηση δε φαίνεται να κάνει πίσω, παρότι αναμένεται να ενταθεί η οργή του κόσμου γιατί η Νικολέττα είναι ένα άτομο που δεν έχει ταυτιστεί με βίαιες πράξεις. Ήταν μια πολύ αγαπητή καθηγήτρια που είχε το σεβασμό των συναδέλφων και των μαθητών της.

  • Ποια είναι η αντίδραση στο ιταλικό κίνημα μετά τη σύλληψη της Νικολέττας;

Η Νικολέττα είναι στη φυλακή και είναι καλά στην υγεία της, ενώ έχει γράψει ένα γράμμα στο οποίο λέει ότι τη χαροποιεί το κύμα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί. Μετά τη σύλληψή της έχουν γίνει πάνω από 20 διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία με αίτημα την απελευθέρωσή της, ενώ είδαμε να πραγματοποιούνται αντίστοιχες διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Αννόβερο της Γερμανίας. 

Η μεγαλύτερη φυσικά πραγματοποιήθηκε στην πόλη που κατοικεί η Νικολέττα στο Μπουσολένο, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Σίγουρα όμως οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν, καθώς ήδη υπάρχουν προγραμματισμένες διαδηλώσεις για τις επόμενες μέρες με βασικό αίτημα την απελευθέρωσή της Νικολέττας Ντόσιo αλλά και των υπόλοιπων ακτιβιστών του κινήματος NO TAV.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα