Για μια άδεια εργασίας…

Ανακοίνωση της Νεολαίας Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη – YRE

Στις 5 Μάη επισκέφτηκε τα γραφεία της YRE η Ζάρα Μιλτζίκοβα από τη Ρωσία και μας έδειξε την άδεια εργασίας που μόλις είχε παραλάβει από τα γραφεία της Νομαρχίας Πειραιά. Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε πως το έγγραφο ανέφερε ως περίοδο ισχύος την 16 Φεβρουαρίου 2002 μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2003. Με άλλα λόγια, η άδεια είχε ήδη λήξει 3 μήνες πριν!

Πιστεύοντας ότι πρόκειται για παρεξήγηση, συνοδεύσαμε την επομένη τη Ζάρα στα γραφεία της Νομαρχίας, για να ανακαλύψουμε τελικά ότι το περιστατικό ήταν η κορυφή ενός νέου παγόβουνου ρατσιστικής αντιμετώπισης των μεταναστών.

Η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος της Νομαρχίας μας ενημέρωσε ότι η Ζάρα, που μόλις είχε ολοκληρώσει την επίπονη διαδικασία έκδοσης της άδειας εργασίας, έπρεπε μαζί με χιλιάδες άλλους μετανάστες που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση, να υποβάλει αμέσως αίτηση ανανέωσης της, αλλιώς θα κινδύνευε να συλληφθεί σε τυχόν έλεγχο από την αστυνομία. Μάλιστα, η απαράδεκτη αυτή πρακτική δεν θα σήμαινε απλά μια ακόμα ταλαιπωρία για τη Ζάρα. Γιατί για την ανανέωση της άδειας απαιτούνται 150 ένσημα του ΙΚΑ. Και πώς στην ευχή θα μπορούσε ένας μετανάστης να αποκτήσει αυτά τα ένσημα όταν δεν είχε στα χέρια του άδεια εργασίας; Άγνωστo…

Και μη νομίζετε ότι ο μετανάστης θα μπορούσε να αγοράσει ή να εξασφαλίσει από κάποιον εργοδότη τα ένσημα αυτά αναδρομικά. Γιατί αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται από το νόμο!

Βλέποντας αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αποφασίσαμε να δώσουμε μάχη για να αλλάξει αυτή η πολιτική, που απειλεί να κόψει χιλιάδες μετανάστες από τη διαδικασία νομιμοποίησης. Έτσι, καταγγείλαμε το γεγονός στο Υπουργείο Εσωτερικών και εκδόσαμε δελτίο τύπου (διαβάστε ενδεικτικά τα άρθρα της Αυγής http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=320893&-w=YRE_&-V=hpress_int&-P   και της Ελευθεροτυπίας http://www.enet.gr/online/online_p1_text.jsp?c=112&id=73670096).

Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων που δημιούργησε η δημοσιοποίηση του θέματος, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υποχρεώθηκε να απαντήσει. Προς μεγάλη μας έκπληξη, όμως, έδωσε πολιτική κάλυψη στην πρακτική αυτή (λέγοντας ότι "οι άδειες πρέπει να είναι …χρονικά συνεχόμενες") και μετέφερε την ευθύνη στους ίδιους τους μετανάστες (!!!) που δεν πήγαν έγκαιρα να ανανεώσουν την άδεια εργασίας τους πριν λήξει η προηγούμενη (δηλαδή η 6μηνη προσωρινή άδεια παραμονής που έληγε για τους περισσότερους μετανάστες στις αρχές του 2002).

Η ηγεσία όμως του Υπουργείου γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν οι μετανάστες πήγαιναν στις αρχές της περασμένης χρονιάς να ανανεώσουν τις άδειες τους παίρνανε από τις υπηρεσίες χαρτάκια για ραντεβού μετά από 4 ή ακόμα και 6 μήνες, δηλαδή μετά τη λήξη των προθεσμιών. Ας μη λένε λοιπόν ψέματα!

Όπως επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο νόμος Ν.2910/2001 επέτρεπε μεν στους μετανάστες που πήραν την 6μηνη άδεια παραμονής να εργαστούν νόμιμα, αλλά δεν έλεγε ξεκάθαρα και ρητά πως αυτή η άδεια παραμονής είχε και ρόλο κανονικής άδειας εργασίας. Ούτε και οι μετέπειτα νόμοι Ν.3013/2002 και Ν. 3103/2003 διευκρίνιζαν αν η παράταση της προσωρινής άδειας παραμονής αφορούσε και παράταση του ρόλου της ως άδειας εργασίας.

Οι φωστήρες της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών επιλέγουν να θεωρήσουν τις 6μηνες άδειες παραμονής ως κανονικές άδειες εργασίας, που όμως, πάλι σύμφωνα με την επιλεκτική τους ερμηνεία, δεν ανανεώθηκαν αυτόματα με την ανανέωση των αδειών παραμονής! Με απλά λόγια, η κυβέρνηση έχοντας στα χέρια της ένα θολό νόμο δίνει τις ερμηνείες που θέλει, ώστε να δυσκολεύει τη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών.

Ο ίδιος ο θεσμός της σύνδεσης της εργασίας με τη νόμιμη παραμονή στη χώρα αποτελεί μια απαράδεκτη ρατσιστική επινόηση. Ο εκβιασμός για συμβόλαιο εργασίας και 150 ένσημα κάθε χρόνο ως προϋποθέσεις ανανέωσης της άδειας παραμονής σημαίνει πως αν ο μετανάστης απολυθεί κινδυνεύει να χάσει την άδεια παραμονής του κι είναι επομένως υποχρεωμένος να υποκύπτει σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και εκμετάλλευση για να καταφέρει να εξασφαλίσει τη διαμονή του στη χώρα. Το αντιρατσιστικό κίνημα, αλλά και το εργατικό κίνημα στο σύνολο του πρέπει να παλέψουν για την κατάργηση αυτού του θεσμού, για την αυτόματη ανανέωση των αδειών παραμονής ανεξάρτητα από την εργασιακή κατάσταση του μετανάστη και για την αυστηρή δίωξη των εργοδοτών που αρνούνται να κάνουν συμβόλαια και να ασφαλίσουν τους μετανάστες εργαζόμενους τους για να αυξήσουν όσο μπορούν τα κέρδη τους.

Η YRE θα επιμείνει στο αίτημα για άμεση έκδοση έγκυρων εγγράφων που να δίνουν το δικαίωμα στη Ζάρα και όσους άλλους μετανάστες ταλαιπωρεί η κυβέρνηση και η Νομαρχία Πειραιά να ζήσουν και να δουλέψουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Ήδη, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Πειραιά επικοινώνησε με τα γραφεία μας και προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες αποκλειστικά στο Υπουργείο Εσωτερικών και ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζήτησε συστράτευση για να λυθεί το πρόβλημα!!! Οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν πως οι επιτελείς τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και της Νομαρχίας έχουν κιόλας θορυβηθεί από την εκστρατεία μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα