Της Ελένης Μήτσου
Την έναρξη της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σηματοδοτεί η πώληση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί το 66% του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αφήνοντας (προς το παρόν) στο Δημόσιο το υπόλοιπο 34%.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι υπεύθυνος για 11.303 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκατοντάδες υποσταθμούς του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς, Κέντρα Υψηλής Τάσης, κοκ. Πρόκειται για υποδομές που δημιουργήθηκαν, συντηρούνται και εκσυγχρονίζονται με χρήματα της ελληνικής κοινωνίας και ανήκουν στην ελληνική κοινωνία.
Για την ιστορία…
Το 1999 με το νόμο 2773 η ΔΕΗ μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία. Στη συνέχεια εισάγεται στο χρηματιστήριο με το 49% των μετοχών της να περνάνε στα χέρια ιδιωτών (στην πλειοψηφία τους διεθνή επενδυτικά σχήματα).
Το 2011 η ΔΕΗ «σπάει» στα 3. Δημιουργούνται: η ΔΕΗ Α.Ε., ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρικές της ΔΕΗ. Η δημιουργία τους είναι ενδεικτική των σχεδίων της κυβέρνησης και της Τρόικας για σταδιακό ξεπούλημα της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας. |
---|
Αξίζει 1,5 δις, τον δίνουν για 300 εκ!
Σήμερα αυτός ο πλούτος σχεδιάζεται να ξεπουληθεί κυριολεκτικά «για ένα κομμάτι ψωμί». Η επίσημη αξία παγίων του ΑΔΜΗΕ είναι 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ και τον ημερήσιο τύπο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το 66% της εταιρίας για 300-400 εκ. ευρώ, όσο περίπου είναι ο κύκλος εργασιών της σε 1 χρόνο!
Άλλο ένα σκάνδαλο μεγατόνων!
Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισχυριστεί πως προχωρά σε πώληση γιατί η επιχείρηση είναι ελλειμματική και προβληματική.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σύλλογοι εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ στα μέσα Γενάρη:
«Οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ καλύπτονται σήμερα από τους καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος, ενώ η συμμετοχή του κράτους στη ΔΕΗ είναι μηδενική. Τα κέρδη του επενδύονται σε νέες υποδομές και σε επεκτάσεις δικτύων, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.»
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο της πώλησης έναντι ευτελούς ποσού της Αγροτικής Τράπεζας στον Σάλλα, της διαχείρισης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών όπως ο Δ. Κοντομηνάς και της παράδοσης του στη Eurobank κοκ.
Τι θα σημάνει η πώληση του ΑΔΜΗΕ
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα σημάνει
▫ την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει κέρδος 8 %. Για να γίνει πιο ελκυστικός στους ιδιώτες, η κυβέρνηση έχει ήδη προδιαγράψει αύξηση του κέρδους του ΑΔΜΗΕ στο 11-13 %!
▫ την αύξηση των σπιτιών χωρίς ρεύμα.
▫ τη συρρίκνωση των εργασιών συντήρησης και εκσυγχρονισμού του δικτύου.
Η συντήρηση του δικτύου, ο εκσυγχρονισμός του, η άμεση αποκατάσταση βλαβών κοκ είναι ζητήματα που απασχολούν μια εταιρία που έχει ως στόχο την κοινωφέλεια και όχι το ιδιωτικό κεφάλαιο που στοχεύει μόνο στα κέρδη και τη μεγιστοποίηση τους.
Συντονισμένος αγώνας διαρκείας για τη διάσωση του ΑΔΜΗΕ
Μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ κινήθηκαν συντονισμένα για να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Προχώρησαν στην έκδοση ενημερωτικού υλικού καθώς και σε επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Ωστόσο για να διασωθεί ο ΑΔΜΗΕ και να σταματήσει κάθε βλέψη μεγαλοεπιχειρηματιών και πολυεθνικών για τη ΔΕΗ, απαιτείται η συστράτευση όλων των σωματείων των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα είναι μόνο η αρχή. Δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν όλα τα κομμάτια του ομίλου ΔΕΗ που θεωρούνται «φιλέτα». Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΔΕΗ που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις πρέπει να διευρυνθεί με την είσοδο περισσότερων σωματείων και επιτροπών αγώνα στις κινητοποιήσεις και όλοι μαζί προσπερνώντας την αδρανή ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (ομοσπονδία) να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα ενός αγώνα διαρκείας.
Την ίδια στιγμή το μέτωπο αγώνα της ΔΕΗ πρέπει να συντονιστεί με τους εκπαιδευτικούς που σχεδιάζουν κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις, με τους σχολικούς φύλακες και με όλους τους κλάδους του Δημοσίου και τις ΔΕΚΟ που δίνουν τη μάχη ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και της Τρόικα, καθώς βέβαια και με τους αγρότες που βρίσκονται αυτές τις μέρες σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις.