Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, το κάλεσμα για διεθνείς νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βρήκε τεράστια ανταπόκριση. Μετά τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια που βγήκαν στους δρόμους εκατοντάδων πόλεων του πλανήτη την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, μόλις μία εβδομάδα μετά το σκηνικό επαναλήφθηκε στις 27/9.
***
Την παράσταση αυτή τη φορά έκλεψε ο Καναδάς. Πάνω από 300.000 υπολογίζεται ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση στο Μόντρεαλ, στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική κινητοποίηση στην ιστορία της πόλης. Στο Βανκούβερ, ο αριθμός της νεολαίας που βγήκε στο δρόμο για το κλίμα ξεπέρασε τις 100.000.
Η νεολαία στον Καναδά έχει ξεφύγει από τα γενικά συνθήματα για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και έχει περάσει σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Ανάμεσά σε αυτά είναι ο τερματισμός όλων των νέων σχεδίων για εξορύξεις που βρίσκονται στα σκαριά, αλλά και η πλήρης κατάργηση των επιδοτήσεων που σχετίζονται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Στο Τορόντο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της διαδήλωσης ήταν η «κηδεία» των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα!
***
Στην Ευρώπη, εντυπωσιακές ήταν οι διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις. Στην τεράστια συγκέντρωση στο Μιλάνο, οι μαθητές και οι μαθήτριες έβαλαν φωτιά σε μια μεγάλη χάρτινη υδρόγειο, αναπαριστώντας το μέλλον του πλανήτη αν δε ληφθεί άμεσα δράση ενάντια στον περιβαλλοντικό όλεθρο.
Στη Βιέννη 130.000 νέοι και νέες διαδήλωσαν, ενώ άλλες 20.000 βγήκαν στους δρόμους μικρότερων αυστριακών πόλεων.
Στη Στοκχόλμη, 60.000 νεολαίοι κατέβηκαν στη μεγαλύτερη διαδήλωση από την περίοδο του αντιπολεμικού κινήματος του 2003.
***
Και στις ΗΠΑ, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, το νεολαιίστικο κίνημα ταρακούνησε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Ουάσινγκτον, η διαδήλωση έκανε μια στάση από το ξενοδοχείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει γίνει κόκκινο πανί για τους νέους και τις νέες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, χάρη στο γεγονός ότι αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί την ύπαρξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
***
Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετά τις υποτονικές διαδηλώσεις της περασμένης Άνοιξης, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν σταδιακά. Περίπου 1.000 – 1.500 διαδήλωσαν στην κάθε πόλη, δείχνοντας ότι η ελληνική νεολαία αρχίζει να δείχνει σοβαρό ενδιαφέρον για το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα ενός παγκόσμιου πλέον κινήματος, που δε δείχνει διατεθειμένο να καταθέσει τα όπλα και να γυρίσει στο σπίτι του. Επόμενος στόχος του πρέπει να είναι η συνέχιση και η ενίσχυση του διεθνιστικού του χαρακτήρα, αλλά και η παράλληλη σύνδεση με τα τοπικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα, όπως και με το εργατικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
***
Τα μέλη της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI) συμμετείχαν δυναμικά στις διαδηλώσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, της Αυστραλίας, της Ασίας και της Αφρικής. Μοίρασαν μαζικά το υλικό με τις προτάσεις μας για την ανάγκη σύνδεσης του κινήματος της νεολαίας για το κλίμα, με τη μάχη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος σε ολόκληρο τον κόσμο.
Διαβάστε τις προτάσεις μας για τα αιτήματα και τις δράσεις του κινήματος εδώ.