Για 27 χρόνια οι εργολάβοι έστηναν τους διαγωνισμούς στα μεγάλα έργα!

12195828_114282538933088_1101856252637509378_n-jpg
Θόδωρος Μαράκης
Μέλος ΛΑΕ Ν. Σμύρνης

 

Στη θεωρία  ο νεοφιλελευθερισμός ευαγγελίζεται τον ελεύθερο υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις με βασικό σκοπό την μείωση των τιμών. Στη πράξη μας δουλεύουνε και μάλιστα χοντρά.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τα αποκαλυπτικά άρθρα που δημοσιεύει η «Eφημερίδα των Συντακτών» στις 18 και 20 Μάη 2016 με τίτλους «Φιλαράκια οι εργολάβοι» και «Ποινική ασυλία για το καρτέλ των εργολάβων» αντίστοιχα.

Τα εν λόγω άρθρα μας πληροφορούν ότι:

«Οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι του κατασκευαστικού κλάδου και ξένοι κολοσσοί όπως οι γερμανικές Hochtief και Siemens αλλά και τη γαλλική Vinci – η μεγαλύτερη του κόσμου – καθώς και οι δύο σύνδεσμοι εκπροσώπησης των τεχνικών εταιρειών και μια τράπεζα εμπλέκονται στο καρτέλ των κατασκευαστικών έργων που επί τρεις δεκαετίες μοίραζε την “πίτα” των δημόσιων έργων… Αυτό προκύπτει από την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού»

Οι γνωστοί – άγνωστοι

Μερικά από τα ονόματα από των 63 εγχώριων και διεθνών κατασκευαστικών ομίλων  που εμπλέκονται είναι οι εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, j&P, Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom κλπ.

Οι εν λόγω εταιρείες είχαν δημιουργήσει καρτέλ για την χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων για το διάστημα από το 1989 έως το 2016 – για 27 συνολικά χρόνια δηλαδή. Τα δημόσια αυτά έργα αφορούν τους μεγάλους οδικούς άξονες, τα έργα του Μετρό, του Προαστιακού, σιδηροδρομικών γραμμών, και άλλα έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

«Με άλλα λόγια» αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, «σχεδόν όλα τα έργα της περιόδου της ευμάρειας και της κρίσης μοιράστηκαν με αδιαφανείς μεθόδους σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.»

Πώς γινόταν η δουλειά

Πώς γινόταν το στήσιμο των διαγωνισμών; Εύκολα και απλά. Η εφευρετικότητα του κεφαλαίου (ή αλλιώς της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας») όταν είναι να τα οικονομήσει είναι «απίστευτη».

Σκεφτείτε ότι 27 χρόνια έστηναν τους διαγωνισμούς και οι πανέξυπνοι πολιτικοί μας, που μπορούν και μελετούν 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου σ’ ένα 24ωρο(!!) δεν τους πήραν χαμπάρι γι’ αυτό και η

«η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν εντοπίζει ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Οι έντιμοι πολιτικοί μας εξαπατήθηκαν (οι καημένοι) από τους πονηρούς καπιταλιστές – και σαν αποτέλεσμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν βρήκε καμία ευθύνη σε κανένα πολιτικό!

Όπως προαναφέραμε, η δουλειά γινόταν πολύ απλά:

«Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις συνεννοούνταν για:

α) τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό,

β) τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων

γ) τη μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων,

δ) την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών, η και

ε) την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών με αντάλλαγμα την από κοινού εκτέλεση των έργων.»

Ιδού λοιπόν το «κόλπο»! Αντί να σφάζονται για το ποιος θα δώσει την πιο χαμηλή  προσφορά και να ζημιώνονται,

«Η καρτελική σύμπραξη υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών/αποζημιωτικών συμφωνητικών τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Επιτροπής.»

Για 27 χρόνια λοιπόν μοίραζαν, μεταξύ τους, τους διαγωνισμούς και συνεννοούνταν για τις εκπτώσεις που θα προσέφεραν στα μεγάλα έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι, το Μετρό, ο Προαστιακός κλπ. Ένα παιγνίδι στημένο από την αρχή μέχρι το τέλος!

Την ίδια στιγμή έχουν το θράσος να μιλάνε για τα καλά του ελεύθερου ανταγωνισμού!

Δεν καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες!!

Αλλά το πιο σημαντικό, αυτό που βγάζει μάτι, είναι ότι δεν καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες!! Και μόνο το γεγονός ότι διαγωνισμοί δισεκατομμυρίων για 27 χρόνια ήταν μαϊμού συνιστά πολιτική ευθύνη για όλες τις κυβερνήσεις που θητεύσανε στο εν λόγω διάστημα!

Και ενώ η κυβέρνηση καταργεί το ΕΚΑΣ… την ίδια στιγμή

«με δύο φωτογραφικές ρυθμίσεις (Σημ: στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο) προβλέπουν μείωση κατά 15% στα πρόστιμα σε περίπτωση ομολογίας και – το πιο εκκωφαντικό – πλήρη απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη εφόσον πληρώσουν τα πρόστιμα!

»Ειδικά η διάταξη που προβλέπει γενική αποποινικοποίηση για οποιαδήποτε οικονομικό αδίκημα (π.χ. δωροδοκία, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, απάτη, ξέπλυμα χρήματος απιστία κλπ)…τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια των οικονομικών εισαγγελέων να εξετάσουν το ποινικό σκέλος όχι μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης αλλά όλων των φακέλων που έχουν ανοίξει μετά από παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού.» [*]

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν τους καλεί να φέρουν πίσω τα κλεμμένα. Αντίθετα τους δίνει συγχωροχάρτι!!

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα χτυπήσει τη διαφθορά!!

Κατά τα άλλα φταίει ο «υπερτροφικός δημόσιος τομέας»!

­­

 

_______________
[*] Τελικά κάτω από το θόρυβο που προκλήθηκε, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, κάνανε μια ασήμαντη και μη ουσιαστική υποχώρηση και περιόρισαν την απαλλαγή από το αξιόποινο μόνο για την πράξη που αφορά το διοικητικό πρόστιμο!!
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής