«Γη και Ελευθερία» στη Ραφήνα: ένα δημοτικό σχήμα που γέννησε το κίνημα – Συνέντευξη Εμμανουέλα Τερζοπούλου

Στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη, στη Ραφήνα, το «Ξεκίνημα» στηρίζει το ενωτικό δημοτικό σχήμα «Γη & Ελευθερία». Στα πλαίσια της παρουσίασης του σχήματος δημοσιεύουμε συνέντευξη της Εμμανουέλας Τερζοπούλου, που είναι υποψήφια Δήμαρχος με το «Γη & Ελευθερία».
  • Εμμανουέλα, πώς προέκυψε το δημοτικό σχήμα «Γη & Ελευθερία» και τί έχει να προσφέρει στην περιοχή;

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση για τη Ραφήνα και το Πικέρμι «Γη & Ελευθερία» είναι σε μεγάλο βαθμό «παιδί» του κινήματος για την υπεράσπιση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Είμαστε νεοσύστατοι ως προς τις δημοτικές εκλογές, αλλά όχι ως προς τη δράση μας με αιχμή το περιβάλλον, που είναι η παράπλευρη απώλεια των μεγάλων αναπτυξιακών έργων  που δρομολογούνται στην Ανατολική Αττική, ούτε ως προς άλλες κοινωνικές  δράσεις αλληλεγγύης, εθελοντισμού και  αυτό-οργάνωσης, στις οποίες έχουμε πρωταγωνιστήσει στην περιοχή.  

  • Μπορείς να μας  πεις δυο λόγια για το τι έχει προηγηθεί, για τον αγώνα των κατοίκων της Ραφήνας για το Μεγάλο Ρέμα;

Από το 2015 η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας αγωνίζεται με κάθε δυνατό τρόπο (νομικό, ακτιβιστικό, κινηματικό), για την ακύρωση του αποφασισμένου έργου διευθέτησης που θα μετατρέψει το Μεγάλο Ρέμα σε Κηφισό της Ανατολικής Αττικής. 

Τον Απρίλιο, κι ενώ ακόμη εκκρεμούσαν δικαστήρια για το έργο, μπήκαν μπουλντόζες να ισοπεδώσουν το ποτάμι.

Στο κάλεσμα  της Κίνησης για μπλόκα μπροστά στις μπουλντόζες, ανταποκρίθηκε ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, που επί τρεισήμισι εβδομάδες δεν επέτρεψε τη συνέχιση της καταστροφής μέχρι που βγήκε από το ΣτΕ προσωρινή διαταγή, όποτε διακόπηκε και νομικά το έργο. 

Σήμερα, νομικά, περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για αναστολή του έργου. Παράλληλα δρομολογούμε την απεύθυνση σε ανώτερα επίπεδα (Ευρωπαϊκή ένωση, χρηματοδότες κλπ) και, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο υπερασπιστών του ποταμού μας, είμαστε σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε αντιπεριβαλλοντική επέμβαση στο ποτάμι. 

  • Εκτός από τα ζητήματα του ρέματος, του λιμανιού κλπ, το δημοτικό σας σχήμα έχει συνολική πρόταση για την περιοχή; Σε ποια ζητήματα έχει διαμορφώσει προτάσεις;

Πράγματι, το πρόγραμμα μας είναι απαραίτητο να το δεις ως πακέτο. Είναι ένα σύνολο στόχων και δράσεων για την εξυπηρέτηση των  κοινωνικών  αναγκών και όχι των ιδιωτικών και εργολαβικών συμφερόντων που λυμαίνονται την περιοχή .  

Γι αυτό και η ενίσχυση της συμμετοχής και η επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι του προγράμματος μας. Η συλλογικότητα και η αυτό-οργάνωση σε επίπεδο γειτονιάς είναι προϋπόθεση για κάθε ουσιαστική βελτίωση της ζωής στον δήμο μας. 

Η προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τις φετινές και προπέρσινες πυρκαγιές στην Αττική είναι για εμάς  προτεραιότητα. Ιδιαίτερα δε στην περιοχή μας όπου δρομολογούνται μεγάλα έργα επέκτασης λιμανιού, τεράστιων οδικών αρτηριών, τσιμεντοποίησης του Μεγάλου Ρέματος κ.α. που θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον, θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και θα φέρουν πιο κοντά τα προβλήματα επιβίωσης στους κατοίκους της Αττικής. Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει σειρά μέτρων για προστασία των δασικών και υγροτοπικών οικοσυστημάτων και των χρήσεων γης, περιορισμό της πολεοδόμησης, διαχείριση των απορριμμάτων, επανάκτηση του δικτύου δημοσίων χώρων κλπ.  

Όλα αυτά παράλληλα με περιορισμούς που χρειάζεται να επιβληθούν στις ήδη υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς (αεροδρόμιο, λιμάνι) που κάνουν αφόρητη τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υποδοχής εκατομμυρίων διερχόμενων τουριστών. Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής των ανταποδοτικών ανταλλαγμάτων που υποβαθμίζουν τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων.

Η οργάνωση, στελέχωση και χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της δημόσιας και δημοτικής συγκοινωνίας, των δομών αλληλεγγύης και πρόνοιας, είναι ακόμη ένα σημαντικό τμήμα του προγράμματος μας, που μπορεί να αλλάξει άμεσα την καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Τέλος, ως δις πυρόπληκτος δήμος με 104 νεκρούς, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του προγράμματος μας είναι η πολιτική προστασία, με γνώμονα όχι την εξόντωση  του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε με μοναδική διαθέσιμη πολιτική αντιμετώπισης έκτακτων φαινομένων  αυτή των εκκενώσεων, αλλά με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη και στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών Π.Π. και στην αυτό-οργάνωση των πολιτών σε επίπεδο γειτονιάς. 

Συμμετοχή – Περιβάλλον – Υποδομές – Καθημερινότητα – Πολιτική Προστασία, είναι λοιπόν οι βασικοί άξονες που συνθέτουν το πρόγραμμα  μας. 

  • Η εσωτερική λειτουργία του σχήματος ποια είναι;

Η «Γη & Ελευθερία» δεν είναι ένα εκλογικό σχήμα και μόνο. Είναι  μια δημοτική κίνηση που θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τις εκλογές, με  ανώτατο όργανο τη γενική συνέλευση και δημοκρατικά εκλεγμένα εκτελεστικά, συντονιστικά και όργανα υποστήριξης της αυτοδιοικητικής λειτουργίας.  Έχει μέλη, καταστατικό λειτουργίας και κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, ανεξάρτητα από τις δημοτικές εκλογές. Στόχος της είναι να αποτελέσει τη βάση για μια συλλογική οργάνωση των πολιτών σε όλους τους τομείς του δήμου μας. 

  • Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει κάποιος, τι θα αλλάξει στη Ραφήνα αν καταφέρετε και μπείτε στο δημοτικό συμβούλιο;

Θα είμαστε η φωνή των «φιμωμένων» μέχρι σήμερα πολιτών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και στα όργανα διοίκησης. Δε θα επιτρέψουμε τη συνέχιση της μέχρι σήμερα αντιδημοκρατικής λειτουργίας του δήμου. 

Δε θεωρούμε καμία απόφαση ειλημμένη, από όποια  πολιτικά γραφεία και υπουργεία κι αν έχουν προέλθει, χωρίς  την ευρεία διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Γι’ αυτό και θα επαναδιαπραγματευθούμε από μηδενική βάση όλες τις αποφάσεις που θα επηρεάσουν τον δήμο μας.  

Θα αγωνιστούμε με πολύ καλύτερους όρους για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Για να μην γίνουμε κι εμείς Θεσσαλία, ως συνέπεια των εγκληματικών σχεδίων που δρομολογούνται στην περιοχή μας, θεωρώντας εμάς, τους ανθρώπους, αναλώσιμους.  

Θα υπερασπιστούμε το κοινωνικό έναντι του ατομικού συμφέροντος. 

Βάζουμε τους ανθρώπους και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη και τα μεγάλα συμφέροντα! Γι’ αυτό και το δικό μας πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή και οργάνωση των πολιτών. 

Βλέπουμε ότι ο κόσμος εκτιμά τη μέχρι σήμερα δράση μας, την τιμιότητα, την ειλικρίνεια και τον γενναίο πολιτικό μας λόγο, γι’ αυτό και έχουμε την πεποίθηση ότι αυτό  θα αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα