Γερμανοί συνδικαλιστές: αλληλεγγύη στους Έλληνες εργαζόμενους, νέους και συνταξιούχους!

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα διαδηλώνουν και απεργούν ενάντια στις προγραμματισμένες σκληρές περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις, την παιδεία και την Υγεία, ενάντια στη μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και στην φοροεπιδρομή που θα πλήξει τα μεσαία και λαϊκά στρώματα. Πολιτικοί, επιχειρηματίες και ΜΜΕ στη Γερμανία υποστηρίζουν πως «οι Έλληνες ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους» και γι’ αυτό θα πρέπει τώρα να πληρώσουν. Για να ενισχύσουν τα λεγόμενά τους προβάλλουν το στερεότυπο ότι στην Ελλάδα – και γενικά στη Νότια Ευρώπη – κυριαρχούν η κακοδιαχείριση και η διαφθορά.

Με την προπαγάνδα αυτή επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το γεγονός ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι, όπως και οι Γερμανοί, όχι μόνο δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση, αλλά αντιθέτως, τα λεφτά από τους φόρους που πληρώνουν χρησιμοποιήθηκαν για να «σώσουν» τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους. Σήμερα, οι ίδιες αυτές τράπεζες ξεζουμίζουν τους «σωτήρες» τους! Την ίδια στιγμή, η άρχουσα τάξη και τα ΜΜΕ, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη προς όφελος τους, χρησιμοποιώντας την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» φέρνουν σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους και τους ανέργους των χωρών της Ευρώπης.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αναγκασμένη να ζει με αισθητά χαμηλότερους μισθούς από αυτούς των Γερμανών, παρόλο που το κόστος ζωής είναι περίπου το ίδιο. Η εκστρατεία αυτή της άρχουσας τάξης και των ΜΜΕ στη Γερμανία έχει ως στόχο να αποκρύψει από την κοινή γνώμη τους πραγματικούς υπαίτιους για την πιο βαθιά κρίση των τελευταίων 80 χρόνων και να προετοιμάσει την ιδεολογική βάση, πάνω στην οποία οι λαϊκές μάζες θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της. Την ίδια στιγμή στο μεγάλο κεφάλαιο χαρίζουν τεράστια ποσά.

Τα συνδικάτα, η αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να δώσουν την ακόλουθη απάντηση:

Μαζί στους δρόμους ενάντια σ’ αυτούς που είναι υπαίτιοι για την κρίση.

Να κινητοποιηθούμε ενάντια στην πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) οι οποίες, κάτω από εντολές των ισχυρών κρατών, στην πραγματικότητα θέτουν την Ελλάδα σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και της στερούν τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Το εργατικό κίνημα και η αριστερά στην Ευρώπη πρέπει να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να υποστηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών και συνταξιούχων.

Ένας νικηφόρος αγώνας ενάντια στα σχέδια της Ε.Ε. και της Ελληνικής Κυβέρνησης θα αποτελούσε ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για τους εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη όμως για το ελληνικό εργατικό κίνημα είναι να μάθουμε από αυτό και να αρχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σ’ αυτές στις αντιλαϊκές και εξοντωτικές πολιτικές στην Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι διαδηλώσεις της 12ης Ιουνίου και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των μαθητών πρέπει να είναι η αρχή.

Κοινές πανευρωπαϊκές δράσεις και διαμαρτυρίες, π.χ. μια πανευρωπαϊκή μέρα δράσης, πρέπει να οργανωθούν από τα συνδικάτα, την αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα.

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Υπογράφουν
– Mustafa Efe, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην DAIMLER και εκπρόσωπος του συνδικάτου IG METALL
– Dieter Braeg, εκπρόσωπος του DIE LINKE Moenchengladbad Sued – πρώην πρόεδρος του σωματείου στην Fa, Piersburg Neuss
– Inge Hoeger ,Βουλευτής DIE LINKE
– Ulla Jelpke, Βουλευτής DIE LINKE
– Mikhail Aggelides, Πρόεδρος του DIE LINKE Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας
– Dr. Eckhard Fascher, εκπρόσωπος του DIE LINKE στο συμβούλιο του Goettingen
– Viktor Frohmiller, εκπρόσωπος των μαθητευόμενων / ασκούμενων στην επιχείρηση συγκοινωνιών του Βερολίνου
– Christine Lehnert, δημοτική σύμβουλος στο Ροστόκ με το κόμμα Sozialistische Allternative (SAV)
– Claus Ludwig, σοσιαλιστής δημοτικός σύμβουλος στην Κολωνία με το κόμμα DIE LINKE
– Michael Pruetz, BASG Βερολίνο
– Lucy Redler, Εκπρόσωπος του κόμματος Sozialistische Allternative (SAV – συμμετέχει στο Die Linke)
– Rainer Spilker, πρόεδρος του συνδικάτου Ver.di στο Minden
– Angelika Teweleit, Εκπρόσωπος Τύπου του «Δικτύου για ένα δημοκρατικό και αγωνιστικό ver.di»

_________________________

Μήνυμα αλληλεγγύης στους Γερμανούς εργαζόμενους που σήμερα Σάββατο, 20 Μάρτη, διαδηλώνουν στην Στουτγκάρδη και την Έσση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Γερμανοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες, που δίνετε, σήμερα και όλο αυτό τον καιρό, τη μάχη ενάντια στην Άγκελα Μέρκελ και την γερμανική άρχουσα τάξη, σας αποστέλλουμε τους πιο θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους αγώνες σας.

Δεν υπάρχει τμήμα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη, σήμερα, που δεν δέχεται επίθεση. Οι άρχουσες τάξεις στην Ευρώπη θέλουν να μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε για την οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι ίδιοι, οι τραπεζίτες οι κερδοσκόποι και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, στο ακατάσχετο κυνηγητό του κέρδους τους. Θέλουν να μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε εμείς για τα λεφτά που ξόδεψαν για να σώσουν τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές που στη διάρκεια αυτής οικονομικής κρίσης στην ουσία χρεοκόπησαν.

Το ελληνικό εργατικό κίνημα καλείται να πληρώσει ένα πολύ σκληρό τίμημα. Όμως δεν έχει την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτή την κρίση!

Όχι μόνο αυτό αλλά, επιπλέον, αντιμετωπίζουμε μια χιονοστιβάδα από ψέματα και λασπολογία ενάντια στην ελληνική εργατική τάξη, την οποία τα ΜΜΕ των άρχουσων τάξεων στην Ευρώπη παρουσιάζουν σαν διεφθαρμένη και αργόσχολη.

Είναι ψεύτες και υποκριτές – αυτή είναι η απάντησή μας! Και λένε ψέματα γιατί θέλουν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για τις εγκληματικές πολιτικές που ακολούθησαν και οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Υποστηρίζουν ότι «ζούμε πέρα από τα όρια μας»

… όμως δεν αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες συνταξιούχοι που ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα!

… δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τη «γενιά των 700 ευρώ» – δηλαδή τη γενιά των νέων εργαζομένων στην Ελλάδα που παίρνουν τον βασικό μισθό των 700 ευρώ τον μήνα αν έχουν πλήρη απασχόληση – πράγμα που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ και που σημαίνει ότι στην πράξη έχουν μερική απασχόληση των 300 ή 400 ευρώ τον μήνα, για μηνιαίες ή η ακόμη και για ημερήσιες συμβάσεις!

… και δεν συνηθίζουν να αναφέρουν ότι πάνω από το 20% (επίσημα!) των Ελλήνων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, τα οποία όμως μεταφράζονται, για μια τετραμελή οικογένεια, σε περίπου 900 ευρώ τον μήνα!

Αυτά δεν αντιστοιχούν σε φτώχεια – αντιστοιχούν σε πείνα! Όμως δεν το αναφέρουν ποτέ!

Υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι διεφθαρμένοι – ποτέ όμως δεν εντοπίζουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της διαφθοράς. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην πρόσφατη περίοδο στην Ελλάδα ήταν το σκάνδαλο της Ζίμενς. Η Ζίμενς όμως δεν εξαγόρασε τους εργαζόμενους γενικά και αόριστα για να εξασφαλίζει συμβόλαια με το ελληνικό δημόσιο, αλλά εξαγόρασε τις κορυφές, τον στενό κύκλο γύρω από τους υπουργούς και την ηγεσία των κομμάτων εξουσίας.

Επομένως, ναι υπάρχει διαφθορά , αυτοί όμως που είναι βουτηγμένοι σ’ αυτήν είναι οι ίδιες οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι ελίτ της άρχουσας τάξης, που στη συνέχεια απαιτούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος των δικών τους απατών και σκανδάλων.

Η λασπολογία και τα ψέματα είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουν να επιβάλουν τις πολιτικές τους. Ακόμα και τώρα, παρά την τεράστια κρίση που δημιούργησαν, το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους. Η Άγκελα Μέρκελ ζητά να πληρώσουν την κρίση οι Έλληνες εργαζόμενοι, αλλά την ίδια στιγμή επιμένει να αγοράσει η ελληνική κυβέρνηση τα 60 Γιουροφάιτερ που διαπραγματεύονται, υποβρύχια και τάνκς Λέοπαρντ. Η αμερικανική, γαλλική και γερμανική βιομηχανία όπλων έχουν ένα εξαίρετο πελάτη, την Ελλάδα που σπαταλά το 4,3 % του Α.Ε.Π. της (το πιο υψηλό ποσοστό στην Ευρώπη!) κάθε χρόνο για να αγοράζει όπλα – όμως κανείς από αυτούς τους «σοφούς» ηγέτες δεν προτείνει καμία μείωση στους ελληνικούς εξοπλισμούς!

Η υποκρισία των ηγετών της Ευρώπης γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη στα εκατομμύρια των Ελλήνων εργαζομένων. Οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι ο εχθρός τους είναι και εντός των τειχών και εκτός των τειχών: η ελληνική άρχουσα τάξη μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές άρχουσες τάξεις είναι οι εχθροί! Καταλαβαίνουν ότι οι μόνοι σύμμαχοι που έχουμε σαν ελληνικό εργατικό κίνημα είναι οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό που επίσης παλεύουν ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας.

Χρειαζόμαστε ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στις επιθέσεις. Κανένας από μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του αυτή την επίθεση. Χρειαζόμαστε μια πανευρωπαϊκή μέρα δράσης των εργαζομένων. Χρειαζόμαστε μια γενική, πανευρωπαϊκή, απεργία ενάντια στη λιτότητα που μας επιβάλλουν.
Πίσω από την κρίση βρίσκονται οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι και οι πολυεθνικές. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν!
Γι’ αυτό και ένα από τα κεντρικά αιτήματα μας πρέπει να είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών, κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Μόνο έτσι μπορούν να λειτουργούν εξυπηρετώντας την πλειοψηφία και την κοινωνία και όχι τα κέρδη μιας ελάχιστης μειοψηφίας.
Μόνο έτσι μπορούν να αποφευχθούν καταστροφικές οικονομικές κρίσεις όπως αυτή που ζούμε, στο μέλλον.

Ανδρέας Παγιάτσος, μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής