Γερμανοί καθηγητές ζητούν να εγγραφούν οικειοθελώς στη «πλατφόρμα κατάδοσης» του AfD

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η αντιδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) που παροτρύνει τους μαθητές να «καταδίδουν» τους καθηγητές τους που είναι πολιτικά ενεργοί και ασκούν κριτική ενάντια στο AfD, προκειμένου να διασφαλιστεί η «πολιτική ουδετερότητα» στα σχολεία.

Ήδη, σύμφωνα με το ακροδεξιό κόμμα, έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται οι πρώτες καταγγελίες, ενώ μετά το Αμβούργο έκανε την εμφάνισή της και η δεύτερη πλατφόρμα στη Βάδη-Βυτεμβέρη και προγραμματίζονται να λειτουργήσουν αντίστοιχες πλατφόρμες σε Βερολίνο, Σαξονία και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

Η πρώτη απάντηση των καθηγητών

Δεν άργησε να έρθει όμως και η πρώτη απάντηση από τη πλευρά των καθηγητών. Καθηγητές του σχολείου Lina Morgenstern του Βερολίνου, έστειλαν μια επιστολή προς το AfD, που χωρίς φόβο ζητάνε να προστεθούν τα ονόματά τους οικοιθελώς στη «μαύρη λίστα» των καθηγητών.

«Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να περιλαμβάνονται τα ονόματά μας σε αυτή τη λίστα, γιατί έτσι θα σιγουρευτούμε ότι βοηθάμε τους μαθητές μας να κατανοήσουν τον χαρακτήρα του κόμματός σας».

Σαν απάντηση στη δήθεν «πολιτική ουδετερότητα» που θέλει να επιβάλει το AfD, ξεκαθαρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποκαλύψουν στους μαθητές τον πραγματικό ρόλο των ακροδεξιών:

«Θα ενημερώνουμε τους μαθητές μας όταν μέλη και αξιωματούχοι του κόμματός σας επιδίδονται σε ρατσιστικές, απάνθρωπες, σεξιστικές, ιστορικά αναθεωρητικές, αντισημιτικές ή αντιδημοκρατικές πράξεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξή μας στην κοινωνία».

«Από την ιστορία γνωρίζουμε ότι αυτό που ξεκινά με την αποκήρυξη και την περιθωριοποίηση καταλήγει με τον εγκλεισμό των αντιφρονούντων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για όλους αυτούς τους λόγους, και διότι δεν φοβόμαστε, θα μας τιμούσε αν προσθέτατε τα ονόματά μας στη λίστα των επικριτών σας»

Γύρω από το ζήτημα έχει ξεκινήσει μια καμπάνια συλλογής υπογραφών, με το hashtag #MeinLehrerFetzt («Ο δάσκαλός μου είναι τέλειος») και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50.000 υπογραφές.

Η λογική της «πολιτικής ουδετερότητας»

Είναι προφανές ότι πίσω από τον μανδύα της «πολιτικής ουδετερότητας» που προπαγανδίζει το ακροδεξιό κόμμα, βρίσκεται η προοπτική για ένα σχολείο όπου μαθητές και καθηγητές δεν θα εκφράζουν ανοιχτά τις πολιτικές τους θέσεις.

Η απαγόρευση των συζητήσεων για τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα ευνοεί την ακροδεξιά προπαγάνδα του AfD, που θέλει να αξιοποιήσει τη σιωπή αυτή για να δηλητηριάσει τους μαθητές με ρατσιστικό μίσος. Κάτι παρόμοιο είδαμε να γίνεται και στο χώρο του αθλητισμού με τη λογική του «no politica», όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία κερδισμένες βγαίνουν οι ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που δρουν στις κερκίδες.

Η κίνηση των Γερμανών καθηγητών είναι μια πρώτη απάντηση στις κινήσεις του AfD. Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει κινητοποιήσει μαζικά στρώματα στη γερμανική κοινωνία, που έδειξαν το ανάστημα τους στην ιστορική πορεία των 240.000 πριν μερικές μέρες στο Βερολίνο. Αξίζουν την αλληλεγγύη μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα