Γερμανία: Κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση – χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους!

Στις17 Ιουνίου πάνω από 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε 80 γερμανικές πόλεις. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν να παλεύουν μαζί ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν

– η αύξηση των δαπανών για την παιδεία,

– μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη,

– πρόσληψη 100.000 επιπλέον δασκάλων,

– κατάργηση των διδάκτρων και

– Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν σε κοινές διαδηλώσεις.

Στο Βερολίνο, 27.000 νεολαίοι έκαναν κοινή πορεία με το συνδικάτο των καθηγητών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχε καλέσει σε 24ωρη απεργία. Σε πολλές πόλεις συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και βρεφονηπιοκόμοι που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση εδώ και εβδομάδες.

Η διαδήλωση της 17ης Ιούνη ήταν το αποκορύφωμα της «εκπαιδευτικής απεργίας» που οργανώθηκε από τις 15 ως τις 19 Ιούνη σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας με πρωτοβουλία της οργάνωσης νεολαίας του Αριστερού Κόμματος (Die Linke) και άλλων αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων.

Στις καταλήψεις των σχολών, τις συνελεύσεις και τις εκδηλώσεις του κινήματος έχει αρχίσει να συζητιέται πλατιά η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του εκπαιδευτικού κινήματος και προετοιμασίας για τις μάχες που έρχονται. Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές καταλαβαίνουν πως μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη που έρχεται, κυβέρνηση και άρχουσα τάξη θα εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η πορεία της 17ης Ιούνη ήταν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να τους σταματήσουμε.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής