Γερμανία: στην τελική ευθεία για τις εκλογές

« Θα ψηφίσω το WASG. Είστε διαφορετικοί από τους άλλους και ενδιαφέρεστε για τους απλούς ανθρώπους».

Αυτά είναι τα σχόλια που ακούν πολύ συχνά οι ακτιβιστές και τα μέλη του WASG (Κόμμα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Εργασία) κατά την διάρκεια της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή, 17 Σεπτέμβρη στο Βερολίνο.

Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν το WASG σαν το κόμμα που μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους και όχι τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο και είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για αυτό και να βοηθήσουν την εκστρατεία του.

***

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το WASG έδειξε στην πράξη πόσο διαφορετικό είναι από τα άλλα κόμματα, ότι παλεύει και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας στο Βερολίνο.

– Τα μέλη του WASG και του SAV (το τμήμα της CWI στην Γερμανία) συμμετέχουν στην δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Bosch Siemens, ένα από τα λίγα εναπομείναντα μεγάλα εργοστάσια στο Βερολίνο που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει.

– Το WASG επίσης στηρίζει ενεργά τους εργαζόμενους στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνο, το Charite, που παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς, κάτι που ζητούν εδώ και δυο χρόνια.

Τα προβλήματα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι πολλά και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το WASG να καταφέρει να μπει στην Βουλή σε αυτές τις εκλογές.

Μια τέτοια νίκη για το WASG θα είναι μια πολύ μεγάλη νίκη για το σύνολο της αριστεράς στην Γερμανία τόσο μέσα όσο και έξω από το κόμμα και για όσους πιστεύουν πως μια θέση στο κοινοβούλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων πιο δυνατά, και για να ενισχυθεί η πάλη για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τους.

***

Η σημασία μιας τέτοιας επιτυχίας γίνεται ακόμα πιο μεγάλη γιατί το WASG του Βερολίνου κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές, ενάντια στο PDS (Κόμμα Δημορκατικού Σοσιαλισμού, πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Ανατολικής Γερμανίας) σε αντίθεση με ότι γίνεται στην υπόλοιπη Γερμανία, όπου τα δύο κόμματα κατεβαίνουν από κοινού σαν «αριστερό κόμμα». Ο λόγος γι’ αυτό είναι συμμετοχή μέχρι τώρα του PDS στην κυβέρνηση του Βερολίνου μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εφαρμόζοντας τις αντεργατικές πολιτικές των τελευταίων. Η απόφαση αυτή του WASG στο Βερολίνο πέρασε μετά από πρόταση της SAV, του Γερμανικού τμήματος της CWI που συμμετέχει στο WASG, και μετά από μεγάλη μάχη, ενάντια στην κεντρική ηγεσία του WASG, ενάντια στην προπαγάνδα του PDS αλλά κι ενάντια στην επίθεση των αστικών ΜΜΕ που παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη του WASG Βερολίνου.

Αν το WASG Βερολίνου καταφέρει να πάρει το 5% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή, αυτό θα είναι ενάντια στην προσπάθεια της ηγεσίας του WASG, της ηγεσίας του PDS αλλά και των αστικών κομμάτων και ΜΜΕ, που δεν θέλουν με τίποτα τη νίκη του! Γι’ αυτό και ο στόχος του 5% είναι πολύ δύσκολος! Αλλά και γι’ αυτό μια επιτυχία θα έχει τεράστια σημασία.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του WASG για το κοινοβούλιο είναι η Λούσυ Ρέντλερ, μέλος της SAV.

_________________________

Εκλογική επιτυχία της CWI στην Γερμανία

Στις δημοτικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου στο Σελ της Γερμανίας, μιας πόλης 100.000 κατοίκων στο κρατίδιο της Σαξονίας, η CWI εξέλεξε τον 5ο της δημοτικό σύμβουλο στην Γερμανία. Ο σύντροφος συμμετείχε σε κοινό ψηφοδέλτιο με το WASG, το Αριστερό Κόμμα- PDS και ανένταχτους αριστερούς.

Μαρία Μπουτζαρέλου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα