Γερμανία: Νίκη των Πράσινων στις πρόσφατες εκλογές-Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πυρηνική ενέργεια

Ανταπόκριση από τον Σάσα Στάνισιτς, SAV (Σοσιαλιστική Εναλλακτική)- CWI στη Γερμανία
Επιμέλεια: Μαρία Καπαράκη

Σαρωτική νίκη σημείωσε το κόμμα των Πρασίνων στις πρόσφατες τοπικές εκλογές που έγιναν στη Γερμανία στα τέλη Μάρτη, στα ομοσπονδιακά κρατίδια Βάδη- Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο. Στη Βάδη- Βυρτεμβέργη οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν την εξουσία ύστερα από 60 σχεδόν χρόνια, ενώ στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σημείωσαν πτώση 10%, παραμένοντας ωστόσο στην εξουσία σε συνεργασία με τους Πράσινους.

Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πυρηνική ενέργεια

Η τεράστια πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία έχει θέσει το θέμα των πυρηνικών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους Γερμανούς. Η κοινωνία της Γερμανίας είναι εδώ και δεκαετίες αντίθετη με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μάρτη σε μια σειρά από περιοχές 240.000 κόσμου βγήκαν στους δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα πυρηνικά. Το κόμμα των Πρασίνων χτίστηκε τη δεκαετία του ‘80 στηριγμένο σε ένα βαθμό στη συμμετοχή του στον αγώνα ενάντια στην πυρηνική ενέργεια.

Όταν οι Πράσινοι μπήκαν σε πανεθνική κυβέρνηση για πρώτη φορά το 1998 έκαναν με τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας τον λεγόμενο ”πυρηνικό συμβιβασμό”, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εξόδου της χώρας από τα πυρηνικά. Αυτό ήταν στην ουσία ένας σάπιος συμβιβασμός που επέτρεπε να συνεχίσουν να υπάρχουν πυρηνικά και μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας για δεκαετίες. Όμως αυτό που ώθησε στην αναζωπύρωση του κινήματος ενάντια στα πυρηνικά τον τελευταίο χρόνο ήταν η απόφαση της τωρινής νεο-φιλελεύθερης κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελεύθερων, που όταν βγήκε στην εξουσία έδωσε ισόβια παράταση στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών.

Η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης για το θέμα άλλαξε μετά τα γεγονότα στη Φουκουσίμα: η Μέρκελ ανακοίνωσε αναστολή της επέκτασης λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ενώ άρχισε και συζήτηση για ενδεχόμενο τερματισμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας εντελώς. Αυτό αντανακλά το φόβο της άρχουσας τάξης για το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός ακόμα πιο μαζικού κινήματος ενάντια στα πυρηνικά και ριζοσπαστικοποίησης της συνείδησης.

Κίνημα “Στουτγκάρδη ‘21”

Η νίκη των Πρασίνων δε βασίζεται μόνο στο θέμα των πυρηνικών, αλλά και στη μάχη “Στουτγκάρδη ‘21”, έναν αγώνα ενάντια στο χτίσιμο ενός νέου σιδηροδρομικού σταθμού στην Στουτγκάρδη. Για πάνω από έναν χρόνο ένα πολύ μαζικό κίνημα πάλεψε για να εμποδίσει την πραγματοποίηση αυτού του πολύ ακριβού έργου, με εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις και πορείες που έφτασαν μέχρι και τις 100.000 κόσμο. Οι Πράσινοι συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το κίνημα.

Παρόλα αυτά δεν θα χρησιμοποιήσουν την κυβερνητική τους θέση για να σταματήσουν το χτίσιμο του σταθμού. Όντας στην εξουσία μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες θα κάνουν απλά ένα δημοψήφισμα για το θέμα, πράγμα που σημαίνει ότι το χτίσιμο του σταθμού θα προχωρήσει κανονικά αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το θέμα είναι θετικό (κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται αν οι μεγάλες εταιρείες, τα αστικά κόμματα και τα μίντια αναπτύξουν μαζικά μια εκστρατεία προς αυτή την κατεύθυνση).

Το αριστερό κόμμα Die Linke

Το Die Linke δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 5% και στα δύο κρατίδια (2,8% στη  Βάδη- Βυρτεμβέργη και 3% στη Ρηνανία-Παλατινάτο), ποσοστό που είναι παραπάνω από απογοητευτικό. Το αριστερό κόμμα λειτουργεί περισσότερο ως δύναμη πίεσης προς το SPD και τους Πρασίνους, αντί να προτάσσει μια ανεξάρτητη και μάχιμη σοσιαλιστική προοπτική. Επιπλέον, δεν έπαιξε κάποιο ηγετικό ρόλο στο κίνημα “Στουτγκάρδη ‘21” και το κίνημα ενάντια στα πυρηνικά, αφήνοντας όλο το έδαφος ελεύθερο για τους Πράσινους.

Εκλογή του υποστηρικτή του SAV στην πόλη του Κάσσελ

Ταυτόχρονα, στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στο κρατίδιο Έσση και στην πόλη Κάσσελ το αριστερό κόμμα κέρδισε 6,8%, ενώ ο υποστηρικτής του SAV (τμήμα της CWI στη Γερμανία) και πρόεδρος του τοπικού συνδικάτου των δασκάλων Σίμον Άλεπ εκλέχτηκε στο συμβούλιο.

Το SAV συμμετέχει στο κίνημα “Στουτγκάρδη ‘21” και την αντίστοιχη εκστρατεία με στόχο να ασκηθεί πίεση στη νέα κυβέρνηση και να διασφαλιστεί ότι ο υπόγειος σιδηροδρομικός σταθμός δε θα χτιστεί. Επιπλέον συμμετέχει ενεργά και στο κίνημα ενάντια στα πυρηνικά. Απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών και το πέρασμα των εταιριών ενέργειας κάτω από κρατικό έλεγχο και εργατική διαχείριση, με στόχο ένα δημοκρατικό πλάνο για την παραγωγή ενέργειας και επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα εξηγούμε την ανάγκη για μια κυβέρνηση υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης, που θα απαλλάξει τη χώρα από την πυρηνική ενέργεια και θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα