Η εντατικοποίηση των σπουδών, τα διδάκτρα που ισχύουν στα περισσότερα κρατίδια και η διαρκής υποχρηματοδότηση είναι κάποιοι από τους λόγους που έχουν βγει ξανά στους δρόμους οι Γερμανοί φοιτητές, με δεκάδες σχολές να τελούν υπό κατάληψη. Συνέντευξη με την Λούσι Ρέντλερ, μέλος του SAV, τμήματος της CWI στην Γερμανία.
_____
Πότε ξεκίνησαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία; Τι ρόλο έπαιξαν οι καταλήψεις των φοιτητών στην Αυστρία;
Οι φοιτητές και οι μαθητές της Γερμανίας βρίσκονται σε αναβρασμό τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Τον περσινό Ιούνη για παράδειγμα, κατέβηκαν στο δρόμο 270.000 φοιτητές και μαθητές σε όλη τη χώρα. Μετά το καλοκαίρι το κίνημα βρίσκονταν σε ύφεση αλλά οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Αυστρία λειτούργησαν σαν καταλύτης και στις αρχές του Νοέμβρη ο «ιός» των καταλήψεων εξαπλώθηκε από την Αυστρία στη Γερμανία. Στις 17 Νοέμβρη περίπου 85.000 φοιτητές κατέβηκαν σε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και οι καταλήψεις εξαπλώθηκαν σε περισσότερα από 40 πανεπιστήμια της Γερμανίας.
Ποια είναι τα βασικά αιτήματα του κινήματος;
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις δεν έρχονται σαν απάντηση σε κάποιο νέο μέτρο που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση αλλά σαν αντίδραση απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στα Γερμανικά πανεπιστήμια και την παιδεία γενικότερα. Η εντατικοποίηση των σπουδών, οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, το σύστημα των διδακτικών μονάδων και το άγχος που απορρέει από αυτό, οι εξετάσεις ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο επίπεδο σπουδών(σύστημα bachelor ? master) και το γεγονός ότι περίπου το 20-25% δεν συνεχίζει στο δεύτερο επίπεδο, τα δίδακτρα που ισχύουν σε περισσότερα από τα μισά κρατίδια, το άγχος και η πίεση που ασκείται στους μαθητές, η διαρκής υποχρηματοδότηση, η μείωση της διάρκειας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 13 στα 12 έτη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της συνθήκης της Μπολόνια. Για αυτό άλλωστε η αντίθεση στη «Μπολόνια» είναι το κεντρικό αίτημα των κινητοποιήσεων παρότι κάθε πανεπιστήμιο έχει και τα δικά του αιτήματα .
Ποια είναι η μορφή οργάνωσης και τα όργανα του φοιτητικού κινήματος;
Το κυρίαρχο στοιχείο σήμερα είναι ο αυθορμητισμός και η λογική της «αυτοοργάνωσης». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκλεγμένα όργανα των φοιτητών ούτε σε τοπικό ούτε και σε εθνικό ? ομοσπονδιακό επίπεδο. Στα κατειλημμένα αμφιθέατρα γίνονται συνελεύσεις ενώ έχουν γίνει και φοιτητικές συναντήσεις (συντονιστικά) και σε εθνικό επίπεδο. Αυτές οι συναντήσεις όμως δεν αποτελούνται από εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών. Για αυτό οι συνεδριάσεις αυτές είναι πολλές φορές χαοτικές και δεν παίρνονται αποφάσεις για τα επόμενα βήματα του κινήματος. Επιπλέον σε κάποια στρώματα των φοιτητών επικρατεί μια γενική καχυποψία απέναντι στις πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα και αυτό πηγάζει από την απόρριψη των επίσημων ? μεγάλων κομμάτων του κεφαλαίου. Το SAV πιστεύει πως το κίνημα χρειάζεται να οργανωθεί πιο δημοκρατικά και για αυτό προτείνουμε την εκλογή συντονιστικών επιτροπών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Οι φοιτητές της Αυστρίας προσπάθησαν, και σε ένα βαθμό κατάφεραν, να οργανώσουν κάποιες κοινές κινητοποιήσεις με εργαζόμενους. Τι γίνεται στη Γερμανία πάνω σε αυτό το ζήτημα;
Και στη Γερμανία έχουν γίνει κάποια μικρά αλλά σημαντικά βήματα στη σύνδεση φοιτητών ? εργαζομένων. Καταρχήν οι φοιτητές κατάφεραν να κερδίσουν την δημόσια υποστήριξη από μεγάλα συνδικάτα όπως αυτό των δημοσίων υπαλλήλων (αντίστοιχη ΑΔΕΔΥ) και των καθηγητών (αντίστοιχη ΟΛΜΕ). Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αναγκάστηκαν να το κάνουν αυτό κάτω από την πίεση των φοιτητών αλλά και την υποστήριξη της κοινωνίας προς το φοιτητικό κίνημα. Όμως πέρα από τα λόγια οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν πήραν καμιά συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους στο πλευρό των φοιτητών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν τέτοιες κοινές κινητοποιήσεις. Για παράδειγμα στο κρατίδιο του Χέσεν οι καθηγητές προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη μαζί με τους φοιτητές. Στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου οι φοιτητές έχουν φτιάξει ένα κοινό «μέτωπο» αλληλοϋποστήριξης με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Οι φοιτητές συμμετείχαν ενεργά στην περιφρούρηση της απεργίας που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του πανεπιστημίου πριν λίγο καιρό. Και από την μεριά τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και το προσωπικό του πανεπιστημίου του Βερολίνου συμμετείχαν στις φοιτητικές διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη σε ένδειξη αλληλεγγύης.
______________