Πράσινο φως για να εντείνουν τις επιθέσεις τους ενάντια στους εργαζόμενους, εκτιμάει η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ότι ήτανε τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε τρία ομόσπονδα κρατίδια με 17 εκ. ψηφοφόρους, που δείχνουν ότι και τα δυό αυτά κόμματα αύξησαν τα ποσοστά τους. Τα ΜΜΕ υποστηρίζουν έτσι πως λύνονται τώρα τα χέρια της Α.Μέρκελ για να προχωρήσει και σε άλλα μη δημοφιλή μέτρα, αφού τα δύο κόμματα έχουν πλειοψηφία και στη Κάτω Βουλή, ενώ δεν υπάρχουν και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στο άμεσο μέλλον.
Στη πραγματικότητα, όμως, νικητής στις εκλογές ήτανε η αποχή που κυμάνθηκε από 40% έως 50% με αποτέλεσμα και τα δυό κυβερνητικά κόμματα να χάσουν ψήφους. Στο κρατίδιο Σαξωνίας Άνχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου νικητές ήτανε οι Χριστιανοδημοκράτες, σφυγμομετρήσεις έδειξαν ότι το 68% των πολιτών πιστεύει πως το κοινωνικό σύστημα είναι άδικο και το 40% δεν εκτιμά κανένα κόμμα.
Αντίσταση με απεργιακό κύμα
Η μακρύτερη απεργία στον δημόσιο τομέα στην ιστορία της χώρας τα τελευταία 80 χρόνια συνεχίζεται για 8η βδομάδα και έχει εξαπλωθεί στα περισσότερα ομοσπονδιακά κρατίδια. Οι απεργοί αρνούνται να δεχτούν να δουλεύουν 40 ώρες τη βδομάδα, αντί για 38,5 που δουλεύουν τώρα, χωρίς αύξηση των μισθών.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι άδεια τα ταμεία και πρέπει να γίνουν οικονομίες και ισχυρίζεται ότι πρόκειται μόνο για 18 λεπτά επιπλέον εργασίας κάθε μέρα. Τα συνδικάτα εξηγούν ότι αυτό το μέτρο σημαίνει δύο επιπλέον βδομάδες εργασίας τον χρόνο, χωρίς καμμιά αποζημίωση και αποκαλύπτουν ότι έτσι θα μπούνε σε κίνδυνο 250.000 θέσεις εργασίας. Ας σημειωθεί ότι στον δημόσιο τομέα απασχολούνται σήμερα 4,7 εκ. εργαζόμενοι.
Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, απεργούν σε τέτοια έκταση και διάρκεια (τρείς βδομάδες μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο) 22.000 γιατροί, στα πανεπιστημιακά και κρατικά πανεπιστήμια όλης της Γερμανίας. Διεκδικούν αυξήσεις μέχρι 30%, πληρωμή υπερωριών και καλύτερο καταμερισμό του ωραρίου εργασίας. Ο μέσος μισθός γιατρού σε πανεπιστημιακή κλινική είναι 2.000 ευρώ, για μέχρι 14 ώρες εργασία κάθε μέρα.
Σε προειδοποιητικές απεργίες προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε εκατοντάδες γερμανικές επιχειρήσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταλλουργίας από τις αρχές του Απρίλη. Το τεράστιο συνδικάτο IG Metall διεκδικεί αυξήσεις 5%.
Καμιά εμπιστοσύνη στα αφεντικά
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, με κέρδη 1,3 δις δολαρίων και πωλήσεις 114 δις δολαρίων το 2005, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει μέσα στην επόμενη τετραετία 20.000 εργαζόμενους, από τους 103.000 συνολικά. Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την αύξηση των ωρών εργασίας από 28,8 την βδομάδα, που είναι σήμερα σε 35 ώρες.
Ας σημειωθεί ότι η VW είχε πριν δυό χρόνια δεσμευτεί σε συμφωνία με τα συνδικάτα πως δεν θα έκανε άλλες απολύσεις στη Γερμανία μέχρι το 2011. Δυστυχώς, οι συνδικαλιστές ηγέτες της IG Metall δέχτηκαν τότε την συμφωνία και μπόρεσαν να πείσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση των αποδοχών τους και εντατικοποίηση της δουλειάς τους για να μειωθεί το εργατικό κόστος κατά 30%. Τώρα η VW αποκαλύπτει ξανά το πραγματικό πρόσωπο της.