Γερμανία: Απεργία στην «Amazon»!

Ανταπόκριση από τη Γερμανία,
επιμέλεια Νίκος Κοκκάλης

Στις 14 Μαϊου 1.100 εργαζόμενοι, σε τρεις από τους εφτά χώρους εργασίας της εταιρίας Amazon στη Γερμανία κατέβηκαν σε απεργία. Βασικός λόγος, οι χαμηλοί μισθοί και οι άθλιες συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι της Amazon παίρνουν ημερομίσθια πολύ χαμηλότερα από την κλαδική σύμβαση που ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα για τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές. Σύμφωνα με την Συνδικάτο των Εργαζομένων στον τομέα των Υπηρεσιών (ver.di) αν οι εργαζόμενοι της Amazon πληρώνονταν σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση, θα έπαιρναν περίπου 9.000 ευρώ επιπλέον το χρόνο, όπως επίσης και δώρα Χριστουγέννων και καλοκαιριού, αλλά και αυξήσεις με βάση το χρόνο εργασίας τους στην εταιρία.

Σύμφωνα με μαρτυρία εργαζομένου, «Για πέντε χρόνια, η εταιρία δεν είχε κάνει ούτε μία αύξηση στους εργαζόμενους της στην περιοχή Bad Hersfeld, και μόνο όταν η ver.di εμφανίστηκε στο χώρο εργασίας έγιναν οι πρώτες αυξήσεις».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της Amazon δουλεύουν κάτω από συνεχή πίεση, είναι υποχρεωμένοι να περπατούν για τεράστιες αποστάσεις ανάμεσα σε αποθήκες, (μέχρι και 25 χλμ την ημέρα), βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και αν τολμήσουν να «καθυστερήσουν» δέχονται επίπληξη από έναν πομπό που είναι τοποθετημένος στο χέρι τους. Ακόμα και τα διαλείμματα τους, μοιάζουν με καψόνια, αφού ακόμα και για να πάνε από και προς τους χώρους διαλείμματος, περνούν από πολλαπλούς ελέγχους ασφαλείας.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην εταιρία, δουλεύουν είτε υπό καθεστώς HARTZ IV (πρώην μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται σε καθεστώς επιδοτούμενης εργασίας και δεν δικαιούνται επιδόματα) είτε είναι άνθρωποι που απέχουν λίγα χρόνια από τη συνταξιοδότηση, ή ακόμη και εργαζόμενοι από χώρες που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας είναι προσεκτικά τοποθετημένες σε περιοχές των οποίων οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα (φτώχεια, ανεργία, κλπ). Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε την πλήρη απουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα) δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι δέχονταν να εργαστούν υπό αυτές τις συνθήκες. Πολύ απλά δεν είχαν άλλη επιλογή.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων προσλαμβάνεται με βάση προσωρινές συμβάσεις, οι οποίες μπορεί να ανανεώνονται μέχρι και για πάνω από δύο χρόνια. Κάποιοι από τους απεργούς καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ακόμη και συμβάσεις μιας ημέρας!

Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, η Amazon αναγκάστηκε μετά τη δημοσιότητα που προκλήθηκε, να σταματήσει τη συνεργασία της με την ιδιωτική εταιρία φύλαξης HESS, το όνομα της οποίας παραπέμπει άμεσα στην περίοδο του Nαζισμού. Η εταιρία αυτή χρησιμοποιούνταν για να αστυνομεύει τα καταλύματα στα οποία μένουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, και οι υπάλληλοί της συνήθιζαν να τους παρενοχλούν, φορώντας μάλιστα «παραδοσιακές» στολές της γερμανικής ακροδεξιάς.

Η 24ωρη απεργία στις 3 από τις 7 αποθήκες της Amazon φαίνεται πως ήταν μόνο ή αρχή. Το συνδικάτο προετοιμάζει απεργιακές κινητοποιήσεις και στους υπόλοιπους χώρους εργασίας της Amazon στην Γερμανία, σαν πρώτο βήμα, με τελικό στόχο την προετοιμασία απεργίας διαρκείας σε όλες τις αποθήκες.

Πρόκειται για μια προσπάθεια τεράστιας σημασίας, δεδομένου ότι η Γερμανία κατέχει πλέον την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη, ως προς την ευέλικτη και επισφαλή εργασία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα