Γερμανία: 45.000 διαδηλωτές στο Βερολίνο και την Στουτγκάρδη ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Άρθρο του Sascha Stanicic, SAV (ٍΣοσιαλιστική Εναλλακτική), γερμανικό τμήμα της CWI

Πέντε μέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών/ Φιλελεύθερων για εφαρμογή νέου προγράμματος λιτότητας, 45.000 εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαίοι κατέβηκαν σε μαχητικές πορείες διαμαρτυρίας στο Βερολίνο και την Στουτγκάρδη με κεντρικό σύνθημα: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση σας!»

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει περικοπές ύψους 80 δις ευρώ μέχρι το 2014 – κυρίως μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της κατάργησης θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 79% του πληθυσμού είναι αντίθετο, θεωρεί πως το πρόγραμμα περικοπών είναι άδικο και ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες – διόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς πως στις αρχές της χρονιάς αποφασίστηκαν νέες φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, απαλλαγές τις οποίες η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να ακυρώσει.

Η δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει την δημοτικότητα της πολύ κάτω από το 40% όπως φαίνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ έχει προκαλέσει και σοβαρούς τριγμούς στην κυβερνητική συμμαχία.

Οι διαδηλώσεις της 15ης Ιουνίου, είχαν προγραμματιστεί εδώ και μερικούς μήνες από μια πλατιά συμμαχία που αποτελείται από το αριστερό κόμμα Die Linke, συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κοινωνικές οργανώσεις και αριστερές ομάδες. Η SAV (Σοσιαλιστική Εναλλακτική, γερμανικό τμήμα της CWI) συμμετέχει σε αυτή την συμμαχία και τύπωσε χιλιάδες αφίσες, φυλλάδια και αυτοκόλλητα για να συμβάλλει στην κινητοποίηση. Ωστόσο, οι ηγεσίες των συνδικάτων δεν έκαναν πολλά πράγματα για να στηρίξουν τις διαδηλώσεις. Ορισμένα συνδικάτα μάλιστα, δεν στήριξαν ούτε τυπικά το κάλεσμα για την πορεία. Έτσι, δεν υπήρξε πραγματική αξιοποίηση των διαθέσεων και της οργής των εργαζομένων για τα μέτρα λιτότητας. Παρ’ όλα αυτά, 45.000 διαδηλωτές είναι μια πολύ καλή αρχή και μπορεί να αποτελέσει το προανάκρουσμα ενός «καυτού» φθινοπώρου στην ισχυρότερη καπιταλιστική δύναμη της Ευρώπης.

Βερολίνο: Αντικαπιταλιστικά συνθήματα και ανεπάρκεια της αριστεράς

Στην διαδήλωση του Βερολίνου κυριάρχησαν τα αντικαπιταλιστικά συνθήματα, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού στρώματος νέων εργαζομένων και ανέργων. Το Die Linke είχε ένα σχετικά μεγάλο μπλοκ με περίπου 2.000 διαδηλωτές παρ’ ότι έκανε και αυτό περιορισμένη κινητοποίηση. Αυτό δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτό το κόμμα στο βαθμό που στραφεί πιο αποφασιστικά και μεθοδικά στην στήριξη των αγώνων του εργατικού κινήματος.

Όμως ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα η ηγεσία του Die Linke, φάνηκε στην ομιλία της Γκεζιν Λοτζσκ, νέας προέδρου του κόμματος. Αφού μίλησε για τα αιτήματα του κόμματος σχετικά με την αύξηση της φορολογίας του πλούτου και ενάντια στις περικοπές, κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν αλλά «πάνω από όλα (!) να θυμηθούν ποια κόμματα ήταν μαζί τους όταν έρθει η ώρα των εκλογών» φράση που χτύπησε άσχημα σε πολλούς από τους διαδηλωτές.

Ενάντια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία

Ένας από τους διαδηλωτές στο Βερολίνο ήταν ο Μουσταφά Εφέ, σοσιαλιστής και συνδικαλιστής στο τοπικό εργοστάσιο αυτοκινήτων της Ντάιμλερ.

Ο Μουσταφά είναι επικεφαλής της ομάδας αριστερών συνδικαλιστών «Εναλλακτική» που δραστηριοποιείται στο κλαδικό συνδικάτο μετάλλου IG Metall και απειλείται με διαγραφή από το συνδικάτο επειδή ο ίδιος και η «Εναλλακτική» κατέβηκαν με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, κόντρα στην κυρίαρχη γραφειοκρατική ομάδα, στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη εργοστασιακών συμβουλίων (όπου και πήραν ποσοστό 25%!).

Ο Μουσταφά είπε πως τα συνδικάτα πρέπει να γίνουν ξανά ζωντανές, μαχητικές οργανώσεις των εργαζομένων και μίλησε για την ανάγκη να οργανωθούν πανευρωπαϊκοί συντονισμένοι εργατικοί αγώνες ενάντια στα μέτρα λιτότητας.

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για την εθνικοποίηση της βιομηχανίας μετάλλου, κάτω από δημοκρατικό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο – όπως άλλωστε αναφέρει και το καταστατικό της IG Metall, παρ’ όλο που οι γραφειοκράτες το έχουν «ξεχάσει».

Στουτγκάρδη: Αποδοκιμασίες και αυγά για τον εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών

Στην διαδήλωση της Στουτγκάρδης τον τόνο έδωσε η μαζική συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνδικάτου τους. Αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν άλλο. Χωρίς ντροπή, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι προσπάθησαν να παρουσιαστούν σαν συμμετέχοντες στο κίνημα και μάλιστα επιχείρησαν να χαιρετίσουν τη συγκέντρωση. Όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ξεχάσει πως η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους ξεκίνησε το 2003 με τα μέτρα λιτότητας της «Ατζέντας 2010» που επέβαλλε η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων. Έτσι, ο τοπικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών γιουχαΐστηκε και αναγκάστηκε να κατέβει από την εξέδρα την ώρα που οι διαδηλωτές του πετάγαν αυγά.

Σοσιαλιστική Εναλλακτική

Τα μέλη της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής, SAV, παρέμβηκαν και στις δυο συγκεντρώσεις διανέμοντας χιλιάδες φυλλάδια, μαζεύοντας υπογραφές ενάντια στην διαγραφή εργαζομένων της Ντάιμλερ από το συνδικάτο τους και συγκεντρώνοντας οικονομική ενίσχυση για το ταμείο της ενωτικής πρωτοβουλίας που διοργανώνει τις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα. Καλούμε τα συνδικάτα να ξεκινήσουν μαζική εκστρατεία ενάντια στα μέτρα στην κατεύθυνση της διοργάνωσης 24ωρης γενικής απεργίας τον Σεπτέμβρη. Αν τελικά αυτό γίνει πραγματικότητα θα είναι μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας. Την ίδια ώρα εξηγούμε πως η κρίση που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και παλεύουν για την υιοθέτηση από την Αριστερά ενός σοσιαλιστικού προγράμματος που αποτελεί την μόνη διέξοδο από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής