Γερμανία: 40,000 ψήφοι, 3%, για το αριστερό WASG στο Βερολίνο

Σημαντικό ποσοστό ψήφων, 3%, πήρε το WASG στο Βερολίνο στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό αυτό δεν είναι αρκετό για να μπει το WASG στο κοινοβούλιο παραμένει όμως σημαντικό για μια σειρά από λόγους.

Πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι, όχι μόνο η αστική τάξη και τα αστικά ΜΜΕ ήταν ενάντια στο WASG, όχι μόνο το L.PDS το πρώην “κομμουνιστικό κόμμα” της ανατολικής Γερμανίας πάλευε εναντίον του, αλλά ακόμα και η ηγεσία του WASG στην υπόλοιπη Γερμανία, με τον Λαφοντέν επικεφαλής, το σαμπόταραν ανοιχτά, καλώντας για ψήφο υπέρ του L.PDS, και ενάντια στο WASG του Βερολίνου! (Τις αιτίες για αυτή την εικόνα τις εξηγήσαμε σε προηγούμενα άρθρα μας).

Η Λούσυ Ρέντλερ, επικεφαλής του WASG και μέλος της SAV (τμήμα της CWI στη Γερμανία), είχε παρουσιαστεί από τα αστικά ΜΜΕ και από τους αντιπάλους του κόμματος, σαν ακροαριστερή τροτσκίστρια.

Αυτά κάνουν τις ψήφους που πήρε το WASG πολύ σημαντικές δεδομένου ότι ήταν ψήφοι πάνω σε πολιτική βάση και ενάντια σε όλο το κατεστημένο. Ήταν 40,000 ψήφοι ενάντια στις περικοπές στις κοινωνικές παροχές, στις περικοπές στους μισθούς και ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοζε η συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος του L. PDS.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τις δυνατότητες που έχει ένα κόμμα όταν αυτό αγωνίζεται πραγματικά ενάντια σε όλα αυτά στην πράξη.

Πιο γενικά, οι εκλογές στο Βερολίνο (αλλά και σε ένα άλλο κρατίδιο της Γερμανίας το Mecklenburg – Vorpommern, όπου επίσης έγιναν εκλογές) φανέρωσαν την μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται την τελευταία περίοδο στην Γερμανία.

Οι χριστιανοδημοκράτες του CDU πήραν τα χειρότερα αποτελέσματα από κάθε άλλη φορά, δείγμα της γρήγορης πτώσης της δημοτικότητας τους μέσα σε μόλις ένα χρόνο διακυβέρνησης. Η πτώση σε ψήφους έφτασε το 10%. Σ’ αυτό πρέπει να προστεθεί ακόμη ένα 10% αύξηση της αποχής.

Μεγάλη πτώση σε ποσοστά και ψήφους στο Βερολίνο είχε το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα L.PDS. Οι ψήφοι του έπεσαν από 366,292 (22,6%) το 2001 σε 186,000 (13,4%). Στο ανατολικό Βερολίνο η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Από 297,251 (47,6%) το 2001 σε μόλις 150,000 (28%). Η πτώση αυτή ήταν αποτέλεσμα των περικοπών που έκανε μαζί με το SPD την προηγούμενη περίοδο, όντας από κοινού στην κυβέρνηση του κρατιδίου.

Πιο εκτενής ανάλυση των γερμανικών εκλογών στις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα