Γερμανία: 330.000 σπίτια με κομμένο ρεύμα, σε ένα χρόνο!

Σχόλιο από το Ξεκίνημα

 

 

Μπορεί η Γερμανία να αποτελεί μια από τις ισχυρότερες οικονομίες διεθνώς και τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της ΕΕ, όμως αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό της δεν υπάρχει μαζική φτώχεια – στην πραγματικότητα το «γερμανικό θαύμα» στηρίζεται μεταξύ άλλων και στη λιτότητα που επιβάλλεται στους ίδιους τους Γερμανούς εργαζομένους και ανέργους.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα της Deutsche Welle (03-03-2017), μόνο τον τελευταίο χρόνο 331.000 γερμανικά νοικοκυριά υπέστησαν διακοπή ρεύματος, επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση των λογαριασμών τους!

Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης είναι οι άνεργοι, των οποίων το βοήθημα δεν φτάνει για να μπορέσουν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα. Το ποσό που προβλέπεται για την κατανάλωση ρεύματος για έναν εργένη είναι 408 ευρώ το χρόνο – ποσό που με τίποτα δεν επαρκεί για την κάλυψη των λογαριασμών.

Αν κάποιος χρωστά 100 ευρώ στον πάροχο, παίρνει αμέσως ειδοποιητήριο διακοπής. Το 2015 στάλθηκαν 6,3 εκατομμύρια τέτοια ειδοποιητήρια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που πρέπει να ζουν με λιγότερο από το 60% ενός μεσαίου οικογενειακού εισοδήματος.

Οι φορείς πρόνοιας κρούουν το κώδωνα κινδύνου για μαζική απειλή από τη φτώχεια στη Γερμανία. Ένας στους τρεις ανέργους δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα απαραίτητα: δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο και νερό στην ώρα τους ή δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του.

Όπως αποκαλύπτει ο Σύνδεσμος Φορέων Κοινωνικής Πρόνοιας (δείτε: Ριζοσπάστης 5/3/17) το 2015 σχεδόν 13 εκατ. άνθρωποι ή το 15,7% του πληθυσμού ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, δηλαδή με απολαβές κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό είναι ότι τα λεγόμενα «mini jobs», με 400 ευρώ το μήνα, απασχολούν γύρω στα 7 εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία, την «ατμομηχανή» της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ. Όλα αυτά, ενώ μέσα στο 2015, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,7%.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά λίγοι μήνες, από την έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann (CNN Greece 12-/9/17) που έδειξε ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά στη Γερμανία, το 14,7% του συνόλου, ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Ο καπιταλισμός, δεν μπορεί να προσφέρει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα, ούτε καν σε μια χώρα-πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πόσο μάλλον σε χώρες μέσης ανάπτυξης όπως η Ελλάδα – για να μην αναφέρουμε τον εφιάλτη που επικρατεί στον «τρίτο κόσμο». Αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πόσο σάπιο και ιστορικά ξεπερασμένο και αντιδραστικό σύστημα είναι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα