Τις τελευταίες μέρες, μια δικαστική απόφαση προκάλεσε αίσθημα δικαίωσης σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Πρόκειται για την προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκε η ελληνική δικαιοσύνη την υπόθεση ομαδικού βιασμού της. Το Δικαστήριο αποδέχτηκε πως υπάρχει νομικό ζήτημα και ισχυρή και επαρκής αιτιολόγηση εκ μέρους της Γεωργίας Μπίκα για παραλείψεις και αστοχίες στην υπόθεσή της, από την ελληνική δικαιοσύνη.
Το σύστημα σιωπά και συγκαλύπτει
Το 2022 ξεκινούσε με ένα περιστατικό βγαλμένο από τα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος. Μια νέα γυναίκα, η Γεωργία Μπίκα, έπεφτε θύμα ομαδικού βιασμού σε σουίτα ξενοδοχείου από γόνους πλούσιων οικογενειών, ανάμεσά τους οι γιοι του βασικού μετόχου της Coca Cola στην Ελλάδα.
Η πρώτη αντίδραση της αστυνομίας, των αστυνομικών και δικαστικών αρχών και των ΜΜΕ ήταν να κάνουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και να δυσκολέψουν τη ζωή της Γεωργίας, να την αποθαρρύνουν και να την αναγκάσουν να παραιτηθεί από την καταγγελία.
Την υποχρέωσαν να περιμένει τρεις μέρες μέχρι να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Η αστυνομία της πήρε δείγμα ούρων 18 ώρες μετά τον βιασμό της. Και αυτό ενώ υπάρχουν ουσίες που χρησιμοποιούνται σαν «χάπι του βιασμού» που δεν ανιχνεύονται μετά από 12 ώρες που έχουν εισέλθει στον οργανισμό. Δείγμα αίματος δεν της πήραν ποτέ και χρειάστηκε να περάσουν 14 μέρες για να ασχοληθεί με την υπόθεση ανακριτής και εισαγγελέας.
Και στη συνέχεια, το σύστημα επιτίθεται
Όταν πια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ουρλιάζανε» για τον ομαδικό βιασμό της Γεωργίας, τα ΜΜΕ δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να αναφερθούν στην καταγγελία της. Και τότε ξεκίνησε ο πόλεμος λάσπης εναντίον της.
Εξάλλου δεν το έκαναν πρώτη φορά. Όλοι οι κρατικοί θεσμοί είναι γαλουχημένοι μέσα στην πατριαρχική και σεξιστική κοινωνία που κατηγορεί τις γυναίκες για τη βία που τους ασκείται.
Στην περίπτωση της Γεωργίας όμως, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, με σχόλια όπως
«Τι ανάγκη έχουν τρία όμορφα παιδιά να ναρκώσουν μια κοπέλα;».
Αναπαράγοντας κάθε στρεβλή και κακοποιητική αντίληψη υπάρχει για τα θύματα βιασμού, χωρίς ίχνος ντροπής ή αντίληψης της ζημιάς που προκαλούν.
Το κίνημα αντεπιτίθεται
Το φεμινιστικό κίνημα εκείνων των ημερών, έδωσε την απαραίτητη στήριξη στη Γεωργία, ώστε να μην καμφθεί κάτω από τις πιέσεις του συστήματος.
Η Γεωργία δεν ήταν «ακόμα ένα θύμα» που κατήγγειλε «ακόμα έναν βιασμό», αλλά μια νέα εργαζόμενη γυναίκα που τα έβαζε με θηρία: με πλουσιόπαιδα που η ζωή τους έχει διδάξει ότι μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν χωρίς κόπο και χωρίς συνέπειες.
Τις ημέρες αφού η υπόθεση βιασμού της έγινε γνωστή, είδαμε εξαιρετικά μαζικές και με παλμό διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα μάλιστα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη φεμινιστική διαδήλωση όλων των τελευταίων χρόνων! Γυναίκες και άντρες, νέες/οι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, βγήκαν στους δρόμους ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ενάντια στη συγκάλυψη και σε αλληλεγγύη με τη Γεωργία, μια πολύ γενναία γυναίκα.
Τα ψέματα κερδίζουν έδαφος
Το κλίμα άλλαξε όμως όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που δεν εντόπισαν καμία ναρκωτική ουσία.
ΜΜΕ και «καλοθελητές» έσπευσαν να κουνήσουν το δάχτυλο και να αποκαλέσουν πλέον πολύ πιο καθαρά τη Γεωργία «ψεύτρα». Φυσικά πουθενά δεν ανέφεραν όλες τις παρατυπίες από την πλευρά της αστυνομίας που οδήγησαν σε «καθαρές» τοξικολογικές εξετάσεις.
Το σύστημα είχε πετύχει αυτό που προσπαθούσε επί εβδομάδες: είχε σπείρει την αμφιβολία σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας για το αν η Γεωργία λέει την αλήθεια. Μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία που μαθαίνει να αμφισβητεί τις γυναίκες όταν καταγγέλλουν τον βιασμό τους, οι σπόροι αμφιβολίας βρήκαν εύφορο έδαφος για να «μπολιάσουν».
Η δικαιοσύνη είναι γυμνή
Σε αυτό το κλίμα, οι δικαστικές αρχές παρέλαβαν τη σκυτάλη και συνέχισαν τη «διάσωση» των πλουσιόπαιδων. Αρχικά η πρόταση του ανακριτή απέρριπτε την καταγγελία για ομαδικό βιασμό, παραπέμποντας μόλις έναν κατηγορούμενο. Στη συνέχεια η εισαγγελέας πρότεινε την μη παραπομπή του σε δίκη καθώς δεν στοιχειοθετείται βιασμός και ό,τι συνέβη, συνέβη με τη συναίνεση της Γεωργίας.
Η πρόταση αυτή βασίστηκε τόσο στις παραπάνω παρατυπίες, όσο και σε άλλες αλλά και σε προσωπικές εκτιμήσεις της εισαγγελέα. Δεν μπορούσαν για παράδειγμα οι μώλωπες στα πόδια της Γεωργίας να προέρχονται από βιασμό, αφού η ίδια καταγγέλλει πως ήταν αναίσθητη και άρα δεν θα χρειαζόταν να της ασκηθεί βία.
Απέκλεισε επίσης τον ισχυρισμό της Γεωργίας πως ήταν ναρκωμένη, γιατί αν είχαν βάλει κάτι στο ποτό της, θα έπρεπε να το έχουν κάνει και σε άλλη κοπέλα, αλλά δεν υπήρξε άλλη καταγγελία!
Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια και από τον Άρειο Πάγο που προσέφυγε η Γεωργία. Η δικαιοσύνη έδειξε απροκάλυπτα ποιους υπηρετεί και προστατεύει!
Αναπνοή για τη Γεωργία, αναπνοή για το κίνημα
«Αδικήθηκα πάρα πολύ, νιώθω πως πήρα μια αναπνοή»
Δήλωσε η Γεωργία για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον δικηγόρο της, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρότεινε διακανονισμό ανάμεσα στη Γεωργία Μπίκα και την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που η Γεωργία δεν θα κάνει δεκτό. Το επόμενο βήμα είναι η δίκη, κάτι που η Γεωργία επιθυμεί ώστε να καταφέρει την πλήρη δικαίωση, κάτι που η δικαιοσύνη εδώ της αρνήθηκε πεισματικά και προκλητικά.
Μαζί με τη Γεωργία, χιλιάδες γυναίκες και άντρες ένιωσαν την αδικία της ελληνικής δικαιοσύνης και πήραν μαζί της μια αναπνοή.
Ο αγώνας για τη δικαίωση της Γεωργίας ξεκίνησε στις αρχές του 2022 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Είναι ένας αγώνας που αν βγει νικηφόρος, θα δώσει πολλές «αναπνοές» στα θύματα έμφυλης βίας και βιασμών, σε όσες/ους έρχονται αντιμέτωποι με σεξιστικές αντιλήψεις αλλά και σε όλες και όλους που αγωνίζονται ενάντια σε ένα σύστημα που προστατεύει πλουσιόπαιδα και εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους της εργασίας.