Γεωργία: επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα

Το «Γεωργιανό όνειρο» (κυβερνών κόμμα της Γεωργίας) εξαπέλυσε πρόσφατα επίθεση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Στις 27 Ιουνίου έγινε η πρώτη ψηφοφορία για τον νόμο σχετικά με την «Προστασία των οικογενειακών αξιών και των ανηλίκων» καθώς και για 18 σχετικές τροποποιήσεις σε άλλους νόμους. Τα βασικά σημεία της νομοθεσίας αυτής είναι: η απαγόρευση εναλλακτικών μορφών γάμου (π.χ. σύμφωνο διαβίωσης), απαγόρευση της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, απαγόρευση ιατρικών επεμβάσεων για τον επαναπροσδιορισμό φύλου, απαγόρευση του αυτοπροσδιορισμού φύλου. Η νομοθεσία επίσης επιβάλλει περιορισμούς στα ΜΜΕ σχετικά με την «προπαγάνδα» για την ομοφυλοφιλία ή για τον επαναπροσδιορισμό φύλου και απαγορεύει κάθε εκδήλωση ή διαδήλωση που προάγει σχετικές ιδέες.

Όταν είχε πρωτοεκλεγεί, το «Γεωργιανό Όνειρο» φαινόταν να έχει σχετικά προοδευτικές απόψεις για τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα. Για παράδειγμα το 2013 ο τότε πρωθυπουργός, Bidzina Ivanishviliδ δήλωνε ότι: «Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, και η κοινωνία σταδιακά θα το συνηθίσει». Η δήλωση αυτή είχε ιδιαίτερη αξία σε μια χώρα που είναι αρκετά συντηρητική και η -χριστιανική ορθόδοξη- εκκλησία παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή.

Όμως, λόγω πιέσεων από την εκκλησία, αλλά και για να προσεγγίσει τα πιο συντηρητικά ακροατήρια, «Γεωργιανό Όνειρο» έκανε μια βαθιά συντηρητική στροφή. Την ίδια χρονιά (2013) στις 17 Μάϊου μια διαδήλωση για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δέχτηκε επίθεση από συντηρητικούς κύκλους υπό την ηγεσία ιερέων, ενώ η αστυνομία απλά παρακολουθούσε. Την επόμενη χρονιά ο πατριάρχης PatriarchIliaII κήρυξε αυτή την ημέρα ως επίσημη μέρα της «αγνότητας της οικογένειας» (Family Purity Day) και σήμερα ζητάει να μετατραπεί η ίδια ημερομηνία σε εθνική γιορτή για την «ιερότητα της οικογένειας και σεβασμό στους γονείς».

Σε μεγάλα κομμάτια της Γεωργιανής κοινωνίας υπάρχουν βαθιά ριζωμένες συντηρητικές απόψεις. Εκτός των όσων αναφέρθηκαν, έχουν γίνει επιθέσεις σε πολλές διαμαρτυρίες για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα (2012, 2013, 2021 και 2023) και μάλιστα με την ανοχή της αστυνομίας, ενώ επίσης έχουν ακυρωθεί πολλά Pride και άλλες εκδηλώσεις γιατί υπήρχε κίνδυνος επίθεσης.

Επιπλέον, το 2017, το «Γεωργιανό Όνειρο» προχώρησε σε συνταγματική αλλαγή, ώστε ο γάμος να επιτρέπεται μόνο μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας. Παρά τις συντηρητικές απόψεις όμως, υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που αγωνίζεται για ίσα δικαιώματα, υπάρχουν άτομα που μέσα σε αυτές τις συνθήκες διοργάνωσαν Pride και διαδηλώσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, και αρκετός κόσμος που συμμετέχει σε αυτά. Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, καθώς κάθε επίθεση στα δικαιώματα μιας κοινωνικής ομάδας είναι ένα ακόμη βήμα στη συνολική επίθεση απέναντι σε όλα τα καταπιεσμένα στρώματα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,290ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα